Menu
© Williams
Nieuws

Nieuwe indeling raceweekend overeengekomen door F1-teams

10 reacties | 1844x gelezen
03-04-2023 10:51

ewald | De Formule 1-teams zijn het eens geworden over wijzigingen in het format van de Grand Prix van Azerbeidzjan, na discussies over wijzigingen in de Sprint-raceweekenden.

Bron: Formule1nieuws.nl

Red Bull-teambaas Christian Horner had zich uitgesproken tegen het huidige format voor de race in Azerbeidzjan, die een reputatie heeft opgebouwd van een uitputtingsraces. Er is een akkoord bereikt tussen de tien Formule 1-teams om het format te wijzigen om twee kwalificatiesessies te houden. Volgens het voorstel zouden de twee vrije trainingen van zaterdagochtend worden vervangen door een nieuwe kwalificatiesessie voor de Sprint, waarbij de bestaande kwalificatiesessie voor de Grand Prix behouden blijft.

De bazen van het Formule 1-team kwamen op zondagochtend voorafgaand aan de Grand Prix van Australië bijeen om mogelijke wijzigingen in het schema te bespreken. Het idee om een ander kwalificatieformat uit te proberen voor de sprintrace, waarbij alle coureurs één vliegende ronde krijgen, werd besproken, maar het idee werd van tafel gehaald. In plaats daarvan, als het plan doorgaat, zal de kwalificatie voor de sprintrace op zaterdag plaatsvinden. Tevens blijft de normale kwalificatie (met een Q1, Q2 en Q3), hoewel de sessies iets korter kunnen zijn dan de kwalificatie op vrijdag. Dit zou zijn vanwege een mogelijk tekort aan banden en om de belasting van belangrijke onderdelen, zoals componenten van de aandrijfeenheid, te verminderen.

Dat de teams het onderling eens zijn, betekent niet dat het idee al over vier weken definitief in de praktijk wordt gebracht. F1-baas Stefano Domenicali, die het idee voorstelde, zou nog moeten instemmen met eventuele aanpassingen die de teams nodig hebben. Er zijn nog meer hobbels te nemen. De autosportfederatie zal op korte termijn nog moeten instemmen met het voorstel. Het voorstel zal eerst besproken moeten worden in de verschillende adviescommissies. Vervolgens moet het door middel van een stemming worden goedgekeurd door de F1-commissie, waar de tien F1-teams (elk één stem), de FIA (tien stemmen) en de F1-bazen (tien stemmen) hebben. Tot slot zal de World Motor Sport Council nog zijn zegen moeten geven aan de wijzigingen en pas dan kan de nieuwe formule worden doorgevoerd.


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

;