Menu
© Red Bull
Nieuws

Kwalificatie Oostenrijk: Max Verstappen pakt vierde poleposition op rij

9 reacties | 1012x gelezen
30-06-2023 18:19

ewald | Max Verstappen heeft opnieuw zijn dominantie laten zien door zijn vierde poleposition op rij te veroveren tijdens een chaotische kwalificatie op de Red Bull Ring. Deze kwalificatiesessie werd vooral gekenmerkt door het overschrijden van de witte lijnen, waardoor veel rondetijden werden geschrapt. Helaas was teamgenoot Sergio Pérez het grootste slachtoffer van de track limits en eindigde hij op de vijftiende plaats, zonder tijd in Q3. Verstappen behield zijn voorsprong van minder dan een halve tiende op Charles Leclerc, terwijl Carlos Sainz een sterke prestatie leverde met een derde plaats.

Bron: Formule1nieuws

Verstappen zet direct de toon
Na slechts een uur voorbereidingstijd in de eerste en enige vrije training voor de Grand Prix van Oostenrijk, begonnen de coureurs al snel aan hun snelle ronden in de kwalificatie. Max Verstappen liet meteen zijn intentie zien door bovenaan de tijdenlijsten te staan met drie paarse sectoren. Met een indrukwekkende tijd van 1:05,1 gaf hij teamgenoot Pérez direct het nakijken, met een achterstand van ruim zeven tienden. Verstappen verloor echter zijn tijd vanwege het overschrijden van de witte lijn bij het uitkomen van de laatste bocht.

Spin van Bottas leidt tot stilleggen sessie
Na zes minuten werd de kwalificatiesessie onderbroken vanwege een spin van Valtteri Bottas. Op dat moment stond Oscar Piastri aan de leiding, gevolgd door Pérez. Na de hervatting van de sessie hadden de coureurs twaalf minuten de tijd om een tijd neer te zetten die hen een plekje bij de beste vijftien zou opleveren. Verstappen slaagde erin om opnieuw een tijd van 1:05,1 te noteren, waarmee hij Carlos Sainz en Charles Leclerc achter zich hield. Deze keer mocht zijn tijd wel blijven staan.

Pérez in de problemen, Verstappen behoudt zijn positie
Met nog vier minuten te gaan zat Sergio Pérez opnieuw in de problemen. Hij bevond zich op dat moment op de dertiende plaats en was niet zeker van deelname aan Q2. Ook George Russell, die op de twaalfde plaats stond, was niet veilig. Uiteindelijk slaagden Pérez en Russell erin om zich te verbeteren en zich te kwalificeren voor Q2. Pérez behaalde de tweede tijd achter Verstappen, terwijl Russell als elfde eindigde. Helaas slaagde Nyck de Vries er niet in om verder te komen dan de twintigste en laatste plaats.

Track limit-drama kost Pérez een plek in Q3
In het tweede deel van de kwalificatie nam de bewolking toe en gingen Verstappen en Pérez als eersten naar buiten voor hun snelle ronden. Beide Red Bull-coureurs overschreden echter de track limits, waardoor hun tijden werden geschrapt. Met nog tien minuten te gaan stonden Lando Norris, Nico Hülkenberg en Fernando Alonso verrassend bovenaan. Verstappen en Pérez moesten opnieuw een snelle ronde neerzetten om zich te kwalificeren voor Q3. Verstappen slaagde erin zijn eerste tijd met vier duizendsten te verbeteren en heroverde daarmee de eerste plaats. Pérez had minder geluk en eindigde als zesde, waarna ook zijn tweede tijd werd geschrapt. Uiteindelijk waren het alleen Verstappen en Pérez die namens Red Bull doorgingen naar Q3.

Verstappen pakt overtuigend de poleposition
Bij het ingaan van het laatste deel van de kwalificatie was Verstappen een gewaarschuwd man. Hij hield tijdens zijn laatste twee bochten voldoende marge tot de witte lijnen, waardoor hij met een sterke tijd van 1:04,503 een indrukwekkende richttijd neerzette. Na de eerste pogingen in Q3 had Verstappen een voorsprong van twee tienden op Charles Leclerc. Sainz, Norris, Hamilton en Alonso maakten de top vijf compleet. Verstappen verbeterde zijn snelste tijd in zijn laatste ronde naar 1:04,391, terwijl hij binnen de limieten van het circuit bleef. Hiermee verzekerde hij zich van zijn vierde poleposition op rij. Leclerc naderde tot op 0,048 seconden en Sainz zorgde met een derde tijd voor een uitstekend resultaat voor Ferrari.

Conclusie
Max Verstappen heeft met zijn indrukwekkende prestaties tijdens de kwalificatie zijn dominantie voortgezet. Ondanks het track limit-drama wist Verstappen zijn vierde poleposition op rij te veroveren. Zijn teamgenoot Sergio Pérez had minder geluk en eindigde op de vijftiende plaats, zonder tijd in Q3. Met deze uitstekende uitgangspositie gaat Verstappen de race in Oostenrijk vol vertrouwen tegemoet, terwijl de concurrentie er alles aan zal doen om zijn hegemonie te doorbreken.


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

;