Menu
© Pirelli
Nieuws

Nieuw GP-weekend gepland voor test van nieuwe kwalificatieregels in de Formule 1

9 reacties | 1201x gelezen
04-07-2023 01:11

ewald | Het is officieel! Pirelli, de bandenleverancier van de Formule 1, heeft recentelijk haar plannen aangekondigd voor de komende Grands Prix in Hongarije en België later deze maand. Wat deze aankondiging extra interessant maakt, is dat er tijdens de race op de Hungaroring een nieuw kwalificatieformat zal worden getest.

Bron: Formule1nieuws

Normaal gesproken zou deze test plaatsvinden tijdens het Grand Prix-weekend van Emilia-Romagna, maar vanwege de tragische overstromingen in dat gebied moest het evenement worden geannuleerd. Als gevolg hiervan heeft Pirelli besloten om de nieuwe kwalificatieregels te introduceren tijdens de Grand Prix in Hongarije. Benieuwd naar wat er precies nieuw is aan deze regels? Het draait met name om de banden, aangezien de opzet van de kwalificatie verder ongewijzigd blijft.

Het bekende systeem met drie sessies (Q1, Q2 en Q3) blijft gehandhaafd, maar er is één belangrijke verandering: elke sessie vereist het gebruik van een andere bandencompound. In Q1 moeten de coureurs zich kwalificeren op de harde banden, in Q2 op de medium banden en uiteindelijk in Q3 op de zachte banden. Deze vernieuwde opzet heeft zelfs een naam gekregen: Alternative Tyre Allocation (ATA). Dankzij deze reglementen hoeft Pirelli slechts 11 sets droogweerbanden per coureur mee te nemen, in plaats van de gebruikelijke 13 sets.

Daarnaast heeft Pirelli ook de bandenkeuzes voor de Grand Prix-weekends in Hongarije en België bekendgemaakt. Ten opzichte van vorig jaar heeft Pirelli besloten om voor de race in de buurt van Boedapest iets zachtere banden te selecteren. De zachtste bandencombinatie, C3-C4-C5, zal daar worden gebruikt. Op Spa-Francorchamps blijft de bandenkeuze hetzelfde als vorig jaar: C2-C3-C4.

Het is duidelijk dat deze ontwikkelingen in de kwalificatieregels en bandenkeuzes de spanning en de strategie in de Formule 1 verder zullen vergroten. Coureurs en teams zullen zich moeten aanpassen aan de nieuwe uitdagingen die deze wijzigingen met zich meebrengen. Het wordt interessant om te zien hoe de verschillende teams zich zullen aanpassen aan de ATA-regels en hoe dit van invloed zal zijn op hun prestaties tijdens de kwalificaties.

Met de aankomende Grand Prix in Hongarije zal de Formule 1-wereld de primeur hebben om deze nieuwe kwalificatieregels in actie te zien. Fans over de hele wereld zullen gespannen toekijken en de impact van deze veranderingen op de sport evalueren.

Als we vooruitkijken naar de toekomst van de Formule 1, is het duidelijk dat de sport voortdurend op zoek is naar manieren om zichzelf te vernieuwen en te verbeteren. Het testen van nieuwe ideeën, zoals het ATA-kwalificatieformat, draagt bij aan de evolutie van de sport en houdt de fans betrokken. We kunnen alleen maar hopen dat deze nieuwe regels en bandenkeuzes spannendere races en meer spektakel zullen opleveren.


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

;