Menu
© Pirelli
Nieuws

Verhoging van kaartjes Nederlandse GP in Zandvoort door ingevoerde vermakelijkheidsbelasting

9 reacties | 1056x gelezen
12-07-2023 08:53

ewald | De gemeente Zandvoort heeft officieel ingestemd met het voorstel voor een vermakelijkheidsbelasting, ook wel bekend als "funtaks". Dit betekent dat de toegangskaartjes voor de Dutch Grand Prix in de komende jaren duurder zullen worden, omdat er een extra toeslag op de tickets wordt geheven. De invoering van de vermakelijkheidsbelasting is gebaseerd op het standpunt van de gemeente dat de kosten voor het organiseren van de Grand Prix al hoog genoeg zijn, en op deze manier wil de gemeente gecompenseerd worden. Deze belasting zal van toepassing zijn op alle evenementen met tienduizend bezoekers of meer, waaronder de Formule 1 Grand Prix van Nederland en de Historic Grand Prix die in Zandvoort plaatsvindt.

Bron: Formule1nieuws

Achtergrond van de vermakelijkheidsbelasting
Op dinsdag heeft de gemeenteraad het voorstel van het college aangenomen, ondanks enkele tegenstand van bepaalde partijen. De gemeente werd in het gelijk gesteld vanwege de aanzienlijke kosten van het organiseren van de Formule 1-race, die maar liefst achthonderdduizend euro bedragen. Vanaf 2024 zullen de bezoekers van de Grand Prix dus opdraaien voor deze kosten. Dit betekent dat de weekendtickets voor de Formule 1 Grand Prix al redelijk prijzig zijn en volgend jaar nog eens drie euro duurder zullen worden door de invoering van de toeslag.

Reactie van de Dutch Grand Prix-organisatie
Natuurlijk is de leiding van het circuit van de Dutch Grand Prix niet blij met de invoering van de vermakelijkheidsbelasting. Zij stellen dat de gemeente Zandvoort tientallen miljoenen euro's kan genereren dankzij de terugkeer van de Formule 1 naar Nederland. De kritiek op de organisatie van de Grand Prix lijkt voornamelijk uit Nederland zelf te komen.

Het circuit heeft eerder al te maken gehad met een rechtszaak, nadat een natuurrechtenorganisatie beweerde dat de auto's overlast zouden veroorzaken voor de natuur rondom het circuit. In het buitenland wordt de Dutch Grand Prix daarentegen geprezen en gezien als een voorbeeld voor andere partijen die geïnteresseerd zijn in het organiseren van een Formule 1-weekend.

Conclusie
De definitieve invoering van de vermakelijkheidsbelasting in Zandvoort zal leiden tot een verhoging van de kaartjes voor de Dutch Grand Prix vanaf 2024. Ondanks enkele tegenstand heeft de gemeente besloten deze belasting in te voeren om de kosten van het organiseren van de Grand Prix te compenseren. Dit heeft geleid tot ontevredenheid bij de Dutch Grand Prix-organisatie, die van mening is dat de gemeente financieel kan profiteren van de aanwezigheid van de Formule 1 in Nederland. Desondanks wordt de Grand Prix internationaal gezien als een benchmark voor andere geïnteresseerde partijen. Met de invoering van de vermakelijkheidsbelasting hoopt de gemeente Zandvoort de financiële lasten van het evenement te verzachten.


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

;