Menu
© Red Bull
Nieuws

Hoe de F1 Sprint de wereld van de motorsport op zijn kop zet - Ontdek de revolutionaire veranderingen voor 2024!

0 reacties | 317x gelezen
18-04-2024 10:34

ewald | De F1 Sprint, geïntroduceerd in 2021, heeft als doel de Grand Prix-weekenden spannender te maken door elke dag betekenisvolle actie te bieden. In tegenstelling tot de traditionele raceopzet, waarbij de nadruk vooral ligt op de zondagrace, biedt de F1 Sprint een compacte, intense race-ervaring op de zaterdag die ongeveer een derde van een volledige Grand Prix afstand beslaat, ofwel circa 100 kilometer.

Bron: Formule1nieuws.nl

Weekendstructuur van een F1 sprint
Een F1 Sprint-weekend ziet een aanzienlijke wijziging in het gebruikelijke schema. Op vrijdag vindt er één vrije training plaats gevolgd door de Sprint Shootout, die de startgrid voor de Sprint op zaterdag bepaalt. In 2024 zijn de regels zo aangepast dat teams na de Sprint op zaterdag wijzigingen aan hun auto’s mogen maken voor de kwalificatie later die dag, wat een breuk met de vorige regels betekent waarbij de auto’s na slechts één uur vrije training op vrijdag vergrendeld werden.

De sprint shootout uitgelegd
Geïntroduceerd in 2023, zet de Sprint Shootout het toneel voor de F1 Sprint door een verkorte versie van het kwalificatieformaat te gebruiken. Deze sessie, waarbij de bandenkeuze strikt gereguleerd wordt, bepaalt de startopstelling voor de Sprint op zaterdag. Eventuele gridstraffen opgelopen op vrijdag gelden voor de race op zondag, niet voor de Sprint.

Puntenverdeling tijdens de F1 sprint
Aanvankelijk waren punten alleen beschikbaar voor de top drie van de finishers in de F1 Sprint, maar dit is uitgebreid naar de top acht om meer rijders te motiveren tot competitief racen. De puntenverdeling is als volgt: 8 punten voor de eerste plaats, aflopend tot 1 punt voor de achtste plaats.

F1 sprint weekends in 2024
De F1 Sprint vindt in 2024 plaats tijdens meerdere Grand Prix-weekenden op verschillende iconische circuits wereldwijd, waaronder de Grand Prix van China in Shanghai, de Grand Prix van Miami in de VS, en meer. Elk van deze weekends biedt een unieke kans om de nieuwe dynamiek van de F1 Sprint in actie te zien.


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

;