Menu
© Pirelli
Nieuws

Officieel: McLaren vanaf 2021 weer met Mercedes motor

13 reacties | 2392x gelezen
28-09-2019 23:21

bvonk | McLaren en Mercedes hebben aangekondigd dat ze in 2021 herenigd zullen worden, nadat ze overeenstemming hebben bereikt over een Formule 1-motordeal die tot tenminste het seizoen 2024 zal duren.

Bron: autosport.com

De twee partijen waren het laatst samen in 2014, het eerste jaar van het F1-turbo-hybride tijdperk van F1, terwijl McLaren wachtte op de start van de Honda-deal in 2015. De aankondiging betekent dat Renault het nieuwe tijdperk van de regels binnengaat zonder klanten, en met de enige motor die door een enkel team wordt gebruikt. Renault en McLaren hebben hun krachten gebundeld in een "verstandshuwelijk" dat in 2017 is overeengekomen, nadat het Woking-team besloot om afscheid te nemen van Honda.

Bij de bespreking van een nieuwe deal wilde Renault aandringen op nauwere samenwerking met McLaren, waarbij hij mogelijk intellectueel eigendom op niet-beursgenoteerde onderdelen zou delen in een poging om kosten te besparen en beide teams te helpen vooruitgang te maken en te concurreren met teams die ook samenwerken met anderen. McLaren gaf er echter de voorkeur aan een deal met alleen de motor.

McLaren beschouwt Mercedes ook als de 'benchmark'-krachtbron, ondanks de recente vooruitgang van Renault. "Deze overeenkomst is een belangrijke stap in ons langetermijnplan om terug te keren naar succes in de F1", aldus Zak Brown, CEO van McLaren. "Mercedes is de maatstaf, zowel als team als als krachtbron, dus het is logisch dat we een relatie met het bedrijf willen opbouwen voor de volgende fase van onze reis. "Deze aankondiging weerspiegelt het vertrouwen van onze aandeelhouders en is een belangrijke boodschap voor onze investeerders, werknemers, partners en fans dat we ons inzetten om McLaren weer vooraan te zetten."

De verhuizing betekent dat Mercedes voor het eerst sinds 2016 vier teams levert, toen het Manor Racing had en huidige klanten Williams en Racing Point (toen Force India). "Hoewel de twee merken een prestigieuze geschiedenis delen, gaat deze nieuwe overeenkomst over de toekomst en het begin van een nieuw tijdperk", aldus Mercedes-baas Toto Wolff. "McLaren heeft de afgelopen seizoenen de bouwstenen van hun revival geplaatst, inclusief indrukwekkende prestaties dit seizoen met de Renault motor. "We hopen dat deze nieuwe langetermijnovereenkomst een nieuwe mijlpaal betekent voor McLaren, zodat ze de strijd kunnen aangaan met de topteams van de sport, inclusief ons Mercedes-fabrieksteam."

Renault F1-baas Cyril Abiteboul vertelde Autosport dat hij het verlies van zijn enige klant zag als een "neutrale" ontwikkeling, en hoewel Renault blij was met de McLaren deal het niet alleen als een negatief ziet. "Sinds onze samenwerking begon, is McLaren van de negende naar de vierde positie in het constructeurskampioenschap gegaan," zei hij. "We kunnen dit daarom als een zeer succesvolle relatie beschouwen. Hoewel we verder kijken dan de voorwaarden van het huidige contract, dat eind 2020 afloopt, was het duidelijk dat Renault en McLaren verschillende ambities voor de toekomst hebben. 2021 wordt een cruciaal seizoen voor alle teams en het is belangrijk voor ons om een nauwkeurig en duidelijk beeld te hebben van de sterke punten en ambities van onze concurrenten. Deze beslissing past in de visie van Renault om een fabrieksteam te worden, met als doel terug te keren naar de top. Renault zal zijn verplichtingen aan McLaren volgend seizoen blijven nakomen, zoals altijd het geval is geweest in onze lange geschiedenis van motorlevering."

De vorige samenwerking van McLaren en Mercedes liep van 1995 tot 2014 en leverde drie coureurstitels op.


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

;