Menu
© Pirelli
Nieuws

Pirelli overweegt 'veel interessanter' formaat te behouden na proef in Monza

9 reacties | 1259x gelezen
13-09-2023 23:48

ewald | De F1 Commissie zal naar verluidt bespreken of het mogelijk is het Alternative Tyre Allocation (ATA) formaat uit te breiden naar alle niet-sprint rondes in F1 2024.

Bron: Motorsport

Uitbreiding van het ATA formaat in F1 2024?
Bij de Grand Prix van Hongarije zagen we voor het eerst dit systeem in gebruik. Daarbij zagen de coureurs hun gebruikelijke 13 Pirelli bandensets verminderen naar 11 voor het raceweekend. Daarnaast wordt het kwalificatieformat ook aangepast, met verplicht harde banden voor Q1, mediums in Q2 en zachte banden in Q3. Dit alles in een poging om de Formule 1 tegen 2030 koolstofneutraal te maken.

Italiaans rapport suggereert blijvende veranderingen
Volgens een rapport van de Italiaanse tak van Motorsport.com zal er een voorstel worden ingediend bij de F1 Commissie om het ATA-formaat toe te passen op alle niet-sprint raceweekends vanaf F1 2024. Voor eenvoud zou het kunnen dat de 11 bandensets en verplichte compound gebruik door de drie fasen van de kwalificatie ook wordt toegepast op de kwalificatie en Sprint Shootout sessies van een sprint race weekend.

Gemengde meningen onder Formule 1 coureurs
Het formaat heeft zeker verdeelde meningen opgeleverd onder de Formule 1 coureurs. Max Verstappen en Charles Leclerc waren kritisch, terwijl Carlos Sainz en George Russell goed potentieel zagen in het initiatief. Pirelli lijkt ook zeer ondersteunend te zijn, met F1 baas Mario Isolo die gelooft dat het veel dynamiek toevoegt aan een kwalificatiesessie.

Bij de Italiaanse Grand Prix maakte het ATA zijn tweede verschijning in F1 2023. Sainz behaalde daar de pole voor Ferrari, met Verstappen slechts 0,013s erachter en Leclerc 0,067s achter zijn pole-tijd. Isola merkte op dat het formaat goed werkt, maar suggereerde enkele verfijningen, zoals het overwegen van een extra set voor de FP2 sessie.

Terugkeer naar traditionele sets in Singapore
Voor de aanstaande Grand Prix van Singapore zal er een terugkeer zijn naar de traditionele 13 sets en vrije keuze tijdens de kwalificatie. Verstappen zal proberen zijn recordreeks van opeenvolgende overwinningen uit te breiden naar 11.


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

;