2 reacties | 5436x gelezen
28-02-2018 00:01
EvDelft | Stel je voor. Het is in de jaren '30 van de vorige eeuw. Je bent rijk en helemaal gek van autoracen. Je hebt een schoolvriend met dezelfde ambities, die ook erg veel geld heeft. Wat doe je?
Bron: Joe Saward
Nou, dan koop je een Alfa Romeo 6C 1750 en je schrijft je in voor de Mille Miglia, bijvoorbeeld. Dat soort dingen kon gewoon in die tijd. En als je wilde dat je ouders niet te weten kwamen wat je deed, dan kon je altijd nog een pseudoniem kiezen, zoals 'Maremmano'. Dat is een soort schaap, of paard, of hond. In elk geval was het Baron Emmanuel de Graffenried, bij zijn vrienden bekend als Toulo, die op die manier zijn racecarrière begon. Dat deed hij samen met zijn goede vriend John du Puy, een erfgenaamm van een staalgigant.
Het duo viel al snel uit tijdens hun eerste race, de Mille Miglia, maar ze vonden het een geweldige ervaring en dus kochten ze twee voiturettes van Maserati - een 6CM voor Du Puy en een oudere 4CM voor De Graffenried, en begonnen hun eigen team. Ze reisden daarmee door Europa en raceten waar ze konden. Twee jonge rijke mannen, in de beste hotels verblijvend, met raceauto's. Wat kon er nog fout gaan?
De Graffenried stamde af van een aristocratische, oude Zwitserse familie met veel verschillende takken aan de stamboom. Zijn grootvader - die ook Emmanuel de Graffenried heette - was ambassadeur van Zwitserland in Oostenrijk en was getrouwd met de Spaanse barones Gabriele de Barco. Zij maakte een geweldige indruk op keizering Elizabeth (Sissy, voor wie de film kent, red.). De vader van Toulo was officier van de cavalerie van het Zwitserse leger, voordat hij een Amerikaanse vrouw trouwde: Irma Stern. Ze trouwden in 1907 in New York. Ze kregen eerst twee dochters, en daarna kwam de kleine Emmanuel. Hij werd in 1914 in Parijs geboren.
Daarna verhuisde het jonge gezin naar Zwitserland en Toulo groeide op in de beschermende en meer dan comfortabele omgeving van Fribourg. Toen hij 15 was, werd hij naar Institut Le Rosey gestuurd, waar hij op de wintercampus kwan in Gstaad en in de zomer zat hij op Rolle, wat de zomercampus van de school was. Dat was aan het meer van Genève. Het was een erg exclusieve - en dus dure - plek voor de schooljongens. Één van de klasgenoten van Toulo was Mohammad Reza Pahlavi, de toekomstige shah van Iran.
Omdat hij Zwitser was, hoefde hij in de Tweede Wereldoorlog niet te vechten en toen de vrede terugkeerde, pakten hij en Du Puy een nieuw team op, dat Team Autosport heette. Daar werd een derde coureur aan toegevoegd: Christian Kautz, ook een Zwitser. Maar al snel stapten de coureurs over op auto's die werden geprepareerd door Enrice Platé. Kautz won in 1947 de Grote Prijs van Reims. Nello Pagani won op Pau in 1948. Dat alles in auto's van Platé.
Later in dat jaar, in de zomer, verongelukte Kautz op Bremgarten. De Graffenried had een nieuwe Maserati 4CLT gekocht in 1949 en hij won daarmee de Grote Prijs van Groot-Brittannië. Toen het wereldkampioenschap Formule 1 werd opgericht, in 1950, bleef hij met auto's van Maserati rijden, maar in 1951 reed hij drie races voor Alfa Romeo. Zijn beste resultaat in de Formule 1 voor het wereldkampioenschap kwam echter in 1953 toen hij op Spa-Francorchamps vierde werd. Hij reed nog altijd voor Platé.
Toulo zou tot en met 1956 blijven race maar toen werd hij gevraagd als coureur voor de film 'The Racers', waar hij de stuntman zou worden in de rol van Kirk Douglas. Daarna keerde hij de racerij de rug toe en trok zich terug in Lausanne, waar hij een garage opende. Hij verkocht auto's van Alfa Romeo, Ferrari en Rolls Royce. In de jaren '70 werd hij ambassadeur van Marlboro in de Formule 1. Marlboro had het hoofdkwartier in Lausanne.
In zijn latere jaren was hij erg actief in het organiseren van historische Formule 1-races en hij was druk met de Grand Prix Drivers' Association. Hij overleed 2007, op een leeftijd van 92 jaar.
❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯
Reacties
Interessant verhaal!