Menu
© Red Bull
Nieuws

Helmut Marko: Red Bull-junior Lawson moet nog even Geduld hebben

9 reacties | 1023x gelezen
22-07-2023 10:24

ewald | Binnen de Formule 1-wereld zijn de ontwikkelingen continu aan de gang. Zo ook bij het Red Bull-juniorprogramma, waar jonge coureurs de kans krijgen om zich te bewijzen en wellicht door te stoten naar het hoogste niveau. Echter, er ontstond onlangs enige verwarring toen Liam Lawson, een veelbelovend talent uit de eigen stal, niet werd gekozen om bij het team van AlphaTauri aan de slag te gaan. Helmut Marko, een belangrijke sleutelfiguur binnen Red Bull Racing, verheldert nu de redenen achter deze beslissing en werpt tevens een blik op de toekomst van Yuki Tsunoda.

Bron: Formule1nieuws

Geduld en ontwikkeling
Sommige kritische stemmen beschouwden de keuze voor Daniel Ricciardo als een teken van falen van het Red Bull-juniorprogramma. Helmut Marko verwerpt echter deze gedachtegang en stelt dat de ontwikkeling van jonge talenten onverminderd doorgaat. Liam Lawson, die vorig seizoen indruk maakte in de Formule 2 met een derde plaats in het kampioenschap, heeft volgens Marko nog steeds een cruciale rol binnen het programma. Hij zal voor de resterende twaalf Grands Prix fungeren als reservecoureur voor beide teams en deelnemen aan de 'Young Drivers Test'. Hiermee krijgt hij de kans om zich verder te ontwikkelen en te laten zien wat hij in zijn mars heeft.

Een leerzame route naar succes
Marko stuurde de 21-jarige Lawson naar Japan, waar hij de 'Pierre Gasly-route' bewandelt. Dit betekent dat Lawson aan de andere kant van de wereld racet, in een competitieve klasse en in bolides die qua prestaties het dichtst bij een echte F1-wagen komen. Dit avontuur stelt hem bloot aan een geheel andere cultuur en race-ervaring, wat zijn ontwikkeling als coureur alleen maar ten goede kan komen. Na zes van de acht races in het Japanse kampioenschap staat Lawson op een indrukwekkende tweede plaats, met slechts één punt achterstand op de leider. Deze strategische keuze om hem deze route te laten volgen, wordt bekrachtigd door Marko als een verstandige zet.

Ervaring als leidraad
De keuze voor ervaren rot Daniel Ricciardo als coureur voor AlphaTauri was een weloverwogen besluit. Ricciardo heeft een schat aan ervaring met meer dan tweehonderd races in de Formule 1 op zijn naam. Deze expertise biedt het team waardevolle inzichten in hoe de auto kan worden verbeterd en geoptimaliseerd. Met de moeilijke start van het seizoen voor AlphaTauri, waarin ze slechts twee WK-punten scoorden in tien wedstrijden, was het van cruciaal belang om een coureur aan te trekken die in staat is om het team te leiden en te voorzien van essentiële feedback. Ricciardo's komst naar het team is daarom een logische keuze, aldus Marko.

Toekomstperspectieven voor Yuki Tsunoda
Terwijl de keuze voor Ricciardo is gemaakt, lijkt de strijd om het Red Bull-zitje voor 2025 nog volledig open. De prestaties van Sergio Perez spelen hierbij een rol, aangezien een contractverlenging van hem een optie zou kunnen zijn. Een andere mogelijkheid is om Ricciardo terug te halen naar Red Bull Racing. Echter, Yuki Tsunoda is een opvallende kandidaat. De jonge Japanner heeft een veelbelovende start van het seizoen 2023 achter de rug, en Marko is uitermate tevreden over zijn prestaties.

Een contractverlenging ligt dan ook voor de hand, als Tsunoda zijn goede vorm voortzet. Momenteel vinden er al gesprekken plaats met Honda, de partner van Red Bull, om de toekomst van Tsunoda te bespreken. Het is echter belangrijk op te merken dat vanaf 2026 Honda de motorleverancier zal zijn voor Aston Martin. Hierdoor kan Honda mogelijk besluiten Tsunoda mee te nemen naar het team van Aston Martin, waardoor hij daar een plek zou kunnen krijgen.

Conclusie
De beslissing om Liam Lawson niet direct naar AlphaTauri te bevorderen, maar hem verder te ontwikkelen en te laten racen in Japan, is een weloverwogen zet van Helmut Marko. Het getuigt van het geloof in Lawson's potentieel en zijn kansen om zich verder te ontplooien. Daarnaast speelt de ervaring en expertise van Daniel Ricciardo een belangrijke rol bij het sturen van het team in moeilijke tijden. Wat betreft de toekomst van Yuki Tsunoda, zijn de vooruitzichten positief, maar er zijn nog enkele factoren die van invloed kunnen zijn op zijn vervolgstappen binnen Red Bull Racing. Al met al toont het Red Bull-juniorprogramma zijn vastberadenheid om jonge talenten te begeleiden en klaar te stomen voor een succesvolle toekomst in de Formule 1.


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

;