Menu
© Alpine
Nieuws

Pierre Gasly verbaasd door het uitblijven van actie van stewards bij Stroll’s manoeuvre

9 reacties | 1031x gelezen
10-07-2023 10:36

ewald | In een uiterst verbaasde reactie heeft Pierre Gasly aangekondigd dat hij antwoorden zal eisen van de FIA omtrent het besluit van de stewards om Lance Stroll niet te bestraffen.

Bron: Formule1nieuws

Tijdens de Britse Grand Prix heeft Lance Stroll een inhaalactie buiten de baanlimieten uitgevoerd, wat resulteerde in een zeer verhitte discussie. Stroll viel Pierre Gasly aan aan de buitenkant van de Stowe-bocht. De Canadees kwam naast de Alpine-coureur, maar doordat Gasly zijn rivaal zeer weinig ruimte liet, kon Stroll de inhaalactie alleen voltooien door met alle vier de wielen buiten de baan te rijden. De stewards hebben het incident opgemerkt en Stroll kreeg een waarschuwingsvlag, maar hij werd niet gevraagd om de positie terug te geven. Dit heeft Gasly enorm geïrriteerd, aangezien hij van mening is dat Stroll duidelijk buiten de baan reed en hiermee een voordeel behaalde.

"Voor mij was het behoorlijk duidelijk en het staat altijd in de reglementen dat je de baan niet mag verlaten en daarbij een voordeel mag behalen", aldus Gasly. "Op basis van alles wat ik heb gezien, reed hij me voorbij met alle vier de wielen buiten de baan, en dat is een voordeel behalen."

"Ik werd vorige week nog teruggezet met 15 seconden vanwege het overschrijden van de baanlimieten, en nu verlies ik vandaag een positie omdat iemand buiten de baan gaat en er niets gebeurt! In de Formule 2 kreeg Victor Martins de leiding en kreeg hij een tijdstraf van vijf seconden voor precies hetzelfde, dus ik ben gewoon extreem verward over wat er op dit moment gaande is."

Gasly erkent dat hij Stroll misschien wat meer ruimte had kunnen geven, maar hij blijft erbij dat hij zijn rivaal genoeg ruimte heeft gegeven om op zijn minst "één van de wielen" op de baan te houden, maar "dat heeft hij niet gedaan". "Ik heb de prijs betaald in verschillende situaties. Het is gewoon niet eerlijk, die consistentie ontbreekt," voegde hij eraan toe. "Nu wordt er waarschijnlijk gedacht dat het toegestaan is om buiten de baan in te halen bij de volgende race. En opeens krijg je dan een tijdstraf van vijf seconden."

"Ik kan het gewoon niet begrijpen, en het lijkt gewoon niet eerlijk. Het zijn zwart-witte regels, baanlimieten. Zwart en wit! Je bent óf op de baan óf buiten de baan. Als je buiten de baan een voordeel behaalt, krijg je een tijdstraf van vijf seconden of moet je de positie teruggeven."

Geërgerd door het gebrek aan consistentie van de stewards, verklaarde Gasly dat hij een duidelijke uitleg zal eisen. "Het moet kristalhelder zijn," zei hij. "We racen met snelheden van 350 km/u. Vorige week werden we bestraft voor dingen waarvan we het gevoel hebben dat we niet goed gewaarschuwd werden, en in deze situatie dacht ik meteen: 'Hij zal de positie teruggeven'."

"Ik heb drie ronden achter hem gezeten en tijd verloren op zijn achterbumper, terwijl ik daar niet zou moeten zijn. Ik vraag gewoon om consistentie. Als dat is toegestaan, prima - maar het moet voor iedereen gelden."

De frustratie van Gasly is ook geworteld in het feit dat de inhaalactie van Stroll "wat er daarna gebeurde heeft veranderd". Beide coureurs botsten opnieuw toen Stroll wijd ging in het laatste complex van Silverstone, om vervolgens weer op de baan te komen en onhandig contact te maken met de Alpine van Gasly, waarbij de ophanging van het rechter achterwiel brak. In dit geval kreeg Stroll van de stewards een tijdstraf van vijf seconden. Maar dat bood geen troost voor Gasly, die gedwongen werd om uit de race te stappen.

"Ik ben dus enorm teleurgesteld omdat het eerste deel van de race goed ging," zei hij. "We zaten achter Fernando aan, we hadden goede snelheid. Ik miste gewoon wat topsnelheid om iets te proberen en hem in te halen, maar het was nog steeds goed om in dat groepje te zitten. En dan worden al onze inspanningen verpest door wat er daarna gebeurde. Dus teleurgesteld."


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

;