Menu
© Red Bull
Nieuws

Exclusief: Hoe de geheime verandering in bocht 19 alles veranderde op de Amerikaanse Grand Prix!

9 reacties | 745x gelezen
21-10-2023 22:40

ewald | De Formule 1 is een sport waarbij elke millimeter telt, en recente aanpassingen aan de Circuit of The Americas (COTA) voor de Amerikaanse Grand Prix hebben weer eens aangetoond hoe aanpassingen aan de baan een weekend kunnen vormen of breken voor de teams en coureurs. Dit jaar lag de focus vooral op bocht 19, waar een kleine maar cruciale wijziging plaatsvond.

Bron: Formule1nieuws

Diepgaande blik op de wijzigingen in bocht 19
Na talrijke overtredingen van de baangrenzen op vrijdag, besloot de FIA de witte lijnen bij de uitgang van verschillende bochten, waaronder bocht 19, te verbreden. Deze actie kwam voort uit de noodzaak om coureurs meer speling te geven en tegelijkertijd het handhaven van de regels rondom de track limits te verduidelijken.

Max Verstappen, die een tijd neerzette die snel genoeg was voor de poleposition, zag zijn snelste ronde geschrapt vanwege het overschrijden van de track limits in bocht 19. Met de nieuwe witte lijnen zou zijn tijd waarschijnlijk zijn blijven staan, wat aantoont hoe dergelijke nuances van invloed kunnen zijn op de kwalificatie-uitslagen.

Reacties en gevolgen voor de teams
De coureurs gingen zaterdag de baan op voor de Sprint Shootout en de witte lijnen leken op de uitgang van bocht 19 aanzienlijk breder. Deze specifieke bocht was verantwoordelijk voor meerdere geschrapte rondetijden gedurende de dag omdat coureurs te wijd gingen.

George Russell kwam tijdens SQ3 gevaarlijk dicht bij de baangrens in bocht 19, een overtreding die zijn rondetijd op vrijdag waarschijnlijk zou hebben geannuleerd. Echter, na de aanpassingen, bleef zijn tijd op deze gelegenheid staan.

Regelgeving en de invloed op de racestrategie
Volgens de FIA-reglementen definiëren de witte lijnen nu de baangrenzen aan de uitgang van elke bocht, wat betekent dat als een coureur alle vier de wielen over deze lijn plaatst, ze buiten de grenzen zijn. Deze verandering is subtiel maar heeft een aanzienlijke impact op de strategie van de teams, aangezien het naleven van deze grenzen nu nog crucialer is.

Vooruitblik op toekomstige races
Deze aanpassingen aan de COTA zijn een herinnering aan het dynamische en altijd evoluerende karakter van de Formule 1. Terwijl teams en coureurs zich voorbereiden op de komende races, blijft de vraag hoe deze voortdurende tweaks aan de circuits de uitkomsten zullen beïnvloeden.❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

;