Menu
©
Column

Als gridgirls beledigend zijn, waarom is de GP van Bahrein dat dan niet?

2 reacties | 2100x gelezen
04-02-2018 12:00

EvDelft | Au revoir aan de gridgirls, en vaarwel. Ze hebben zich gevoegd bij het bijtanken, de medailles, races met dubbele punten. Beland in de vuilnisbak van de Formule 1, gevuld met zaken die ooit actueel waren.

Bron: TheAge.com.au

Wat zou Lewis Hamilton denken? Vorig jaar ten slotte liet hij in Melbourne weten dat hij graag 'meer dames' in het paddock zou zien. "Veel te veel mannen", zei hij. Helaas was het laatste opzienbarende dat de Britse viervoudig wereldkampioen deed zijn neefje te kijk te zetten voor de hele wereld, toen die een prinsessenjurk droeg (van Frozen). Sinds die tijd hebben we nog minder van Lewis gehoord dan van een Benedictijnse monnik.

De beslissing van Liberty Media - de eigenaren van de Formule 1 - om de modellen af te serveren, is gestoeld op de uitspraak dat het 'niet past binnen de normen en waarden van ons merk'. Het merk is hier de Formule 1, overigens. Bovendien zal Sebastian Vettel nu veel minder komisch overkomen. Hij stond in 2015 in Sotsji tijdens de persconferentie naar de gridgirls te loeren, en zij opzettelijk net iets te hard tegen Lewis: "Je vertelt me net dat je wacht tot de gridgirls je komen op zoeken in je kamer in het Radisson? Kamer 708 toch?" Of zijn uitspraak nadat hij onaangenaam verrast was toen in Monaco opeens de dames vervangen werden door mannen: "Je komt hier en zet je auto neer bij George of Dave. Dat gaat toch nergens over?"

Geen Japanse dames meer die gekleed gaan als serveerster, of Oostenrijkse dames in dirndls waar zelfs Julie Andrews van met haar ogen moet knipperen. Het tijdperk van de vrouw als frivole ornamenten is voorbij. En dan vraag je je nog af waarom het zo lang heeft geduurd voordat de Formule 1 zover is gekomen. Andere motorsporten hebben de dames al jaren geleden verbannen. Gérard Neveu, de baas van het WEC, dumpte de meisjes al in 2015. Hij liet toen weten: "Voor mij is het verleden tijden. De situatie waarin vrouwen verkeren is heel anders tegenwoordig."

Aan de ene kant is de beslissing van Liberty een begrijpelijke. De 21ste eeuw is niet een tijd waarin de elementen van het circus van Bernie Ecclestone nog altijd gewaardeerd worden. Hoewel hij 'voorzitter emeritus' is, is ook Ecclestone min of meer verbannen uit de Formule 1. Echter, aan de andere kant is het verbannen van de gridgirls niets meer dan uiterlijk vertoon. Hoe kan Liberty met droge ogen beweren dat het met het verbannen van de - overigens degelijk geklede - dames wil voldoen aan de normen en waarden van de 21ste eeuw, terwijl er gewoon vrolijk geracet wordt in Bahrein?

De Grote Prijs van Bahrein staat al sinds 2004 op de kalender van de Formule 1. Het is een testament van de woorden van Bernie Ecclestone: "Menselijke rechten? Wat zijn dat?" In 2011 werd de race éénmalig afgezegd, nadat er een burgeroorlog leek te ontstaan en de regering in Bahrein de noodtoestand had afgekondigd. Om de één of andere reden ging, ondanks meer bloedvergieten, de race gewoon door in Manama. En dat bloedvergieten was slechts op enkele kilometers van het circuit. Salah Abbas, vader van vijf, werd de avond voordat de race werd verreden, gewoon door de politie doodgeslagen. Maar, dankzij de intensieve PR-operatie van de Al-Khalifa's - die de leiding over het land hebben - en verhalen die de wereld in worden gebracht over misstanden in het oliestaatje, worden door de regering netjes begraven in het overvloedig aanwezige woestijnzand. En elk jaar wordt zonder problemen aangedaan door de Formule 1.

Vergis je niet. Er is niets veranderd in Bahrein. De regering regeert nog altijd met ijzeren hand. Alleen wil het niet dat de wereld het weet, dus de verhalen zijn schaars, maar niet minder gruwelijk. Maar het is wel het soort regeringen waar de Formule 1 kennelijk geen moeite mee heeft. Wat krijgt de Formule 1 eigenlijk van Bahrein? Nou, dat is om en nabij de 30 miljoen per jaar! En daar hebben we meteen het pijnpunt.

Kennelijk is de Formule 1 bereid voor een leuk afkoopbedrag een oogje dicht te knijpen tegen onmenselijke omstandigheden in één van de rijkste landen ter wereld. Het argument dat gebruikt wordt is als volgt: 'alles ziet er vanaf ons oogpunt goed uit, dus er is geen probleem'. Echter, Barhein is een land waar meer bussen traangas zijn opgeslagen dan dat er mensen wonen. Plus dat er tekenen zijn dat de aanwezigheid van de Formule 1 samenvalt met overtredingen van de mensenrechten.

Voorbeeld? In 2015 onderhandelde Nabeel Rajab met de Formule 1 om weg te blijven. Hij is inmiddels gearresteerd voor zijn werk ten faveure van de mensenrechten. Er is 15 jaar cel tegen hem geëist.

Uiteraard doet Bahrein er alles aan zich te presenteren als een transparante democratie. Maar het is niets meer dan een dekmantel voor één van de grootste tirannen ter wereld, echter blijft die wel uit beeld. Elke journalist die naar de Grote Prijs van Bahrein gaat, moet een verklaring tekenen dat hij of zij alleen over de Formule 1 schrijft, en niet over andere zaken in het land. Onder dreiging van afname visum. Het is een verwrongen stand van zaken en toch gaat de Formule 1 jaar na jaar naar deze hermetisch afgesloten bubbel. Jenson Button, in zijn tijd bij McLaren, boeide het niet. Hij zei dat zijn routine in Manama bestond uit 'hotel, zwembad, circuit'.

Nu Liberty zich zo druk maakt om de normen en waarden, zou je verwachten dat de toekomst anders gaat worden. Echter, tot op heden heeft het bedrijf niets anders gedaan dan vage beloftes dat Bahrein 'voor lange tijd' mag blijven. Toch heeft Liberty de macht van de ene op de andere dag de Formule 1 daar weg te halen. Zo'n stap zou betekenen dat Liberty ballen heeft. Het verbannen van de gridgirls, die daar vrijwillig staan en niemand kwaad doen, is allemaal mooi een aardig, maar het blijft schone schijn. Het is een berekende stap om het imago op te poetsen. Terugtrekken van de Grote Prijs van Bahrein zou echter veel, veel meer waardevol zijn wanneer we het hebben over normen en waarden, om de woorden van Liberty maar weer eens te gebruiken. Het zou betekenen dat de Formule 1 inderdaad veranderd is, door te weigeren de sport als uithangbord te laten gebruiken van een dictator.


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

Addy B
Senior Member

Goed stuk :-)

Het laat meteen het grootste probleem zien van de gehele wereld; geld.

Natuurlijk wil L.M. in Bahrein blijven.
Daar zijn mensen die Tv kijken, en L.M. zou best wel die markt willen hebbeb.

TV via hun stations,
Radio via Sirius, en als mensen naar een concert willen kunnen ze kaartjes kopen via Live Nation, alwaar L.M. ook een grote vinger in de pap heeft.

Om maar eens met 10CC te spreken;

To do the Wall Street Shuffle
Let your money hustle
Bet you'd sell your mother
You can buy another

0 04-02-2018 14:37:27
JanTod
Silver Member

Ja maar Bahrein dat is mannenwerk tussen mannen en als je alle misstanden in de wereld optelt, kom je geen land tegen, zonder dat er op de een of andere manier iets mis is en waar conflicten tussen mensen op welke schaal dan ook, opvlammen. Alleen sommige landen lossen die problemen wel heel rigoureus op. In Chili was er een militante socialistische en communistische beweging, die de economie wel eens zouden herstructureren. En iedereen, die daar tegen was liep gevaar. De rigoureuze manier waarop dat bestreden werd leek op oorlog. Bahrein hanteert ook oorlogsmiddelen, om de huidige structuur in stand te houden. Dat er sprake is van gigantische ongelijkheid is van oudsher in het midden-oosten gebruikelijk, waarbij de emir alle rijkdom in zijn paleis stopt en de economie laat aanmodderen. Dat dat middeleeuws is zou wel eens tot de leiders mogen doordringen. Niettemin moeten beide partijen ter plekke goed bekeken worden en objectief beoordeeld. Niet overal vind je goed verzorgde psychiatrische inrichtingen.

Groetsels,

Jan Tod

0 06-02-2018 23:05:31
;