Menu
© Red Bull
Nieuws

Mercedes aast op Verstappen – Helmut Marko-clausule kan Red Bull doen wankelen!

0 reacties | 407x gelezen
16-05-2024 10:06

ewald | Mercedes heeft naar verluidt een strategie bedacht om Max Verstappen van Red Bull te strikken, te midden van geruchten over een contractclausule van Helmut Marko.

Bron: Formule1nieuws.nl

Strategische wachtspel van Mercedes
Mercedes lijkt bereid te zijn om tot oktober te wachten om hun coureursopstelling voor het F1-seizoen van 2025 vast te stellen. Het team hoopt Max Verstappen van Red Bull te kunnen aantrekken. Dit uitgestelde tijdschema kan in het voordeel van Verstappen werken, vooral gezien de zorgen dat Helmut Marko, de langjarige adviseur van Red Bull, kwetsbaar blijft voor een mogelijke machtsgreep door teambaas Christian Horner.

Verstappen en zijn contract bij Red Bull
Ondanks dat Verstappen tot het einde van het F1-seizoen 2028 onder contract staat en vier van de eerste zes races van het F1-seizoen 2024 heeft gewonnen, wordt hij sterk in verband gebracht met een vertrek bij Red Bull volgend jaar. Dit komt door de huidige interne strubbelingen binnen het team. Na een afgewezen onderzoek naar het gedrag van Horner in februari, riep Jos Verstappen, de vader van Max, publiekelijk op tot het aftreden van Horner na de seizoensopener in Bahrein. Hij beschuldigde Horner van “het slachtoffer spelen terwijl hij zelf de problemen veroorzaakt.”

Vertrek van Adrian Newey en de rol van Mercedes
Red Bull werd onlangs opgeschrikt door het nieuws dat ontwerpguru Adrian Newey het team begin volgend jaar zal verlaten. Mercedes-teambaas Toto Wolff heeft geen geheim gemaakt van zijn verlangen om Verstappen aan te trekken als opvolger van de naar Ferrari vertrekkende Lewis Hamilton voor het F1-seizoen van 2025.

Analyse van de Verstappen-geruchten
Verstappen’s toekomst lijkt nauw verbonden te zijn met die van Marko. Er wordt beweerd dat het contract van de drievoudig wereldkampioen een clausule bevat die hem toestaat te vertrekken als Marko wordt ontslagen. Dit zou mogelijk zonder medeweten van Horner en andere senior leden van Red Bull's moederbedrijf zijn opgenomen. Duitse berichten suggereren dat Verstappen zich in een moeilijke positie bevindt op de coureursmarkt. Een verdere verbintenis aan Red Bull zou Horner groen licht geven om zijn plannen door te zetten om Marko te verdringen, tegen de achtergrond van de machtsstrijd binnen het team sinds de dood van oprichter Dietrich Mateschitz in oktober 2022.

Onzekerheid over Verstappen’s toekomst
Nieuwe ontwikkelingen suggereren dat de onzekerheid over Verstappen's toekomst mogelijk tot in de laatste weken van het huidige seizoen zal voortduren. Met Mercedes als enige realistische alternatief voor Verstappen, zou een vroege beslissing van Wolff Marko blootstellen aan de plannen van Horner, die zou worden aangemoedigd te handelen in de wetenschap dat Red Bull’s stercoureur geen andere opties heeft.

De Marko-gerelateerde exitclausule
Het wordt beweerd dat de Marko-gerelateerde exitclausule van Verstappen onmiddellijk moet worden geactiveerd als de 81-jarige wordt ontslagen of geschorst. Door het gebrek aan aantrekkelijke alternatieven zou het echter onwaarschijnlijk zijn dat Verstappen snel een uitweg zou zoeken bij ontslag van Marko. Geruchten van vorige week stelden dat Marko aan Verstappen heeft beloofd "te doen wat hij wil" en zelfs Verstappen’s overstap naar Mercedes zou kunnen vergemakkelijken door zelf bij Red Bull te vertrekken, waardoor Verstappen zijn ontsnappingsclausule kan activeren.

Toekomstige mogelijkheden voor Verstappen
Verstappen zou koel staan tegenover een overstap naar Mercedes vanwege het gebrek aan succes van het team tijdens het huidige grondeffect-tijdperk. Toch is hij zich ervan bewust dat het zinvol kan zijn om zich bij de Silver Arrows aan te sluiten voor de volgende reglementswijziging in F1 in 2026, wanneer de motor weer een sleutelrol in de prestaties zal spelen.

Alternatieve strategieën van Mercedes
Als het niet lukt om Verstappen nu te contracteren, is Wolff naar verluidt bereid om het risico te nemen door de 17-jarige Italiaanse sensatie Andrea Kimi Antonelli naast George Russell te plaatsen voor het F1-seizoen van 2025. Dit in de hoop het opnieuw te proberen voor Verstappen voor F1 2026.
Het is onduidelijk of Antonelli of Russell, die de laatste overwinning van Mercedes behaalde tijdens de Braziliaanse Grand Prix van 2022, zou worden vervangen om plaats te maken voor Verstappen in dat scenario.

Speciale dispensatie voor Antonelli
De FIA bevestigde tijdens het recente Miami Grand Prix-weekend dat de overkoepelende organisatie een speciale dispensatieaanvraag heeft ontvangen om Antonelli voor zijn 18e verjaardag – de minimumleeftijd voor coureurs om in aanmerking te komen voor een F1-superlicentie – in augustus te laten racen. Dit te midden van speculatie dat de tiener Logan Sargeant bij Williams zou kunnen vervangen. Er wordt gesuggereerd dat Antonelli de tweede helft van het seizoen bij Williams zou kunnen doorbrengen, zodat Mercedes zijn prestaties kan evalueren met het oog op promotie als vervanger van Hamilton voor F1 2025.

Antonelli is onlangs begonnen met een uitgebreide testsessie terwijl Mercedes hem voorbereidt op de overstap naar F1. Hij test oude auto's op de Red Bull Ring en Imola, waar dit weekend de Emilia Romagna Grand Prix plaatsvindt.

Nog vele onzekerheden
Mercedes speelt een strategisch en geduldig spel om Max Verstappen aan te trekken, waarbij de toekomst van Helmut Marko een cruciale rol speelt. De interne machtsstrijd bij Red Bull en de mogelijkheid van Marko's vertrek kunnen doorslaggevend zijn voor Verstappen's beslissing. Met de dreigende vertrek van Adrian Newey en de aanstaande regelwijzigingen in 2026, blijft de situatie dynamisch en vol onzekerheden, maar ook kansen voor Mercedes en Verstappen.


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

;