Menu
© Mercedes
Nieuws

FIA 2023: laat coureurs politiek zwijgen

9 reacties | 1506x gelezen
20-12-2022 13:08

| De "One Love"-band of een dergelijke uiting is in 2023 verboden op het F1-podium. De motorbond FIA legt met nieuwe regels alle coureurs het zwijgen op.

Bron: Formule1nieuws.nl

In een bijgewerkte versie van de internationale sportcode van de FIA, schetste het bestuursorgaan een nieuwe overtreding: het is namelijk verboden om zonder voorafgaande toestemming van Fédération Internationale de L’Automobile, niet-neutrale "politieke, religieuze of persoonlijke" uitspraken of opmerkingen te maken.

Een nieuw artikel 12.2.1.n stelt dat chauffeurs worden geacht een overtreding van de regels te hebben begaan als ze blijk geven van "het algemeen maken en weergeven van politieke, religieuze en persoonlijke verklaringen of opmerkingen, met name in strijd met het algemene beginsel van neutraliteit dat wordt gepromoot door de FIA volgens haar statuten, tenzij vooraf schriftelijk goedgekeurd door de FIA voor Internationale Competities, of door de relevante ASN voor Nationale Competities binnen hun jurisdictie."

De wijziging van de code komt enkele jaren nadat het gedrag van een aantal chauffeurs bij het afleggen van persoonlijke uitingen in de schijnwerpers werd gezet. Het meest bekende voorval was tijdens de Toscaanse Grand Prix van 2020 in Mugello. Daar veroorzaakte Lewis Hamilton opschudding toen hij een T-shirt op het podium droeg met de tekst: "Arresteer de politie die Breonna Taylor heeft vermoord". Op de achterkant stond een foto van haar gezicht en de woorden: 'Zeg haar naam.'
Taylor was een zwarte medische technicus uit Louisville, Kentucky, die in haar huis door de politie werd neergeschoten tijdens een onderzoek naar verdovende middelen. Haar vriend vuurde een pistool af op de politie in de overtuiging dat ze indringers waren en ze schoten terug. Taylor werd acht keer neergeschoten en stierf aan haar verwondingen.

Hamiltons acties bij het dragen van het T-shirt op het podium leidden tot een veroordeling door FIA, die vervolgens het reglement voor de Russische Grand Prix van dat jaar wijzigde om herhaling te voorkomen. Coureurs kregen te horen dat ze hun rijpakken alleen tot aan de nek mochten dragen voor interviews op het podium en na de race, en dit werd verankerd in het sportreglement van de F1.

Meer recent verlegde Sebastian Vettel de grenzen terwijl hij kleding droeg om het bewustzijn van milieu- en politieke kwesties te vergroten. Bij de Hongaarse Grand Prix van 2021 kreeg hij een berisping, omdat hij er niet in was geslaagd een 'Same Love'-T-shirt uit te trekken voor het volkslied voorafgaand aan de race. Vorig jaar droeg hij een t-shirt naar de Canadese GP waarop stond: "Stop met het delven van teerzand - Canada's klimaatmisdaad". Die bewoording verscheen ook op zijn helm tijdens de openingsdagen voordat hij terugkeerde naar zijn traditionele kleuren voor de race, wat de suggestie wekte dat hij onder druk was komen te staan van de Formule 1 of zijn team. Dit werd destijds ontkend.

Het is onduidelijk wat de laatste repressie van FIA heeft veroorzaakt, maar het bestuursorgaan heeft in het verleden laten zien weinig tolerantie te kennen voor pogingen van mensen om politieke uitspraken te doen. Dit heeft echter vooral te maken met stunts op het podium.

In 2006 kregen Turkse Grand Prix-organisatoren een boete van $ 5 miljoen nadat de toenmalige Turks-Cypriotische leider Mehmet Ali Talat de winnaarstrofee overhandigde en werd voorgesteld als 'President van de Turkse Republiek Noord-Cyprus', die alleen door Turkije werd erkend. En het circuit van Jerez in Spanje verloor ook zijn plekje op de F1-kalender nadat de plaatselijke burgemeester in 1997 ongepland als politiek statement op het podium verscheen.

FIA heeft ook toegevoegd aan de International Sporting Code dat coureurs zich strikt moeten houden aan podiumprotocollen. Er staat dat ze sancties kunnen krijgen als er sprake is van: "Het niet naleven van de instructies van de FIA met betrekking tot de benoeming en deelname van personen tijdens officiële ceremonies bij een wedstrijd die meetelt voor een FIA-kampioenschap."

Dus “One Love”- bandjes zullen we niet op het F1-podium gaan zien.


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

;