Menu
© Williams
Nieuws

British GP Weer: Laatste voorspelling voor de F1-race op Silverstone

9 reacties | 1697x gelezen
06-07-2023 12:15

ewald | Het is na een regenachtig weekend op de Red Bull Ring weer tijd voor de Britse Grand Prix 2023 in de Formule 1. Maar hoe zal het beruchte, onvoorspelbare Britse zomerweer de race beïnvloeden? Tijdens de Britse GP van 2022 zagen we een natte kwalificatiesessie waar Carlos Sainz zijn allereerste F1-polepositie behaalde. De Spanjaard wist deze positie om te zetten in zijn eerste overwinning in een bewolkte maar droge race. Zoals altijd lijkt het weer in het Verenigd Koninkrijk erg onvoorspelbaar te zijn. Of het gaat regenen, hangt grotendeels af van welke weersvoorspelling je bekijkt en hoe optimistisch (of realistisch) je bent. Dit maakt het des te moeilijker om te voorspellen wat ons te wachten staat tijdens het raceweekend.

Bron: Formule1nieuws

Vrijdag: Training 1 & 2
Het enige waar we vrij zeker van kunnen zijn, is dat het op vrijdag droog, warm en zonnig zal zijn. Dus als je van plan bent om te gaan, vergeet dan niet om voldoende zonnebrandcrème mee te nemen. De temperaturen zullen naar verwachting boven de 25 graden Celsius stijgen en mogelijk zelfs de 30 graden bereiken.
Het zou wel eens een hete dag op Silverstone kunnen worden.

Wat het interessant maakt, is dat deze temperaturen waarschijnlijk niet zullen worden herhaald op zaterdag of zondag. De teams zullen dit temperatuurverschil moeten meenemen in hun strategische berekeningen, en we kunnen op vrijdag de hoogste bandenslijtage van het weekend verwachten.

Ook de wind zal een rol spelen, met dubbele cijfers aan windsnelheid gedurende het hele weekend. Dit is iets waar de coureurs rekening mee moeten houden op het vlakke circuit van Silverstone.

Zaterdag: Training 3 & Kwalificatie
Hier wordt het pas echt interessant. Er worden onweersbuien voorspeld voor de ochtend, dus veel succes aan iedereen die deelneemt aan de ondersteunende races. Maar tegen de tijd dat de kwalificatie begint, kan de regen wellicht zijn opgehouden.

Training 3 kan echter wel eens in het water vallen, maar er is nog steeds meer dan een derde kans dat er rond 15.00 uur lokale tijd regen valt. Kortom, alles kan gebeuren en we kunnen zaterdag waarschijnlijk donkere wolken boven het circuit verwachten.

De temperaturen zullen naar verwachting weer onder de 25 graden Celsius dalen, en de windsnelheid blijft boven de 11 mph.

Zondag: Race
Zal het regenen op de racedag? Sorry dat ik je moet teleurstellen, maar hoogstwaarschijnlijk zal de Britse GP droog verlopen. Dat is op zichzelf niet per se slecht nieuws, want Silverstone heeft geen regen nodig om het spannend te maken. Maar de zaken lijken te zijn gekalmeerd ten opzichte van zaterdag.

Er is misschien een kans van 20% op regen aan het einde van de grand prix, terwijl de temperaturen blijven dalen tot net iets boven de 20 graden Celsius en de windsnelheid rond de 10 mph zal liggen, iets lager dan tijdens de kwalificatie.

Al met al belooft de British GP op Silverstone een enerverend weekend te worden, waarbij het weer een onvoorspelbare factor blijft. Het is belangrijk voor teams en coureurs om flexibel te zijn en zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden.

Het belang van het weer voor de racestrategie
Het weer speelt een cruciale rol in de Formule 1-races, en de British GP vormt daarop geen uitzondering. De temperatuur, de aanwezigheid van regen en de windsnelheid kunnen allemaal van invloed zijn op de prestaties van de auto's en de keuzes die teams maken met betrekking tot banden en strategie.

Tijdens de trainingssessies op vrijdag kunnen teams waardevolle gegevens verzamelen over de prestaties van de auto's onder verschillende weersomstandigheden. Als het bijvoorbeeld extreem heet is, kan dit leiden tot hogere bandenslijtage en de noodzaak van extra pitstops. Aan de andere kant, als het regent, kan het gripniveau van de baan verminderen, waardoor de coureurs voorzichtiger moeten zijn en de teams mogelijk moeten overschakelen op regenbanden.

De kwalificatie op zaterdag is altijd een spannend moment, en de weersomstandigheden kunnen een grote rol spelen bij het bepalen van de startopstelling. Als het regent tijdens de kwalificatie, kan dit de volgorde van de grid flink door elkaar schudden. Sommige coureurs gedijen in natte omstandigheden en kunnen hun concurrenten verrassen, terwijl anderen moeite hebben om grip te vinden.

Op de racedag zelf moeten teams en coureurs hun strategieën aanpassen op basis van het weer. Als er regen wordt voorspeld, moeten ze beslissen welke banden het meest geschikt zijn voor de omstandigheden en hoe vaak ze willen stoppen voor een bandenwissel. Als het droog blijft, kunnen ze zich richten op het maximaliseren van de snelheid en het vermijden van onnodige pitstops.

Conclusie
De British GP op Silverstone belooft een spannend evenement te worden, zowel op als naast de baan. Het beruchte Britse zomerweer voegt een extra laag van onvoorspelbaarheid toe aan de race. Hoewel de voorspellingen niet altijd eenduidig zijn, kunnen we op vrijdag droog, warm en zonnig weer verwachten, gevolgd door een onstabielere situatie op zaterdag met mogelijke regen en donkere wolken. Op zondag lijkt het droog te blijven, maar er is altijd een kleine kans op een verrassing.


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

;