Menu
© Alpine
Nieuws

Alpine kan ‘kwaliteitsrijder’ aantrekken terwijl Pierre Gasly en Esteban Ocon opties verkennen

1 reactie | 395x gelezen
03-05-2024 14:11

ewald | Alpine, één van de drie teams die nog geen punten hebben gescoord, staat voor een uitdaging tijdens de Miami Grand Prix van dit weekend. Ze hebben misschien wel de scherpste daling doorgemaakt van alle teams deze winter.

Bron: Formule1nieuws.nl

Het seizoen 2023 was solide. Pierre Gasly en Esteban Ocon behaalden elk een podium, en het team verzamelde in totaal 120 punten, genoeg voor de zesde plaats in het kampioenschap. Maar er is sinds afgelopen zomer uitgebreide onrust achter de schermen, toen CEO Laurent Rossi en teambaas Otmar Szafnauer hun baan verloren. Dat heeft onvermijdelijk zijn weerslag gehad op het racecircuit. Het langetermijndoel van Alpine was om tegen 2024 regelmatig voor podiumplaatsen te strijden, maar in plaats daarvan bevinden ze zich in een staat van chaos. Er zijn zelfs geruchten geweest over een mogelijke verkoop, hoewel het team die heeft ontkend.

Gasly en Ocon overwegen vertrek
In deze omstandigheden is het geen verrassing dat zowel Gasly als Ocon overwegen om elders heen te gaan. Ze hebben allebei een aflopend contract aan het einde van het jaar, en ze weten dat er elders kansen zijn. Beide coureurs worden in verband gebracht met een stoeltje bij Sauber, dat vanaf 2026 Audi zal worden. En er zijn zelfs suggesties geweest dat Ocon terug zou kunnen keren naar Mercedes voor een contract van één jaar. Ted Kravitz zegt dat Gasly er niet uitzag als een gelukkig man tijdens de vorige race in China. En Ocon heeft gezegd dat het de ‘ergste gevoel’ is om sterke prestaties te leveren zonder beloning.

Mogelijke vervangingen
Volgens Lawrence Barretto, een journalist van formula1.com, verkennen Gasly en Ocon inderdaad ‘hun opties elders’. Het team zou idealiter beide coureurs willen behouden, en als dat niet lukt ten minste één. Als ze vertrekken, dan is een mogelijke vervanger die ze zouden kunnen overwegen Zhou Guanyu. Zhou diende eerder als ontwikkelingsrijder voor het team, wat hem in een goede positie zou kunnen brengen.

Als alternatief kan het Franse team een jong talent een kans geven. Ze willen op korte tot middellange termijn een van hun academierijders promoten om te laten zien dat het systeem werkt. De begunstigde zou Jack Doohan kunnen zijn, momenteel de reserverijder. Doohan heeft deelgenomen aan vier oefensessies voor het team en heeft zes races gewonnen in zijn F2-carrière.

Toekomstige ontwikkelingen
Zhou en teamgenoot Valtteri Bottas weten dat ze hun zitje bij Sauber kunnen verliezen. Dat komt omdat het team al Nico Hulkenberg van Haas heeft gecontracteerd voor 2025. Ze zouden beide kunnen worden ontslagen, hoewel dat afhankelijk kan zijn van of ze Carlos Sainz kunnen vastleggen, of inderdaad een van de Alpine-coureurs.

Als er een blijft, dan is het waarschijnlijker dat Bottas blijft. Zhou maakte zijn debuut op het F1-grid in 2022 en zal dit weekend in Miami zijn 50e race starten. Beschreven als een ‘kwaliteitsrijder’ door journalist Scott Mitchell-Malm, scoorde hij vorig seizoen respectabel zes van de 16 punten van zijn team.❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

;