Menu
© AlphaTauri
Nieuws

Dit weekend voor het eerst de Formule1 sprintrace

9 reacties | 1623x gelezen
16-07-2021 09:24

ewald | Dit weekend wordt er een experiment gedaan met het sprintrace-format in de Formule1. Dit zal er voor zorgen dat het format dit weekend anders is dan dat we gewend zijn.

Bron: Formula1

Zowel qua tijden van de verschillende sessies als reglementair.

Als alles goed gaat dan zullen er dit jaar drie weekenden een sprintrace zijn. Het aankomende weekend in Silverstone is de eerste die op de rol staat. Vervolgens staat ook de Italiaanse en de Braziliaanse Grand prix er voor op de kalender. Het nieuwe format zorgt er ook voor dat de kwalificatie voor de startgrid anders is dan anders. De uitslag van de sprintrace bepaalt de startgrid van de normale race op zondag.

Hoe ziet het weekend er dan uit. Net zoals normaal zal die op een vrijdag gereden worden. Later op die dag vindt de kwalificatie voor de startgrid van de sprintrace plaats. Aan deze kwalificatie is niets aan veranderd. Er is dus een Q1, Q2 en Q3. Wie hier eerste in is zal dus starten van plek 1 in de sprintrace.

De sprintrace wordt op de zaterdag gereden. Voor de sprintrace zal er nog een vrije training zijn die dag. Vervolgens is er op de zondag de normale race.

De sprintrace is een race die ongeveer een derde van de afstand van een normale race zou zijn. (Ongeveer 100 kilometer) Er is geen verplichte pitstop. De bedoeling is dat, net zoals in de gewone race, de coureurs het parcours zo snel mogelijk als ze kunnen afleggen. Dit zal ongeveer 25 - 30 minuten duren. Het eindresultaat van de sprintrace zal bepalend zijn voor de startgrid van de race op zondag.

Met de sprintrace op zaterdag zijn er ook nog WK-punten te halen. Er zijn op zaterdag een zestal punten te behalen. De winnaar krijgt drie punten, nummer twee krijgt er twee en nummer drie krijgt één punt. De puntenverdeling tijdens de hoofdrace blijft zoals we gewend zijn.


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

;