Menu
© Pirelli
Nieuws

Pirelli veiligheidszorgen leiden tot verandering in het schema, verplicht drie pitstops in Qatar

9 reacties | 1130x gelezen
07-10-2023 14:03

ewald | De FIA heeft een extra oefensessie aangekondigd die zal plaatsvinden voor Spint Shootout in Qatar na zorgen van Pirelli over de veiligheid van de banden. Na de vrijdagrace in Qatar keerde de Formule 1 terug naar het Losail-circuit waar Max Verstappen de pole position bemachtigde, gevolgd door George Russell en Lewis Hamilton.

Bron: Formule1nieuws

Opmerkelijke tracklimiet overtredingen
Het was echter een sessie die vooral werd opgemerkt vanwege overtredingen van de tracklimiet, met McLaren-coureurs en Sergio Perez die rondetijden verloren. De zorgen van Pirelli over hoger dan verwachte bandenslijtage hebben de FIA ertoe gebracht enkele veranderingen aan te kondigen voor de zaterdagrace.

Veranderingen aangekondigd door de FIA
Naast herzieningen van de tracklimieten bij bocht 12 en 13, is aan de teams meegedeeld dat alle coureurs zondag drie verplichte pitstops moeten maken in plaats van de gebruikelijke één. Uit de analyse van de banden die tijdens de vrije training zijn gebruikt, bleek dat er een scheiding was tussen het bovenste compound en de karkaskoorden op veel gecontroleerde banden.

Oorzaak en reactie
Het is waarschijnlijk veroorzaakt door de hoge frequentie-interferentie tussen de zijwand van de band en de 'piramide' kerbs, verergerd door de neiging om over deze kerbs te rijden. Als reactie hierop worden de tracklimieten bij bochten 12-13 herzien en zal er een oefensessie van 10 minuten zijn om coureurs aan de veranderingen te laten wennen.

Vooruitzichten en maatregelen
Er zal uitgebreide analyse van de banden plaatsvinden na de Sprint van 19 ronden. Als het probleem aanhoudt, komt er een richtlijn voor de Grand Prix van zondag. Alle coureurs zullen verplicht zijn om minimaal drie bandenwissel pitstops te maken tijdens de race. Pirelli en de FIA zullen grondig onderzoek en simulaties uitvoeren om de oorzaak van dit probleem volledig te begrijpen en in de toekomst oplossingen te vinden.


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

;