Menu
© Pirelli
Nieuws

Gedurfde strategie zet Lance Stroll op onverwachte startpositie: Kan hij verrassen tijdens de Mexicaanse GP?

9 reacties | 945x gelezen
29-10-2023 20:23

ewald | Lance Stroll staat voor de tweede keer op rij voor een uitdagende race, nu hij vanuit de pitstraat zal starten na een inbreuk op de parc fermé-regels door Aston Martin, resulterend in wijzigingen aan zijn AMR23.

Bron: Formule1nieuws

Een moeilijk seizoen voor de Canadese coureur
De Grand Prix van Mexico markeert een voortzetting van uitdagingen voor Lance Stroll, die uit Q1 werd geëlimineerd na het neerzetten van de 17e snelste tijd op het circuit van Mexico-Stad op zaterdag. Deze prestatie legt de druk op de schouders van de Canadese coureur, die zijn P17-positie zal verlaten voor de pitstraat nadat Aston Martin ervoor koos om tactische wijzigingen aan te brengen aan de AMR23, resulterend in een relatief milde straf gezien zijn lage startpositie op de grid.

Zal de geschiedenis zich herhalen voor Lance Stroll?
Volgens een rapport van de FIA: "De setup van de auto werd gewijzigd terwijl de auto in Parc Fermé was, met goedkeuring van de Technisch Afgevaardigde. De onderdelen zijn vervangen door een andere specificatie." Deze ontwikkelingen vereisen dat Stroll de race vanuit de pitstraat start, zoals beschreven in artikel 40.9 van de FIA Formula One Sporting Regulations.

Het is belangrijk op te merken dat teams het recht hebben om bepaalde beslissingen van de stewards aan te vechten, in overeenstemming met artikel 15 van de FIA International Sporting Code en hoofdstuk 4 van de FIA Judicial and Disciplinary Rules, binnen de toepasselijke tijdslimieten.

Regels van Parc Fermé
Artikel 40.9 stelt duidelijk: "Een deelnemer mag geen enkel onderdeel van de auto wijzigen of veranderingen aanbrengen in de afstelling van de ophanging terwijl de auto onder parc fermé-omstandigheden wordt gehouden." In het geval van een overtreding van dit artikel moet de betreffende coureur: a) de sprintsessie starten vanuit de pitstraat en de procedures volgen zoals voorgeschreven in artikel 43.3, als de parc fermé-omstandigheden worden geschonden vanaf het begin van de kwalificatiepraktijk tot de auto de pitstraat verlaat voor de sprintsessie; en/of b) de race starten vanuit de pitstraat en de procedures volgen zoals voorgeschreven in artikel 44.2, als de parc fermé-omstandigheden worden geschonden vanaf het begin van de sprintsessie tot de auto de pitstraat verlaat voor de race.

Dergelijke maatregelen zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat er geen wijzigingen worden aangebracht aan de ophangingssystemen of aerodynamische configuratie van de auto (met uitzondering van de voorvleugel) terwijl deze in pre-race parc fermé is.

De start vanuit de pitstraat: een zegen in vermomming?
Voor Stroll kan de start vanuit de pitstraat echter een verborgen kans zijn. In de race voorafgaand aan Mexico, transformeerde Stroll een soortgelijke startpositie in een finish op P7, waarmee hij de critici opnieuw de mond snoerde. Die punten waren zijn eerste sinds de Grote Prijs van België in juli.


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

;