1 reactie | 252x gelezen
21-02-2025 10:46
ewald | De FIA heeft aangekondigd de controles op flexibele vleugels in de Formule 1 aan te scherpen. De beslissing om deze wijzigingen gefaseerd door te voeren roept vragen op binnen de paddock. Red Bull-teambaas Christian Horner begrijpt niet waarom de strengere richtlijnen voor de voorvleugels pas vanaf de negende race van het seizoen ingaan. Ferrari-teambaas Frédéric Vasseur is minder kritisch en benadrukt vooral het belang van duidelijkheid.
Bron: Formule1nieuws.nl
Strengere FIA-controles op flexi-wings
Al langere tijd bestaat er discussie over de mate waarin voor- en achtervleugels van Formule 1-auto’s flexibel mogen zijn. McLaren kwam vorig seizoen onder de aandacht vanwege een innovatieve achtervleugel die door concurrenten als een ‘mini-DRS’ werd bestempeld. Dit leidde tot bezorgdheid binnen de paddock, aangezien een flexibele vleugel extra aerodynamisch voordeel kan opleveren bij hoge snelheden.
De FIA heeft daarom besloten om vanaf 2025 strengere controles uit te voeren op de flexi-wings. Dit gebeurt echter in twee fasen. De achtervleugels worden al vanaf de openingsrace in Australië onderworpen aan uitgebreide tests, terwijl de aangepaste regels voor de voorvleugels pas ingaan bij de Grand Prix van Spanje, de negende race op de kalender.
Horner kritisch op gefaseerde invoering
Christian Horner kan zich vinden in het besluit om flexi-wings strenger te controleren, maar heeft bedenkingen bij de timing. "Ik denk dat het goed is dat ze het hebben aangepakt. Er is duidelijk iets veranderd aan de achtervleugel," begint de Red Bull-teambaas. Toch blijft hij met een belangrijke vraag zitten. "Maar de voorvleugel wordt pas bij race negen vervangen. Waarom pas bij race negen?"
Volgens Horner is deze aanpak onlogisch en brengt deze extra kosten met zich mee. Teams zullen verschillende ontwerpen moeten hanteren in de eerste acht races en daarna opnieuw aanpassingen moeten doorvoeren. "Het betekent gewoon dat je voor race negen en na race negen te maken krijgt met verschillende problemen, die onvermijdelijk voor hogere kosten gaan zorgen," aldus de Brit.
Vasseur benadrukt belang van duidelijkheid
Waar Horner zich kritisch uitlaat, blijft Ferrari-teambaas Frédéric Vasseur nuchter onder de situatie. Hij erkent dat de timing vragen oproept, maar vindt het belangrijker dat de teams ruim op tijd weten waar ze aan toe zijn. "Voor mij is dit geen probleem, het is goed om duidelijkheid te hebben. We kunnen het hebben over de timing, maar uiteindelijk denk ik dat dit een eerlijke maatregel is."
Vasseur wijst erop dat het een groter probleem zou zijn geweest als de FIA halverwege het seizoen met nieuwe richtlijnen was gekomen. "Het ergst mogelijke scenario was geweest dat we aan het seizoen waren begonnen en er na twee races een technische richtlijn zou worden uitgevaardigd waardoor we wat moesten veranderen," legt de Fransman uit. "Nu weten we allemaal wat ons te doen staat."
Daarnaast stelt hij dat teams zich hoe dan ook voorbereiden op updates aan de voorvleugels, en dat de aangepaste regels daarin meegenomen kunnen worden. "Een voorvleugel-update staat altijd op de planning. Nu weten we dat dit gedaan moet worden voor het weekend in Barcelona," besluit Vasseur.
McLaren blijft kalm onder aanpassingen
McLaren, het team dat vorig seizoen in Azerbeidzjan onder vuur kwam te liggen vanwege hun achtervleugelontwerp, lijkt zich weinig zorgen te maken over de aangescherpte controles. Teambaas Andrea Stella ziet geen reden tot paniek. "We hoeven voor de start van het seizoen helemaal niet zo veel veranderingen door te voeren," verklaarde hij. Dit suggereert dat McLaren zich niet genoodzaakt ziet om grote herzieningen aan hun huidige aerodynamische concept door te voeren.
Impact van de FIA-maatregelen
De aankomende strengere FIA-controles op flexi-wings hebben onvermijdelijk gevolgen voor de teams. De kosten en inspanningen die nodig zijn om aan de veranderde regelgeving te voldoen, zullen per team verschillen. Terwijl Red Bull zich zorgen maakt over de impact en extra uitgaven, zien Ferrari en McLaren de wijzigingen meer als een logische stap richting consistentie en duidelijkheid in de regelgeving.
Toch blijft de vraag of de FIA in de toekomst vaker zal kiezen voor gefaseerde invoering van technische reglementswijzigingen. Dit kan immers zowel een voordeel als een nadeel zijn, afhankelijk van hoe goed een team zich weet aan te passen aan de veranderende regelgeving.
❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯
Reacties
De FIA heeft de Flexi-wings in het vorig seizoen oogluikend toegestaan,waardoor
McLaren constructeurskampioen kon worden.Nu willen ze de boel terugdraaien,
maar Redbull was er ook mee begonnen.