13 reacties | 18100x gelezen
15-03-2018 08:54
EvDelft | Er mag dan veel verspilling zijn in de Formule 1, maar de sport kent het privilege voor een veiliger en groenere omgeving voor iedereen.
Bron: PlanetF1.com
Natuurlijk lijkt het daar in eerste instantie niet op. 20 krachtige auto's die 20 keer per jaar rondjes rijden over een circuit, dat lijkt niet erg milieuvriendelijk. Je zou bijna denken dat er boven ieder circuit een gat in de ozonlaag zit. Het leidt dan ook geen twijfel dat de Formule 1 een industrie is en erg veel brandstof verbruikt. Op dat de dag van de race is dat dan ook zeker een feit. Daar komt bij, dat er drie trainingen zijn en een kwalificatie, waar ook nog de nodige brandstof wordt verbruikt. En de tests. En dan de druk op het milieu om van het ene naar het andere circuit te gaan: de materialen, de auto's, het personeel…
Dat is een heleboel vervuiling om een auto zo snel mogelijk rondjes te laten rijden.
Nu iedereen zich zo druk maakt over de klimaatsverandering, hoe kan dit dan worden gerechtvaardigd? Je hoeft geen groot geleerde te zijn om te bedenken dat zulke vervuiling op den duur onhoudbaar is.
Groene kwesties zijn vaak enigszins ondoorzichtig, met de ecologische impact van sport en activiteiten verspreid over vele kleinere, minder prominente activiteiten die samenhangen met een veel hogere CO2-uitstoot in de atmosfeer. Zo wordt bijvoorbeeld vaak gezegd dat wielrennen, zoals de verschillende tours, die oppervlakkig zo'n groene sport lijken, in feite zeer vervuilend is vanwege het grote aantal voertuigen dat elke rijder ondersteunt en de milieu-impact van zoveel mensen langs de weg en in het omliggende platteland. Bovendien zijn er de uitlaatgassen van koeriers die astmamedicijnen brengen naar renners helemaal uit Groot-Brittannië, in plaats van ze lokaal te kopen…
Maar toch, de Formule 1 moet zeker de grootste koolstofvoetafdruk van elke sport hebben, groot genoeg om een ijsbeer te laten huilen terwijl hij uitzwaait en op een smeltende gletsjer de verte afdrijft. Toch?
Natuurlijk is de Formule 1 niet gek. Omdat racen een erg populaire sport is voor veel mensen, is het een gemakkelijk doelwit voor de milieuorganisaties en die weten dat de fans er een beetje ongevoelig voor kunnen zijn. Boomknuffelaars, linzeneters en alle mensen die graag leven op een planeet die niet willen dat wij die vermoorden, maar juist beschermen.
En het moet ook gezegd worden dat mensen in de sport niet méér op een stervende planeet willen wonen dan wie dan ook.
Dus de laatste jaren is er iets van een groen offensief geweest en er is op gewezen dat als het gaat om milieukwesties, die bijna intuïtief tegen te gaan. De F1 eigenlijk de enige sport is die wereldwijd een groot verschil kan maken! Terwijl de racedag zelf misschien alles wat wordt opgevoerd, levert de sport in het bredere kader een positieve bijdrage aan ecologische zaken.
Een groot deel van de brandstofefficiënte technologie die voor de F1 is ontwikkeld, wordt doorgegeven aan de dagelijkse productie van auto's, waardoor onze voertuigen schoner en duurzamer worden. U zou terecht kunnen stellen dat het beter zou zijn om het aantal auto's op de weg radicaal te verminderen, om een ??aantal groene redenen, maar terwijl dat argument wordt gewonnen en er een fatsoenlijk openbaar vervoersysteem wordt geïnstalleerd dat hogere aantallen aankan en niet bij de eerste hint sneeuw stilvalt, het is belangrijk dat we ons niet vervuilen in nog meer levensverkortende vroege sterfgevallen.
Sinds 2014 zijn de 2,4 liter V8's uit de Formule 1 vervangen door 1,6 liter V6 turbo's die de kinetische energieterugwinningssystemen aanvulden - die voor het eerst werden geïntroduceerd in 2009 - en die erg betrouwbaar zijn worden. Dat betekent dat auto's races kunnen afrijden met niet meer dan 100 kg brandstof, wat ongeveer 35% minder is dan ooit het geval was.
En het is dit hele concept van optimalisatie van energie. Het is zó essentieel in de F1 geworden en het is tevens de cruciale overdraagbare technologie voor mensen zoals Mercedes, waarmee de auto's in de showroom staan te pronken.
Met Ferrari, Honda en Renault die ook racetechnologie gebruiken in productieauto's, wordt het snel duidelijk dat F1 een enorme CO2-voetafdruk kan hebben om zich voor te verontschuldigen, maar geen enkele andere sport is in zo'n positie om positieve veranderingen in het milieu aan te brengen die in de toekomst zullen hebben een permanente wereldwijde impact!
Ja, je zou kunnen zeggen dat andere sporten veel minder impact hebben op het milieu, maar omgekeerd zijn ze geen hulp bij het beschermen van de planeet.
Een race op Old Trafford zal misschien niet zo veel CO2 in de lucht ophoesten als een Grand Prix, maar de Premier League doet niets om de lucht op te ruimen of het verbruik van hulpbronnen te verminderen - als ze iets doen, doen ze precies tegengesteld: het aanmoedigen van de verkoop van voetbalshirts die grotendeels zijn gemaakt van textiel dat is afgeleid van niet-hernieuwbare hulpbronnen. Stortplaatsen over de hele wereld moeten worden verstikt met onverwoestbare niet-composteerbare voetbalshirts!
Effectief, met fabrikanten die $ 300 miljoen per jaar spenderen aan onderzoek en ontwikkeling, is de Formule 1 feitelijk een voortdurende workshop gewijd aan het bouwen van schonere, groenere transporttechnologie. McLaren was zelf een goed voorbeeld en werd zeven jaar geleden zelfs CO2-neutraal, grotendeels door emissiecontroles. Het recycleert nu twee derde van zijn afval, stuurt niets naar de stortplaats en heeft een energiezuinig hoofdkantoor in zijn McLaren Technology Centre, een fraai, modern en "slim" gebouw dat wordt verwarmd door een thermische buffer, gekoeld door een meer en overdekt met gerecyclede banden. Dat klinkt allemaal positief New Age.
En natuurlijk hebben we nu de Formule E-races voor elektrische voertuigen, ook gefinancierd door racefirma's, die van circuit naar circuit worden gebracht met… vrachtauto's en vliegtuigen, juist!
Nogmaals, dit is een voorbeeld van wat kan worden bereikt in termen van schoon vervoer en het is een investering die in al onze levens zal worden beloond met krachtiger en duurzamere elektrische auto's. Dit zal daadwerkelijk levens redden door ervoor te zorgen dat de lucht in onze steden veel schoner is.
Het is gemakkelijk om de Formule 1 te beschuldigen van het doden van de planeet in zijn gepassioneerde streven naar een genotzuchtige sport - maar misschien is het juist die passie die grote stappen zal maken naar een betere, veiligere, groenere toekomst voor ons allemaal.
Is dat niet een prachtige ironie?
❮ Vorig bericht
| Volgend bericht ❯