Menu
© UGC
Nieuws

Schotse gridgirl is boos op Liberty Media

0 reacties | 1706x gelezen
11-01-2018 20:00

EvDelft | Critici hebben gezegd dat de schaars gekleden jonge vrouwen die op de startopstelling staan getuigt van seksisme en moet worden gestopt. Maar gridgirl Carolyn Mooney zegt dat zij veel meer doen dan alleen maar mooi zijn en een bord met een startnummer vasthouden.

Bron: DailyRecord.co.uk

Chase Carey, de nieuwe directeur van de Formule 1, heeft de toekomst van de dames in twijfel getrokken. En Ross Brawn heeft gezegd dat het gebruik van de dames die een paraplu boven het hoofd van de coureurs houden of de borden met de startnummers vasthouden voorafgaand aan de race een 'pijnlijk onderwerp' zijn waarover sterk moet worden nagedacht.

Maar het 41 jaar oude promotiemodel Carolyn Mooney, uit Kilsyth, Lanarkshire, Schotland, wil dat de plannen om de gridgirls uit de sport te verbannen, worden stopgezet. Zij zegt dat er veel meer gedaan wordt door de dames dan alleen maar mooi zijn. Mooney heeft zelf als gridgirl gewerkt in de Formule 2.

"Het gaat ook om het reageren op de fans. Een gridgirl staat niet alleen maar als een zoutpilaar op de startopstelling, en hoeft niet alleen maar mooi te zijn voor het plaatje. Goede gridgirls kunnen over de race praten, met de kinderen spreken op hun niveau, en hen vragen wat zij leuk vinden aan de motorsport. Zij weten veel van de races. Zij brengen de fans dichter bij de sport en zijn niet alleen maar een uithangbord, of alleen maar een handtekening uitdelen. Het is onze taak dat andere mensen zich onderdeel voelen van het team."

"Ik heb een bul in marketing en er zijn dames waar ik mee samenwerk die jurist zijn. Dit is niet wat we doen om ons salaris te verdienen - we doen dit omdat we het leuk vinden. We hebben één dag per jaar iets anders en het is leuk. Maar we zijn niet belangrijker dan de race", aldus Mooney.

Carolyn heeft meer dan 15 jaar op de startopstelling gestaan, onder andere in de Formule 1, op circuit over heel Groot-Brittannië. Maar de rol die zij heeft vervuld komt steeds meer onder druk te staan van hen die de dames er de schild van geven dat er geen vrouwelijke coureurs zijn.

Nico Hülkenberg vindt het jammer dat de rol van de gridgirls ter discussie staat. Ook Niki Lauda en Susie Wolff steunen de rol die de dames hebben in de Formule 1.

Mooney heeft niet alleen als gridgirl gewerkt in de Formule 1, maar ook promotionele werkzaamheden uitgevoerd voor Red Bull. Ze heeft geacteerd als gridgirl in de MotoGP, A1GP, superbikes en Formule 1. En ze is te vinden via Elpromotions Agency. Haar eigenlijke werk is het coördineren van evenementen.

"Ik ben op mijn twintigste voor het eerst gridgirl geweest. Mijn broer was fan van de Formule 1 maar het kon mij niet bekoren. Sinds ik in deze wereld betrokken ben geraakt, heb ik mijn liefde voor de sport ontdekt", aldus Mooney.

Zij is dan ook van mening dat de gridgirl zeker een toekomst heeft: "Als er meer vrouwelijke coureurs zouden zijn, zouden er ook gridboys zijn en hadden we dit hele debat nooit gehad. Er zijn verschillende vrouwen actief in de Formule 1, van monteur tot aan teambaas aan toe, maar er zijn geen vrouwelijke coureurs. Bovendien moeten we niet half naakt staan. Ik heb ooit een catsuit gedragen, of lycra jurken, hotpants. Die dagen zijn voorbij. Je kunt de veranderingen zien. We dragen tegenwoordig speciaal gemaakte jurken. Sommigen van ons dragen zelfs een raceoverall en dat is allemaal onderdeel van het merk van het team. De laatste paar jaren hebben we ook gridboys gehad en de fans hebben daar niets op aan te merken gehad."


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

;