Menu
© Alpine
Nieuws

Alternatieve Bandentoewijzing bij F1-kwalificaties bevestigd voor Hongarije

9 reacties | 1540x gelezen
17-07-2023 20:17

ewald | Pirelli Motorsport Directeur Mario Isola heeft de invoering van een 'Alternatieve Bandentoewijzing' bevestigd tijdens de Grand Prix van Hongarije dit weekend. Als onderdeel van voortdurende inspanningen om duurzaamheid te verbeteren, zal de Italiaanse bandenfabrikant slechts 11 sets banden aanbieden voor het driedaagse evenement op de Hungaroring.

Bron: Formule1nieuws

De teams zijn verplicht om bepaalde compounds te gebruiken gedurende het kwalificatie-uur op zaterdag. Deze voorwaarden houden in dat de coureurs Q1 aanvallen op een set harde banden, overschakelen naar mediums in de tweede sessie en het gevecht om de polepositie aangaan op de zachtste compound.

Het maakt deel uit van een proef van het ATA-systeem dat, bij succes, kan worden gestemd om volgend seizoen en daarna te worden gebruikt.

Een nieuwe bandentoewijzing voor kwalificaties
Er zal voor het eerst een nieuwe bandentoewijzing voor kwalificaties worden uitgeprobeerd, bekend als de ATA (Alternatieve Bandentoewijzing). Als de omstandigheden droog blijven, zijn de teams verplicht om alleen de harde banden in Q1 te gebruiken, de mediums in Q2 en de zachte banden in Q3, legt Isola uit.

Deze veranderingen zouden, op papier, moeten leiden tot een breder scala aan opties, vooral op strategisch gebied. Bovendien bespaart het ATA-systeem twee sets droogweerbanden in vergelijking met het traditionele formaat (met 11 sets in plaats van 13).

Het systeem zal ook worden toegepast tijdens de Italiaanse Grand Prix in Monza. Na deze races zullen de FIA, F1 en de teams beslissen of ze het systeem al dan niet willen overnemen voor het komende seizoen.

Voordelen van de alternatieve bandentoewijzing
De invoering van de ATA voor kwalificaties brengt verschillende voordelen met zich mee. Het belangrijkste voordeel is de toegenomen strategische flexibiliteit. Teams zullen nu meer keuzemogelijkheden hebben bij het bepalen van de optimale bandenstrategie voor de race.

Met de verplichting om verschillende bandencompounds in verschillende kwalificatiesessies te gebruiken, ontstaat er ruimte voor variatie in strategieën. Dit kan leiden tot spannendere races en meer inhaalacties op de baan.

Een ander voordeel van de ATA is de besparing van twee sets droogweerbanden. Dit draagt bij aan de inspanningen van de Formule 1 om duurzamer te worden. Door het verminderen van het aantal gebruikte banden, vermindert de ecologische impact van het evenement.

Het past bij de bredere inspanningen binnen de autosport om milieuvriendelijker te worden en een positieve bijdrage te leveren aan duurzaamheid.

Toekomstige beslissing over de ATA
Het succes van de ATA tijdens de Grand Prix van Hongarije en de Italiaanse Grand Prix in Monza zal bepalend zijn voor de beslissing om het systeem al dan niet te adopteren voor het volgende seizoen. De FIA, Formule 1 en de teams zullen de resultaten en feedback analyseren om te bepalen of de ATA bijdraagt aan spannendere races en verbeterde strategische mogelijkheden.

Er zal ook aandacht worden besteed aan de ervaringen van de coureurs, teams en fans, aangezien hun inbreng van cruciaal belang is bij het vormgeven van de toekomst van de Formule 1.

Conclusie
De invoering van de 'Alternatieve Bandentoewijzing' (ATA) voor kwalificaties tijdens de Grand Prix van Hongarije is een spannende ontwikkeling in de Formule 1. Dit nieuwe systeem biedt teams meer strategische flexibiliteit en zorgt voor een breder scala aan strategieopties. Het verminderen van het aantal gebruikte banden draagt ook bij aan de duurzaamheidsdoelen van de sport.

Na een succesvolle proefperiode zal de ATA worden geëvalueerd door de FIA, Formule 1 en de teams om te bepalen of het systeem in de toekomst wordt toegepast. Dit is een belangrijke stap in het voortdurende streven naar opwindendere races en een duurzamere Formule 1.


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

;