Menu
© McLaren
Nieuws

Zak Brown vindt dat FIA en FOM actie moeten ondernemen voor budgetlimiet

0 reacties | 1765x gelezen
13-02-2018 08:00

EvDelft | Zak Brown, de directeur van McLaren, zegt dat de FIA en Liberty Media haast moeten maken met het in bedwang zien te houden van de kosten in de Formule 1.

Bron: F1i.com

Volgens Brown moet het een prioriteit zijn voor de overkoepelende organisatie en de nieuwe eigenaars om een strategie te bedenken om de almaar hoger wordende kosten in de hand te houden.

Teams als Mercedes en Ferrari geven enkele honderden miljoenen uit per jaar om een gooi naar de titel te doen. Kleinere teams als Force India, Williams en Sauber hebben een veel kleiner budget.

"De Formule 1 heeft, van alle grote sporten, het grootste verschil in budget tussen de beste en de slechtste deelnemers. Dat verschil moet kleiner worden. De kosten zijn totaal uit de hand gelopen. We zijn waarschijnlijk de enige industrie in de wereld - om het over sport maar niet te hebben - die de kosten niet heeft aangepast aan de hedendaagse tijd. Dat moet wel gebeuren en het moet de hoogste prioriteit hebben", aldus Brown.

"Liberty heeft de teams laten weten wat haar ideeën zijn. Niet in detail, maar wel in het algemeen. We hebben het over de motoren, budgetbeheersing, en een betere verdeling van de opbrengsten van de sport. Dat zijn de drie dingen die we allemaal weten. Maar er is nog niets op papier gezet over hoe de nieuwe verdeling eruit gaat zien", ging de Amerikaan verder.

Brown zei dat hij het niet erg vindt dat de grotere teams meer inkomsten hebben uit de televisiegelden, zolang dat geld maar niet in technische ontwikkeling wordt gestoken.

"Ik vind het geen probleem als het ene team meer geld zou krijgen dan een ander, zolang dat geld maar niet wordt gebruikt om het verschil tussen kop en staart van het veld te vergroten. Ik denk dat het heel moeilijk is de kosten onder controle te houden, maar het is de enige manier. Het maakt niet uit hoeveel geld een team heeft: het gaat toch wel op", zei Brown.

De inkomsten van McLaren zijn na vorig seizoen behoorlijk gedaald. Het gebrek aan prestaties op de baan betekende dat grote sponsoren wegliepen. De scheiding met Honda en het verdwijnen van het geld dat de Japanners betaalden, plus het feit dat Renault verwacht dat er voor de motoren betaald gaat worden, zorgen voor een flinke hap uit het budget.

"De motoren zijn erg duur en erg gecompliceerd. Er moet volgens mij een onafhankelijke motorleverancier komen om de teams een grotere keuze te geven. De situatie met de motoren wordt een politiek probleem. Wij zijn een voorstander van simpeler motoren."


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

;