Menu
© Pirelli
Achtergrond

De oorsprong van het McLaren oranje

5 reacties | 3777x gelezen
19-04-2018 00:01

V.malafronte | Dit seizoen rijdt McLaren voor het eerst sinds de jaren zeventig met twee oranje wagens rond. Het team heeft niet zomaar besloten om de MCL33 in deze opvallende kleur te spuiten. Waar komt de kleur oranje bij McLaren vandaan en waarom spreekt deze kleur zo tot de verbeelding?

Bron: Wikipedia.org

Vroege jaren
In de eerste jaren dat het team actief was in de Formule 1 (1968 tot 1971) en de Amerikaanse Can-am series, reed McLaren rond met oranje gespoten wagens. De reden hiervan was dat een oranje wagen opviel tussen de bontgekleurde Can-Am wagens. Daarnaast was oprichter en naamgever van het team Bruce McLaren commercieel ingesteld, want hij wist dat sponsorlogo’s duidelijk op zouden vallen op een oranje wagen. Een laatste reden was dat een oranje wagen duidelijk herkenbaar was op de toen net geïntroduceerde kleurentelevisie. Hoewel McLaren dus maar een paar jaren rondreed met oranje wagens, slechts tussen 1968 en 1971, hebben deze een onuitwisbare indruk achtergelaten.

Eerste overwinning door Bruce McLaren
Één van de dingen die het gebruik van de kleur oranje zo bijzonder maakt, is dat Bruce McLaren nog zelf met deze kleuren heeft rondgereden. Het gebruik maken van oranje is daarmee een directe verwijzing naar Bruce. Bovendien behaalde hij in een oranje McLaren M7A de eerst overwinning voor het team. Wat deze overwinning extra bijzonder maakt, is dat Bruce één van de slechts drie coureurs is die een officiële Grand Prix won in een zelf gebouwde wagen. Deze korte, maar belangrijke periode, heeft het oranje van McLaren grote waarde gegeven.

Test liveries
Hierna heeft McLaren bijna altijd rondgereden met kleurenschema’s die waren gebaseerd op de hoofdsponsor, zoals Marlboro, West en Vodafone. Enkele malen, in 1997 en 2006, gebruikte McLaren oranje als kleur tijdens de wintertesten. Vorig jaar werd de kleur oranje al geherintroduceerd, in combinatie met zwart. Dit jaar zal voor het eerst sinds 1971 met een volledig oranje McLaren worden geracet.

Nieuw begin
Hoewel de kleur oranje bij McLaren een rijke historische lading heeft, staat deze anno 2018 juist symbool voor een nieuw begin. Na drie zeer magere jaren met Honda motoren, rijdt McLaren dit jaar voor het eerst rond met Renault motoren. Het team heeft geen titelsponsor die het kleurenschema bepaalt, zoals in het Marlboro-, West- en Vodafonetijdperk. Wat dat betreft is het team dus niet gebonden aan bepaalde kleuren. In plaats daarvan kan het team nu zelf kiezen met welke kleuren het rondrijdt en kan het teruggrijpen op de eigen racekleur, namelijk oranje. Het afschudden van Honda en een titelsponsor geeft McLaren dus de kans om een nieuwe start te maken, een perfect moment om terug te grijpen naar de eigen oranjegekleurde identiteit.

De kleur oranje werd door Bruce McLaren zelf gekozen omdat deze opviel en vanwege sponsoring. De kleur spreekt tot de verbeelding, omdat Bruce in een oranje wagen de eerste Grand Prix voor het team won. Na 1971 gebruikte McLaren kleurenschema’s die door de sponsor werden bepaald, met af en toe een oranje McLaren tijdens de wintertesten. Nu McLaren weg is bij Honda en geen titelsponsor heeft, staat de historische kleur oranje juist symbool voor een nieuw tijdperk.


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

Misjab
Gold Member

Grappig: hij is oranje geworden omdat sponoren daar zo goed zichtbaar op waren, en hi jis nu weer oranje juist omdat ze geen hoofdsponsor meer hebben, En zodra ze die eindelijk vinden zal oranje waarschijnlijk ook weer gaan verdwijnen en vervangen worden door de kleur vd sponsor.

Toch maar hopen dat ze een papayafabriek vinden die nog een flink sponsor budget wil uitgeven :)

2 19-04-2018 07:48:56
bvonk
Moderator

Zelf hebben ze aangegeven niet echt meer opzoek te zijn naar een "hoofdsponsor". Denk dus dat het zoiets gaat worden als vorig jaar en dat de sponsors een beetje wisselen van plek. McLaren heeft echt niet veel minder sponsors als de meeste teams, het zijn alleen geen "hoofdsponsors".

19-04-2018 20:01:14
Misjab
Gold Member

Ik geloof niet dat ze zelf al tevredenzijn met de reckame inkomsten, maar dat ze geen hoofdsponsor namen omdat ze tever achtrop rijden en daardoor nietde hoofdprijs kunnen vangen. Hun idee was (elk jaar) dat ze wel even een mega auto zouden ontwikkelen (met honda, nu met renault) en daarmee weer voorin zouden komen en gaan winnen,zodat een nwe hoofdsponsor voor meerdere jaren tegen de hoofdprijs zou kunnen worden vastgelegd ipv het eerder voor veel kleiner bedrag te doen.
Dit plan heeft echter gefaald, en wordt elk jaar weer uitgesteld.

20-04-2018 06:25:55
KawaEd
Senior Member

DE volgende wordt groen.....avocado!

1 19-04-2018 07:53:49
Sicko
Gold Member

Touché!

19-04-2018 19:10:56
;