Menu
© Red Bull
Nieuws

Reglementswijziging F1 Sprint Qualifying volgt op incident met Lando Norris

10 reacties | 1086x gelezen
29-06-2023 14:23

ewald | De FIA heeft een reglementswijziging doorgevoerd met betrekking tot het gebruik van banden voorafgaand aan de Sprint Qualifying-race van de Oostenrijkse Grand Prix dit weekend.

Bron: Formule1nieuws

In aanloop naar het Sprint Qualifying-weekend van de Oostenrijkse Grand Prix heeft de FIA enkele wijzigingen doorgevoerd in de reglementen. Deze aanpassingen hebben tot doel te voorkomen dat coureurs tijdens een droge sessie op intermediate banden moeten rijden, zoals mogelijk het geval was tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan.

Oorspronkelijk bepaalden de regels dat alle coureurs verplicht waren om nieuwe medium banden te gebruiken in het eerste en tweede deel van de kwalificatie op zaterdag, gevolgd door nieuwe soft banden in SQ3. Echter, teams die de voorkeur gaven aan de kwalificatie op vrijdag voor de Grand Prix konden hun nieuwe soft banden al gebruiken. Dit opende de mogelijkheid dat een team coureurs op intermediates het droge circuit op zou sturen om te voldoen aan de formulering van de regels voor de zaterdagse kwalificatiesessie.

Tijdens het eerste Sprint-evenement van het jaar in Baku hadden zowel Lando Norris als Yuki Tsunoda al hun nieuwe soft banden opgebruikt vóór de zaterdagse Sprint Qualifying. Hierdoor had zowel McLaren als AlphaTauri een set intermediates klaarstaan voor hun coureurs in SQ3, mocht dit nodig zijn. Uiteindelijk slaagde Tsunoda er niet in om door te gaan naar SQ3, waardoor AlphaTauri de intermediates niet nodig had. Norris wist echter wel door te gaan naar het laatste deel van de kwalificatie en McLaren was bereid om hem op intermediates het circuit op te sturen, aangezien er geen nieuwe soft banden beschikbaar waren. Uiteindelijk besloot McLaren echter om helemaal niet op het circuit te rijden en accepteerde Norris een startpositie van de tiende plaats.

Om te voorkomen dat teams intermediates op een droog circuit gebruiken, heeft de FIA snel gereageerd en de regels aangepast. In de evenementnotities die voorafgaand aan het raceweekend op de Red Bull Ring zijn uitgegeven, verduidelijkte F1-wedstrijddirecteur Niels Wittich het volgende: "Om het erkende onbedoelde gevolg te voorkomen waarbij het aantrekkelijk wordt om intermediates te gebruiken op een droog circuit tijdens bepaalde situaties bij Sprint-evenementen, wordt de volgende wijziging aangebracht in Artikel 30.5.h van het Formule 1 sportreglement. Er heeft overleg plaatsgevonden met de commerciële rechtenhouder, de stewards en de teams. Overeenstemming is bereikt tussen de FIA, de commerciële rechtenhouder en negen teams conform Artikel 1.4. Bijgevolg is mijn besluit dat Artikel 30.5 h) iv) wordt gewijzigd en als volgt luidt - Artikel 30.5 h) iv) gewijzigde bewoording: "Tijdens SQ3 van de sprint shootout mag maximaal één set droogweerbanden worden gebruikt, en dit moet alleen een set zijn van de nieuwe soft-specificatie.""

Het belangrijkste deel van de wijziging is de doorgehaalde term 'nieuw', wat betekent dat teams nu elke soft band kunnen gebruiken uit hun toegewezen banden voor het weekend. Dit stelt de coureurs nog steeds in staat om de kwalificatie op vrijdag te prioriteren en hun soft banden op te gebruiken, in de wetenschap dat ze nog steeds kunnen deelnemen aan de SQ3 op zaterdag met gebruikte soft banden.

Deze reglementswijziging is tot stand gekomen als gevolg van het feit dat de huidige regels ruimte laten voor aanpassingen met betrekking tot Sprint-weekenden, terwijl het format verder wordt geperfectioneerd. Tot 1 augustus behoudt de FIA het recht om wijzigingen door te voeren om "onbedoelde problemen die zijn ontstaan als gevolg van de wijzigingen in de sportreglementen die zijn goedgekeurd door de World Motor Sport Council in april 2023" aan te pakken.

Conclusie
De FIA heeft gereageerd op het incident met Lando Norris en heeft reglementswijzigingen doorgevoerd met betrekking tot het gebruik van banden tijdens de Sprint Qualifying-races in de Formule 1. Hiermee wordt voorkomen dat teams intermediates op een droog circuit moeten gebruiken, zoals mogelijk was tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan. De wijziging houdt in dat teams nu elke soft band kunnen gebruiken tijdens de SQ3 van de Sprint Qualifying. Dit biedt meer flexibiliteit en stelt coureurs in staat om hun bandenstrategie beter af te stemmen op de specifieke omstandigheden van het raceweekend.

De FIA blijft het reglement van de Formule 1 nauwlettend volgen en past dit aan waar nodig om de sport eerlijk en competitief te houden. Het doel is om de beste coureurs en teams op het hoogste niveau te laten strijden, terwijl ervoor wordt gezorgd dat de regels duidelijk en consistent zijn. Met deze recente reglementswijziging wordt de mogelijkheid om intermediates op een droog circuit te gebruiken beperkt, waardoor de veiligheid en eerlijkheid van de races worden gewaarborgd.

Het is belangrijk voor de teams om op de hoogte te zijn van deze reglementswijziging en hun strategie dienovereenkomstig aan te passen. Het beheer van de bandenkeuze in de Sprint Qualifying kan een cruciale rol spelen in het behalen van betere startposities en uiteindelijk betere raceresultaten. De teams moeten nu hun benadering aanpassen aan de nieuwe regels om optimaal te kunnen presteren.


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

;