Menu
© Mercedes
Achtergrond

De Grand Prix van Rusland: al honderd jaar een prooi voor Mercedes-Benz

9 reacties | 4544x gelezen
22-09-2021 12:00

V.malafronte | De Grand Prix van Rusland op het circuit van Sochi is tot nu toe elk jaar gewonnen door Mercedes. De honderd procent score van het Duitse merk gaat echter nog verder terug, namelijk tot 1913.

Bron: Wikipedia

Al in 1898 vind de eerste autorace in Rusland plaats, in Sint-Petersburg. Over een afstand van 41 kilometer is Petr Belyaev in zijn De Dion-Bouton het snelste. Een ingeschreven Benz Victoria haalt de finish niet. De regels zijn indertijd nog vrij interpreteerbaar, waardoor het zo kan zijn dat ook driewielers deelnemen aan de race. Deze wordt daarom niet beschouwd als een ‘Grand Prix’, maar is wel het startpunt van gemotoriseerd racen in Rusland. Autosport staat in Rusland op de kaart.

Eerste Grand Prix van Rusland: prooi voor Benz
Op 7 juni 1913 is het zover: Rusland heeft haar eigen Grand Prix. De lokale automobiel club organiseert in Sint Petersburg een race over een parcours van ruim dertig kilometer, welke zeven keer moet worden afgelegd. Er komen eenentwintig deelnemers op af, waarvan slecht acht de finish halen. Thuisrijder Georgy Suvorin schrijft de race in twee uur en vijfentwintig minuten op zijn naam. Dat doet hij in een - jawel - Benz 29/60. De als tweede geklasseerde Ivan Ivanov kan in zijn Russo-Baltique niet voorkomen dat een voorloper van Mercedes-Benz in de eerste editie van de Russische Grand Prix zegeviert.

Een jaar later wordt de race herhaald, opnieuw in Sint Petersburg. Dit keer komen er slechts vijftien deelnemers op af, waarvan maar zeven de finish halen. Duitser Willy Scholl schrijft de race op zijn naam. Dat doet hij in een - u raadt het al - Benz 55/150. De Duitser doet er een half uur korter over dan Suvorin in 1913, terwijl de race enkele kilometers langer is. De vooruitgang gaat rap.

Lange onderbreking en mislukte poging in Moskou
Enkele maanden later breekt echter de Eerste Wereldoorlog uit. Racen heeft uiteraard geen prioriteit meer en als Rusland in 1917 ook nog eens met een revolutie en een burgeroorlog te maken krijgt, is Grand Prix racen definitief over in het land. In de jaren tachtig doet Bernie Ecclestone nog een poging om het inmiddels gevormde wereldkampioenschap Formule 1 (toen nog zonder Mercedes) naar Moskou te halen, maar dat vindt geen doorgang.

Uiteindelijk duurt het exact honderd jaar voordat Rusland in 2014 weer een eigen Grand Prix krijgt. Niet Sint Petersburg, maar het voormalig Olympische dorp van Sochi vormt nu het decor. Lewis Hamilton wint in zijn Mercedes W05 Hybrid de race en zet daarmee een trend voor de jaren daarna. Iedere editie werd tot nu namelijk gewonnen door een Mercedes-coureur (vier keer Hamilton, één keer Nico Rosberg en twee keer Valtteri Bottas). Samen met de edities van 1913 en 1914 maakt dat een honderd procent score voor Mercedes. Komt daar komend weekend verandering in?

Winnaars Grand Prix van Rusland:
1913: Georgy Suvorin, Benz 29/60
1914: Willy Scholl, Benz 55/150

1915 - 2013: Geen Grand Prix van Rusland

2014: Lewis Hamilton, Mercedes W05 Hybrid
2015: Lewis Hamilton, Mercedes W06 Hybrid
2016: Nico Rosberg, Mercedes W07 Hybrid
2017: Valtteri Bottas, Mercedes W08 EQ Power+
2018: Lewis Hamilton, Mercedes W09 EQ Power+
2019: Lewis Hamilton, Mercedes W10 EQ Power+
2020: Valtteri Bottas, Mercedes W11 EQ Performance


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

;