Menu
© FIA
Nieuws

Officieel: FIA gaat brandstoftekort Vettel na hoorzitting niet opnieuw beoordelen

14 reacties | 1844x gelezen
09-08-2021 22:23

bvonk | Aston Martin heeft gefaald in zijn poging om de diskwalificatie van Sebastian Vettel voor de Hongaarse GP te herzien, na een hoorzitting van de FIA op maandag.

Bron: autosport.com

Aston Martin had gehoopt de FIA-stewards nog eens naar hun zaak te laten kijken, nadat de auto van Vettel was uitgesloten van de tweede plaats in Boedapest omdat hij geen verplichte liter brandstof over had voor controles na de race. Het team geloofde aanvankelijk dat uit telemetriegegevens van de auto bleek dat er 1,44 liter meer brandstof in de auto zat dan de 0,3 liter die de FIA er aanvankelijk uit kon pompen.

Maar tijdens een FIA-hoorzitting op maandag wees de FIA het verzoek van Aston Martin om de zaak te herzien af, omdat de laatste aanwijzingen van het team waren dat een mechanisch probleem mogelijk betekende dat er helemaal geen liter brandstof meer over was.

Om het verzoek tot herziening te accepteren, moest Aston Martin een 'belangrijk' en 'relevant' nieuw element aanleveren dat na het evenement werd ontdekt en dat op het moment van de beslissing niet beschikbaar was voor de concurrent. Tijdens de hoorzitting heeft het team analyses ingediend van meer dan 100 kanalen met brandstofsysteemgerelateerde gegevens om aan te tonen dat er een brandstofsysteemstoring was in de auto van Vettel.

Door dit falen van de brandstofceldruk zorgde de luchtpomp in de brandstofcel voor een maximale output die, door lucht door de brandstofcel te pompen, betekende dat er een aanzienlijke hoeveelheid brandstof uit de auto werd afgevoerd. Door deze storing kon er achteraf nog maar 0,3 liter brandstof worden afgetapt.

De FIA erkende dat dit bewijs, dat wees op een storing in de drukontlastingswaarde van de brandstofcel, een nieuw element was. Uit verder onderzoek door Aston Martin bleek echter dat het team van mening was dat er aan het einde van de race nog minder dan één liter brandstof in de auto zat vanwege een probleem met het brandstofsysteem. Daarom was de FIA van mening dat het nieuwe bewijsmateriaal niet relevant was voor de zaak.

In een verklaring van de FIA staat: “Voor de beoordeling of de eis van één liter is overtreden, maakt het niet uit waarom er minder dan één liter was.”

“Er kunnen een paar verklaringen zijn waarom aan het einde van een race het resterende bedrag onvoldoende is. In ieder geval blijft het de exclusieve verantwoordelijkheid van de deelnemer om ervoor te zorgen dat de auto te allen tijde in overeenstemming is met de reglementen (Art. 3.2 FIA International Sporting Code) en het zal geen verdediging zijn om te beweren dat er geen prestatievoordeel werd verkregen (Art. 1.3.3 Internationale Sportcode van de FIA).”

"Om een "relevant" feit te kunnen bevestigen, had Aston Martin feiten moeten presenteren dat er feitelijk meer dan één liter brandstof over was. De uitleg waarom niet aan deze eis kon worden voldaan, is niet relevant voor de beslissing of er sprake is van een overtreding van de regelgeving.”


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

;