Menu
© Pirelli
Column

De Formule 1-kampioen van Amerika is...

11 reacties | 1570x gelezen
17-11-2021 15:00

V.malafronte | ‘Max Verstappen wint de Amerikaanse titel in de Formule 1’. Huh, Amerikaanse titel? Ja! Als er punten zouden worden uitgedeeld voor de Grands Prix in Amerika (Verenigde Staten, Mexico en Brazilië), hoe zou dat klassement er dan uitzien? Een pleidooi voor het invoeren van regionale titels.

Bron: Formule1nieuws.nl

Om de Amerikaanse kampioen aan te wijzen, tellen we alle punten die de coureurs behaalden in de Verenigde Staten, Mexico en Brazilië bij elkaar op. Ook de punten voor de snelste ronde tellen we mee, evenals de punten die op zaterdag na de sprintkwalificatie in Brazilië zijn verdeeld. Veertien coureurs sprokkelden punten bijeen in Amerika, waarmee we een mooie lijst kunnen samenstellen.

Max Verstappen leidt niet alleen het wereldkampioenschap, hij zou ook Amerikaans kampioen zijn. Met zijn overwinningen in de Verenigde Staten en Mexico en zijn tweede plek in Brazilië, pakt hij 70 punten. Lewis Hamilton volgt, met 62 punten. Sergio Perez is de derde man, met 43 punten en staat daarmee en plek hoger dan in het wereldkampioenschap. Charles Leclerc is vierde en doet het daarmee zelfs twee plekken beter. Valtteri Bottas volgt als vijfde, terwijl hij juist derde staat in het wereldkampioenschap. Achter Bottas volgen Carlos Sainz, Pierre gasly, Daniel Ricciardo en Sebastian Vettel. Lando Norris maakt de top tien compleet. Bij de constructeurs zou Red Bull met 113 punten Mercedes ruim passeren, dat maar 88 punten scoort. Het gat met Ferrari, dat 55 punten scoort, is best klein.

Tekst gaat door onder de afbeelding.

Amerikaans kampioen van 2021 Max Verstappen, voor runner-up Lewis Hamilton.

Naast de Amerikaanse titel, zouden er nog meer regionale titels kunnen worden uitgedeeld. Denk aan een Europese titel, een Aziatische titel en een titel voor het midden-oosten. Groepeer daarvoor de races nog meer op geografie en houdt alle races in een gebied direct na elkaar. Zo krijg je een echt kampioenschapje in het grote klassement. En het is niet moeilijk om in te voeren. De organisatie hoeft alleen maar tussentijds de stand bij te houden en een winnaar uit te roepen na afloop.

Extra spanningselement
Leuk en aardig, zo’n regionaal klassement, maar wat hebben we eraan? Op dit moment niks. Het is geen officiële titel, maar dat kan veranderen. Allereerst is het een prestigekwestie. De coureurs krijgen een extra titel om voor te vechten. Ook de niet ‘usual suspects’ kunnen met een paar goede races ineens meevechten voor een regionale tussentitel. Zie bijvoorbeeld de de goede score van Leclerc in Amerika. Daarnaast wordt een sterke reeks beloond. Coureurs die een paar races achter elkaar in een goede flow zitten krijgen daar waardering voor.

Tekst gaat door onder de afbeelding.

Ferrari en vooral Charles Leclerc doen het in het Amerikaans kampioenschap beter dan in het wereldkampioenschap.

Om het echt interessant te maken kan je denken aan een significante beloning, in de vorm van extra prijzengeld of, nog belangrijker, extra punten. In een kampioenschap zoals 2021, waarin de verschillen tussen titel gegadigden Verstappen en Hamilton minimaal zijn, zijn regionale titels en daarmee gepaard gaande extra punten een extra stimulans. Dat zorgt ervoor dat de coureurs net een tandje bijzetten wanneer zij een regionale titel kunnen behalen. Dat leidt tot nog meer commitment en actie op de baan. Zie het als een extra spanningselement. Natuurlijk moet het aantal punten niet te groot worden, want daarmee bestraf je een coureur met een paar slechte races weer extra. Om te beginnen zou drie tot vijf punten een leuk experiment zijn. Het lijkt daarmee op het extra punt voor de snelste ronde. Een leuke bijkomstigheid, maar eentje die aan het einde van het seizoen nog best wel eens verschil kan maken.

Volledige uitslag van het kampioenschap van Amerika
1. Max Verstappen 70
2. Lewis Hamilton 62
3. Sergio Perez 43
4. Charles Leclerc 32
5. Valtteri Bottas 26
6. Carlos Sainz 23
7. Pierre Gasly 18
8. Daniel Ricciardo 10
9. Sebastian Vettel 7
10. Lando Norris 6
11. Kimi Räikkönen 4
12. Esteban Ocon 4
13. Fernando Alonso 4
14. Yuki Tsunoda 2


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

;