Menu
© Pirelli
Column

Is Pirelli te voorzichtig in hun bandenkeuze voor een raceweekend?

10 reacties | 1243x gelezen
31-05-2023 08:20

koekjunior | Het seizoen is pas 6 races onderweg en hoewel de auto van Aston Martin opvalt, die hebben een verrassend goede auto gebouwd, is tot op heden Red Bull heer en meester gebleken. Sommige rijders spreken zelfs dat het team (RB) nog veel harder zou kunnen indien de situatie dat van hen vraagt. De Mercedes komt aerodynamisch tekort terwijl de Ferrari een bandenvreter blijkt. Wel heeft die laatste volgens velen de sterkste motor van het hele veld.

Bron: www.formule1nieuws.nl

Wat dan met de titel van deze column?
In mijn ogen is Pirelli veel te voorzichtig in hun bandenkeuze voor het weekend. Er zijn 6 soorten compounds (Co t/m C5) en per raceweekend wordt bekeken welke van die compounds zullen worden gebruikt. Men kiest echter altijd voor 3 opvolgende compounds, c1/2/3 of c3/4/5.

Op de huidige harde band, zo zagen we in Miami, konden coureurs tot meer dan 80% van de race rijden en dat ook nog eens zonder dat deze banden echt kwa tijden hard opliepen. De zachtere en medium band bouwden wel sneller af. Die harde band is dus eigenlijk veel te goed (te snel) voor het doel waar ze voor zijn gecreerd, lang meekunnen maar met een behoorlijk tijdsnadeel ten opzichte van de zachtere compounds.

Ik kan me nog herinneren dat de zachte en harde compounds werden geïntroduceerd. Dat gaf dusdanig veel voor- dan wel nadeel aan het einde van een race dat de uitkomst tot 10 ronden voor het einde onvoorspelbaar bleken. Rondetijdverschillen van 10 seconden waren destijds niet ongewoon en leverde onverwachte uitslagen op.

Zou het daarom niet beter zijn dat Pirelli iets gedurfder met haar bandenkeuze voor een weekend zou moeten durven zijn en daarmee het racespektakel mogelijkerwijs te vergroten?

Ik kijk reikhalzend uit naar een circuit waar Pirelli zou kiezen voor c0/c3 en c5 bijvoorbeeld. Wellicht krijgen we dan meer tactische races waarbij meer verrassingen uit de hoge hoed komen.
Naar mijn mening verhoogt dit het kijkspektakel en de uitslag wordt hopelijk minder voorspelbaar.

Kortom, Pirelli, maak een gedurfdere keuze voor compounds gedurende een raceweekend en we zien, maar dat is mijn hoop en menig, meer verrassingen op de baan.

Hoe denken jullie hierover? Laat een reactie achter in de comments.

Bedankt voor het insturen Koekie!


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

;