Menu
© Pirelli
Nieuws

Damon Hill Benadrukt Probleem Achter Formule 1-vertraging

9 reacties | 932x gelezen
15-08-2023 12:00

ewald | De kwestie van het ‘Garden Leave’ Damon Hill is van mening dat het afschaffen van het zogenoemde 'garden leave' binnen Formule 1-teams een aanzienlijke stap zou zijn richting het verkleinen van de kloof tussen de verschillende teams. Drie Formule 1-teams wachten deze maand alleen al op de komst van nieuwe aanwervingen. Niet omdat deze niet zijn aangenomen, maar vanwege het garden leavebeleid van hun voormalige teams.

Bron: F1 Nation

Wat is ‘Garden Leave’?
‘Garden Leave’ is de periode waarin een team eist dat hun voormalige collega, terwijl ze nog steeds worden betaald, niet voor een rivaal kan werken uit angst om geheimen door te geven. Bijvoorbeeld, Williams wacht op de komst van Pat Fry van Alpine, gepland voor november. AlphaTauri verwacht Laurent Mekies van Ferrari, maar pas in januari volgend jaar. Terwijl er geruchten zijn dat Scuderia Mercedes' performance director Loic Serra heeft aangenomen, zal zijn aankomst niet eerder zijn dan 2025.

Hills standpunt
Damon Hill gelooft dat het concept van garden leave meer schade toebrengt aan de Formule 1 in zijn geheel dan voordeel biedt aan individuele teams. “Deze hele kwestie van garden leave en het niet kunnen overstappen van het ene naar het andere team, is niet in de geest van de sport”, zei hij tijdens de F1 Nation podcast.

Het menselijke aspect van Formule 1
Tom Clarkson, een andere expert, was het ermee eens en merkte op: “Formule 1 is nu meer dan ooit een mensen-sport. Alle teams hebben nu hetzelfde budget. Dus het draait allemaal om de mensen.” Het kan frustrerend zijn voor teams om iemand aan te nemen en dan te moeten wachten, soms wel 18 maanden, vanwege garden leave, wat het proces enorm vertraagt.

De impact van garden leave op teams
Fred Vasseur, teambaas van Ferrari, sprak onlangs over garden leave en merkte op dat vanaf het moment van aanwerving tot het moment dat de nieuwe aanwinst echt impact heeft op het team, dit tot drie jaar kan duren vanwege diverse garden leaveperiodes. Hij zei: “De tijden in de Formule 1 zijn niet vergelijkbaar met die van een voetbalcoach; als ik een ingenieur in dienst neem, kan ik hem misschien pas twee jaar later gebruiken en zijn werk zal effect hebben in het derde jaar."

Conclusie
Terwijl de Formule 1 zich blijft ontwikkelen, blijft het vraagstuk van garden leave een belangrijk discussiepunt onder teams en experts. De balans vinden tussen het beschermen van teamgeheimen en het bevorderen van competitieve gelijkheid is een uitdaging waar de sport in de nabije toekomst mee te maken zal krijgen.


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

;