Menu
© Mercedes
Nieuws

Gratis Formule 1 streams kijken met een VPN

10 reacties | 2419x gelezen
10-06-2022 11:12

ewald | Op 22 mei wordt de zesde race van het F1 kampioenschap gereden in Spanje. Zal het Max Verstappen eindelijk weer lukken om Lewis Hamilton te verslaan op het Circuit de Catalunya in Montmeló? Dit is natuurlijk het racecircuit waar Verstappen in 2016 zijn eerste Formule 1-overwinning behaalde en een record vestigde als jongste winnaar van een Grand Prix ooit. Sindsdien is het hem echter niet meer gelukt om de Mercedes-coureur op dit circuit voorbij te gaan.

Bron: Formule1nieuws

Waar kun je de Grand Prix van Spanje kijken?


Live uitzendingen van de race kun je zien op Viaplay. Deze Zweedse streamingdienst heeft de uitzendrechten gekocht en sinds dit seizoen heb je dus een abonnement bij Viaplay nodig om Formule 1 te blijven kijken. De enige andere mogelijkheid is om het te streamen via F1TV, waar je voor €27,- een pakket met alle races kunt kopen.

Deze nieuwe betaalde diensten zijn natuurlijk erg vervelend voor de Nederlanders die sinds de komst van Max Verstappen juist massaal Formule 1 zijn gaan volgen. En dat terwijl onze oosterburen in Duitsland alle races gewoon gratis via RTL kunnen volgen, en de westerburen in Groot-Brittannië via Channel 4 kunnen juichen voor Lewis Hamilton. In Oostenrijk kunnen supporters gratis de officiële stream van Red Bull kijken op ServusTV.

Formule 1, uitzendrechten en de EU


Dit alles heeft te maken met uitzendrechten. Televisiestations en streamingdiensten bieden per land op de uitzendrechten van Formule 1. De winnaar van deze bieding mag F1 in dat land uitzenden. In verschillende landen wordt het daarom door verschillende zenders of streamingdiensten uitgezonden.
Sinds april 2018 moeten binnen de EU betaalde streamingdiensten in de gehele EU beschikbaar zijn en dezelfde inhoud aanbieden. Alle diensten moeten hieraan voldoen. Dus hoe zit het dan met de online streams van de Duitse RTL op tvnow.de?

Deze wet geldt alleen voor betaalde streamingdiensten, zoals Viaplay (of Netflix en HBO Max). RTL is een gratis dienst in Duitsland en valt dus buiten de wetgeving. Hetzelfde geldt voor het Oostenrijkse ServusTV. Ook deze hoeft de streams niet te delen met de rest van Europa.
Het Britse Channel 4 valt sinds 2020 helemaal niet meer onder Europese wetgeving en kan dus alle uitzendingen op de app buiten het VK blokkeren.

Gratis de Grand Prix van Spanje kijken met een VPN


Als je een goede VPN (virtueel persoonlijk netwerk) gebruikt om je internetverkeer te beveiligen, dan heb je de mogelijkheid om te kiezen via welke VPN server je het internet op gaat. Door een server aan te klikken in het buitenland, wordt je internetverkeer verbonden aan een IP-adres van dat land. Nu zullen streamingdiensten je herkennen als een plaatselijke bezoeker en zullen de streams niet langer geblokkeerd zijn.
Als je denkt dat dit illegaal klinkt, wees dan gerust. Al zullen betaalde streamingdiensten het niet leuk vinden, het is volkomen legaal om een VPN te gebruiken om livestreams te kijken. Er is buiten het blokkeren van IP-adressen weinig dat streamingdiensten, websites, Formule 1 of televisiezenders kunnen doen om het tegen te houden.

Een VPN kiezen en installeren


Niet alle VPN diensten zijn hetzelfde. Hoewel er veel gratis VPN diensten zijn, is het beter om een betaalde dienst te nemen. De IP-adressen van gratis VPN diensten zijn namelijk welbekend bij de streamingdiensten en worden bijna altijd geblokkeerd.
Daarbij zijn veel gratis VPN diensten gevaarlijk. Ze verzamelen en verkopen vaak je gegevens om geld te kunnen verdienen. Een betrouwbare betaalde VPN kost slechts 2 of 3 Euro per maand en is werkelijk de goedkoopste manier om live Formule 1 te kijken. Bovendien kun je het ook voor andere streams gebruiken, zoals Premier League of zelfs Hulu.

Stappenplan om Formule 1 te kijken met een VPN:


- Registreer bij een betrouwbare VPN dienst.
- Installeer de software (dit is meestal een app).
- Login met je accountgegevens.
- Maak verbinding met een server in het land waarvan je de stream wilt zien.
- Open de livestream en kijk de race!

Pro tip voor Nederlands commentaar


Buitenlandse streamingdiensten hebben natuurlijk geen Nederlands commentaar. Als je bijvoorbeeld op je laptop aan het kijken bent, zet dan het geluid van de stream uit, en open Grand Prix Radio in een andere tab. Zo kun je naar Olav Mol luisteren terwijl je kijkt.


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

;