Menu
© Mercedes
Nieuws

Toto Wolff bekritiseert het nieuwe kwalificatieformat: Risico om uitgeschakeld te worden

9 reacties | 985x gelezen
22-07-2023 14:48

ewald | In een exclusief interview met Sky Sports heeft Mercedes-teambaas Toto Wolff zijn bezorgdheid geuit over het nieuwe kwalificatieformat in de Formule 1. Volgens Wolff voegt het nieuwe format geen waarde toe en brengt het teams in een lastig parket. Het experiment met verschillende banden tijdens de kwalificatie kan leiden tot onzekerheid en mogelijk uitschakeling voor topteams, waaronder Mercedes.

Bron: Sky Sports

Het nieuwe kwalificatieformat en de uitdagingen
Het nieuwe kwalificatieformat, dat dit weekend wordt uitgeprobeerd, verschilt aanzienlijk van voorgaande weekenden. Coureurs worden in Q1 verplicht om te kwalificeren op de harde banden, in Q2 op het medium rubber en pas in Q3 mogen zij de banden met de rode wang gebruiken. Dit resulteert in een strategische uitdaging, waarbij teams proberen bandensets te sparen om tijdens de kwalificatie niet op gebruikte banden te hoeven rijden.

Onzekerheid en gebrek aan representatieve rondetijden
Een gevolg van het sparen van bandensets is dat veel teams tijdens de vrije trainingen gebruikte banden inzetten, wat leidt tot het ontbreken van representatieve rondetijden. Dit gebrek aan informatie over de prestaties van de verschillende teams zorgt voor onzekerheid in het klassement en de pikorde.

Kritiek van Toto Wolff
Toto Wolff is duidelijk niet te spreken over het nieuwe format en uit zijn ongenoegen over het experiment. Hij benadrukt dat niemand precies weet waar zij staan in vergelijking met andere teams. De keuze om slechts één band te gebruiken tijdens de vrije trainingen is voor Wolff onbegrijpelijk en verstoort het normale verloop van een raceweekend.

Pleidooi voor behoud van het bestaande systeem
Terwijl Wolff openstaat voor innovaties en duurzaamheid binnen de sport, gelooft hij dat dit experiment niet de gewenste resultaten oplevert. Hij is van mening dat als iets goed functioneert, het niet nodig is om het te repareren. De teambaas benadrukt dat het risico bestaat dat Mercedes of andere teams worden uitgeschakeld tijdens de kwalificatie, omdat ze mogelijk niet goed presteren op de verplichte mediumbanden, terwijl ze met de zachtere banden in Q3 wellicht een betere prestatie hadden kunnen leveren.

Conclusie
Het nieuwe kwalificatieformat in de Formule 1 heeft zowel voor- als tegenstanders. Toto Wolff, als Mercedes-teambaas, heeft zijn kritiek geuit over de onzekerheid en uitdagingen die het met zich meebrengt. Het gebrek aan representatieve rondetijden en de onbekendheid van de concurrentieplaatsing maken het voor teams lastig om de juiste strategische keuzes te maken. Hoewel Wolff openstaat voor innovatie, pleit hij voor het behoud van het bestaande kwalificatiesysteem, dat al vele jaren zijn waarde heeft bewezen in de Formule 1.


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

;