Menu
©
Achtergrond

Een Grand Prix op 1 januari?

9 reacties | 4224x gelezen
01-01-2021 16:35

V.malafronte | Waar wij gewend zijn dat de Formule 1 pas in maart begint, was dat vroeger wel eens anders. In de jaren zestig werd er zelfs geracet op nieuwjaarsdag!

Bron: Wikipedia

Daarvoor moeten we naar Zuid-Afrika. Al sinds 1934 vond daar een Grand Prix plaats, meestal rond de jaarwisseling. Vanaf 1962 werd de race op het Prince George Circuit nabij East London onderdeel van het wereldkampioenschap. De race werd in dat jaar verreden op 29 december, helemaal aan het einde van het jaar dus. Er zat een pauze van bijna drie maanden tussen de voorgaande (Amerikaanse) race en de Zuid-Afrikaanse Grand Prix.

In 1965 werd de race gehouden op 1 januari en was het juist de opener van het seizoen. Leuk feitje: de trainingen en kwalificatie vonden plaats in 1964, de race zelf in 1965. De race werd gewonnen door latere wereldkampioen Jim Clark, in zijn Lotus. De Brit won de race met overmacht van Graham Hill. Hij leidde van start tot finish en had een voorsprong van een halve minuut.

Weer Clark en Lotus
Exact een jaar later werd de race weer gehouden, maar deze telde niet mee voor het kampioenschap. In 1967 vond de race plaats op 2 januari, nu telde hij weer wel mee. In 1968 was de race opnieuw de opening van het wereldkampioen en vond deze opnieuw plaats op nieuwjaarsdag, maar nu wel op het nieuwe circuit van Kyalami. En opnieuw won Jim Clark in zijn Lotus, voor teamgenoot Graham Hill. Voor Clark was het echter zowel zijn laatste overwinning als laatste race, want enkele maanden later overleed hij tijdens een test.

Hierna werd de Zuid-Afrikaanse Grand Prix verplaatst naar maart. Vanaf 1972 was het tevens niet meer de opener van het seizoen, maar ging die eer naar Argentinië en later naar Brazilië. Daar werd in januari gereden, maar nooit meer op nieuwjaarsdag. Alleen in 1982 was Zuid-Afrika de opener van het jaar, maar die race was op 23 januari. Daarna ging de start van het jaar naar Brazilië, en verplaatste deze naar maart of april. Sindsdien is er nooit meer een race in januari of februari verreden en met de huidige winterstop zal dat ook niet gauw gebeuren.


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

;