Menu
© Red Bull
Column

Frustraties en de mogelijke gevolgen

12 reacties | 1290x gelezen
18-10-2022 14:14

koekjunior | Na de controversiële laatste race van vorig seizoen bleef het lang onrustig in de pers inzake het volgens velen, vooral Britse supporters, ontnomen/gestolen kampioenschap van Lewis Hamilton.

Bron: www.formule1nieuws.nl

Die onrust duurt eigenlijk nog steeds voort maar naar mijn mening niet uitsluitend door de, met name, Britse pers maar uitdrukkelijk ook door het team van Mercedes met Lewis en Toto in de hoofdrol. De wond was en is diep en de pijn nog duidelijk aanwezig. Zo liet Toto eerder optekenen dat Abu Dhabi nooit zal worden vergeten maar dat Max over het gehele seizoen gezien de terechte kampioen was. De schaduw van vorig seizoen is er echter nog steeds.

Tijdens de Britse GP was er natuurlijk veel aandacht voor de crash tussen Hamilton en Verstappen het jaar ervoor. Veel Britse supporters lieten dit duidelijk blijken en werden vervolgens door de pers maar ook door Mercedes/Hamilton verder gevoed. Zo zou Leclerc veel netter rijden dan Verstappen in een onderling duel en kwam, toevallig of niet, een zeer ongelukkige/foute uitspraak van Max zijn ‘schoonvader’ breed in het nieuws.

Hiermee is een vervelende toon gezet die, als we niet oppassen, ertoe zal leiden dat de altijd geweldige sfeer die er is tussen de supporters van rivaliserende teams, zou kunnen gaan verdwijnen. Na de race op Monza waren er vervolgens berichten van Tifosi die Red Bull supporters zouden hebben belaagd.

Het gedrag van een klein deel, het is altijd en vooral helaas een heel klein deel, van de oranje-supporters tijdens de GP van Oostenrijk wordt breed uitgemeten. Ook tijdens de GP van Hongarije en België waren er ongeregeldheden en in Zandvoort was er 1 aanwezige, ik vind zo’n iemand geen f1-liefhebber namelijk, die een flare op de baan gooide.

Waarom zoveel aandacht voor de toeschouwers terwijl het gaat over de frustratie van Toto en consorten? Dit is omdat er geen incident onbenut wordt gelaten om de aandacht, al dan niet indirect, maar te vestigen op de gebeurtenis in Abu Dhabi naar mijn mening, maar het is zo slecht voor het imago van de F1 omdat dit het gedrag van supporters lijkt te gaan beïnvloeden.

Zo werd geïnsinueerd dat de flare voor Hamilton zou zijn bedoeld en na de race werd door Toto benoemd dat Tsunoda misschien wel bewust de safety-car zou kunnen hebben veroorzaakt om Verstappen aan de winst te helpen.

Natuurlijk was de finish van de race op Zandvoort een extra pijnlijke voor Mercedes maar tegelijkertijd ook koren op de molen voor Toto en Hamilton om maar weer eens te benadrukken hoe het vorig jaar had moeten eindigen volgens hen. Men blijft maar teruggrijpen op Abu Dhabi, tonen zich daarmee slechte verliezers maar schaden ook de hele Formule1-wereld hiermee.

Na dit alles blijft het maar onrustig in de paddock, mede en vooral door Mercedes. Nu is het weer het budgetplafond wat het team vorig jaar het kampioenschap heeft gekost. Dat Red Bull het plafond zou hebben overschreden met meer dan 5% werd eerst heel hard verkondigd, hierin kreeg Mercedes ook Ferrari mee. Dit blijkt niet het geval maar wel heeft de FIA laten weten dat naar hun mening Red Bull wel het team is waar een geringe overschrijding van het budget heeft plaats gehad. Geen buitensporige overschrijding dus waar eerst over werd gerept. De strafmaat hierop zal waarschijnlijk een financiële boete of reprimande worden zo is de verwachting. Nu roept men, met Mercedes weer voorop, uiteraard gevolgd door de Engelse pers, dat een dergelijke straf veel te licht zou zijn.

Natuurlijk is de mogelijke overschrijding van het budgetplafond door Red Bull niet handig. De Engelse pers heeft immers weer een handvat om toch vooral het WK2021 weer aan Hamilton toe te wijzen.
Wat echter veel ernstiger is, is dat er blijkbaar binnen de FIA dus gelekt wordt over vertrouwelijke financiële stukken van de teams.

Diezelfde FIA ligt door toekenning van volle punten en het op de baan laten van een tractor/bergingsvoertuig toch alweer onder vuur.

De FIA moet snel de straf uitdelen aan Red Bull, niet met terugwerkende kracht maar door een budgetbeperking voor 2023 en een forse boete en zorgen voor rust binnen de paddock.

Ook zullen voor toekomstige overschrijdingen de straffen heftiger moeten worden, waarbij je kunt denken aan het afnemen van de constructeurspunten. Die bepalen immers de toewijzing van het prijzengeld voor de teams. Coureurs straffen gaat mij persoonlijk te ver, die moeten het op de baan uitvechten met elkaar en geldstraffen is iets waar de grote teams niet wakker van zullen liggen.

Laten we ons zo snel mogelijk op de toekomst te gaan richten zodat we hopelijk weer een mooie strijd te zien zullen krijgen tussen 3, misschien zelfs meer teams en dat de harmonieuze sfeer, welke er altijd is geweest tussen bezoekers van een GP, weer de aandacht zal krijgen in plaats van wat nu gebeurt.

Wat zou volgens jullie een terechte straf zijn voor het overschrijden van het budgetplafond?

Bedankt voor het insturen Koekie!


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

RCH
Member

Ik heb het stuk gelezen, maar de oranje gloed belemmert toch mijn zicht. Uit het stuk sijpelt een en al frustratie van een Verstappen fan waardoor alle objectiviteit verloren gaat. En nog even voor de goede orde, de verharding on de fans is begonnen met de intrede van Verstappen. Vooral na het incident met Ocon, dus niet door Mercedes.

2 18-10-2022 16:56:40
koekie
Gold Member

Beste RCH, ja ik ben een oranjefan, al ten tijde dat Jos reed, fan van alle andere NL-coureurs, en zeker ook van Max.

Daarom is het ook een column met mijn mening en dientengevolge wat gekleurde conclusies. Ik had het nog veel veel verder door kunnen voeren door aan te voeren dat Mercedes afgelopen seizoen maar nieuwe motoren bleef introduceren en deze vervolgens maximaal te belasten voor 2 races. Als NL-fan vond ik dat je reinste vorm van concurrentievervalsing van een team dat nu het hardst roept. Mijn angst zit echter vooral in de verharding tussen de groepen supporters die, vooral, wordt gevoed door de Britse pers.

Verder dank voor je commentaar, daar is een column juist voor bedoeld.

Groet Koekie

18-10-2022 21:53:03
RCH
Member

Verharding tussen fans dient inderdaad ten alle tijde voorkomen te worden. Juist de gezamenlijke liefde voor de autosport maakt de beleving van het bijwonen van een grand prix uniek. Laten we hopen dat het in de sport broederlijk blijft tussen de diverse groepen supporters. En blijf vooral columns schrijven!

18-10-2022 23:26:17
bvonk
Moderator

Als het verschil klein is zoals in 2021 dan zul je altijd discussies houden. Max heeft terecht gewonnen maar kan me ook wel voor een deel vinden in de punten van Mercedes. Teambazen moeten kunnen blijven zeggen wat ze vinden, hoort bij het spelletje.

Wat ik begrepen heb over het overschrijven van het budgetplafond is dat er onduidelijk was wat er wel en niet (salarissen) in het budgetplafond hoorde. Mij lijkt dan een geldstraf op zijn plaats.

Moet nu ook duidelijk zijn wat er wel en niet in het budgetplafond zit en welke straf er komt bij een overschrijving. Regel moet er niet voor niets zijn.

2 18-10-2022 20:25:59
cajos
Bronze Member

Volgens mij weet de FIA het zelf niet precies gezien de tijd die ze nodig hebben om alles te controleren en berekenen, de regels zijn schijnbaar nogal vaag op sommige punten.
Verder hebben andere teams niets te maken met eventuele straffen en zeker niets te eisen hierover.

18-10-2022 21:39:36
koekie
Gold Member

In zo'n eerste jaar van een budgetcap kon je zoiets verwachten. Denken we nu echt dat ook Ferrari en Mercedes niet de grenzen van wat mogelijk is hebben opgezocht? Een nog striktere omschrijving en tussentijdse audit zou misschien kunnen helpen. Het zal nu inderdaad wel op een financiële straf uitdraaien, of een lager budget voor 2023.

19-10-2022 16:55:43
Geeke
Gold Member

Als je het verhaal zou omdraaien zouden "wij" net zo gefrustreerd zijn. Als zij de regels hebben overtreden is dat een reden om punten af te trekken. Maar dat is niet meer mogelijk, dus ik zou zeggen het dubbele bedrag wat je teveel hebt uitgegeven volgend jaar aftrekken.

1 19-10-2022 14:54:23
koekie
Gold Member

Klopt helemaal Geeke, het voortdurende gezever van met name de Engelse pers geeft nu echter een extra lading. Jouw gedachte deel ik, boete en budgetbeperking. Dank

19-10-2022 16:57:39
arts3
Silver Member

In de discussie over de budgetoverschrijding ben ik van mening dat de coureurs nooit gestraft kunnen worden voor dergelijke overtredingen.Zij hebben daar niets
Mee te maken en dus Is het niet hun schuld.
Dus is een straf die hun raakt niet terecht.
Het kan niet gebeuren dat Max bijv. Zijn wereldkampioenschap 2021 wordt afgepakt.

0 19-10-2022 16:35:35
cajos
Bronze Member

En welke straf zou Hamilton dan moeten krijgen voor het niet komen opdagen op het verplichte gala ??

1 21-10-2022 10:41:16
RCH
Member

Straf? Daar moet hij een prijs voor krijgen. Je gaat je niet eerst laten ringeloren door de FIA en daarna rechtop zitten en pootje geven. Maar dit is een beetje appels met peren vergelijken.

21-10-2022 17:58:44
LeFennec
Member

Straf??

Waarom een straf? Moet een team gestraft worden omdat er iemand bij de FIA vertrouwelijke informatie gelekt heeft naar Mercedes en Ferrari?

Heeft de FIA al aangegeven dat men dit lekken gaat onderzoeken/\/

Het is duidelijk dat RedBull het budget heeft overschreden! Met hoeveel? Meer als de 5% voor een minimale straf. Of is er meer aan de hand?

Dan moet ik dus Fernando Alonso steunen in zijn uitspraak over de straf van Ferrari in 2019 met de illegale motor. Waar dus alles onder het tapijt werd gescjoven en niemand sprak er meer over. Hoe zou het zijn geweest als Ferrari in 2019 wereldkampioen was geworden?

Het valt op dat een team dat nu het wereldkampioenschap beheerst op de vingers wordt getikt en dat teams die niet presteren eisen dat er zwaar gestraft gaat worden.
Dan moet ik meteen aan de hypocriete opmerking van Sir Lewis (zeurpiet) Hamilton denken: "NU RedBull zo dominant is is er niets leuks meer aan!"

Ik zou als ik de FIA was geweest eerst eens die persoon op gaan zoeken die gelekt heeft alvorens RedBull in deze op het matje te roepen!

0 21-10-2022 21:11:38
;