Menu
©
Nieuws

Jackie Stewart ziet geen verband tussen gridgirls en gebrek aan vrouwelijke coureurs

0 reacties | 1018x gelezen
05-02-2018 10:00

EvDelft | Jackie Stewart is van mening dat het gebrek aan vrouwelijke Formule 1-coureurs helemaal niets te maken heeft met de aanwezigheid van gridgirls.

Bron: F1i.com

Liberty Media deed een flinke storm opwaaien afgelopen week toen het liet weten dat de gridgirls per direct verbannen waren, omdat hun aanwezigheid niet langer 'in lijn is met de huidige normen en waarden'. Er is sinds die beslissing bekend werd gemaakt een stevig debat aan de gang tussen de progressieve denkers en de traditionalisten, maar niemand lijkt het debat te kunnen winnen.

Sinds in 1950 het wereldkampioenschap Formule 1 werd opgericht, zijn er slechts enkele vrouwelijke coureurs geweest in de Formule 1, zonder echt geweldige resultaten. Maar dat heeft volgens Stewart weinig te maken met sekse-discriminatie.

"Het idee dat gridgirls vrouwelijke coureurs afstoten is belachelijk. Als een raceteam een vrouw had kunnen vinden die in de Formule 1 mee kon draaien als coureur - dat zou voor mediaspektakel zorgen!! De pers zou helemaal doldraaien van geluk. De Formule 1 zou graag een vrouw zien in de auto's, de kijkcijfers zouden zeker flink stijgen. Een vrouwelijke coureur is commercieel gezien erg succesvol - denk eens aan make-up, kleding... maar om de één of andere reden stappen de jonge dames niet in de karts", aldus de drievoudig wereldkampioen.

"Dat is meer iets wat de jongens doen. Of het nou Lewis Hamilton, Fernando Alonso of Sebastian Vettel was, deze jongens waren op jonge leeftijd weekeinde na weekeinde met hun karts bezig. Ik heb meisjes dat nog niet zien doen. Laat staan dat ze daarna goede coureurs zijn geworden. Bovendien zijn er honderdduizenden go-kart coureurtjes en coureurs, en er zijn maar 20 plekjes in de Formule 1", ging Stewart verder.

Stewart heeft de gridgirls altijd gezien als een onderdeel van de glamour van de Formule 1, maar wel binnen de grenzen van respect en degelijkheid. Maar recentelijke gebeurtenissen, vooral in de Verenigde Staten, vooral wat betreft seksisme, intimidatie en discriminatie op basis van geslacht, hebben Liberty Media gedwongen tot het nemen van voorzorgsmaatregelen, aldus Jackie.

"De gridgirls van deze generatie zijn zeker niet provocerend gekleed. Ze zijn allemaal degelijk gekleed. Ze zijn erg representatief. Het is niet dat ze allemaal in bikini staan of zo. Maar het probleem ligt in de Verenigde Staten. Daar is iets nieuws en dat het het Weinstein-ding, of zo. Dat zijn aanklachten van vrouwen die mannen beschuldigen 'iets geprobeerd' te hebben, of 'hij raakte me aan'. En daarom, vanwege dat Weinstein-ding, heeft Liberty volgens mij besloten preventieve voorzorgsmaatregelen te treffen", besloot Stewart.


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

;