Menu
© Red Bull
Nieuws

Adrian Newey sloeg drie keer een aanbod van Ferrari af

10 reacties | 3073x gelezen
10-01-2018 18:00

EvDelft | Ferrari heeft drie keer een poging gedaan de diensten van Adrian Newey - die gezien wordt als de beste ontwerper van deze tijd - aan zich te binden. De laatste poging ging gepaard met een enorm hoog salaris.

Bron: F1i.com

Newey ontwierp winnende auto's voor Williams, McLaren en Red Bull en is altijd een gewild persoon geweest bij alle teams. Hij laat nu weten, naar aanleiding van zijn boek 'Hoe een auto te bouwen', hoe Ferrari hem probeerde te contracteren.

"Het is drie keer gebeurd. Indertijd werkte ik voor de IndyCars en Ferrari besloot daaraan mee te doen. Mij werd gevraagd of ik als hoofd ontwerper aan het project mee wilde werken. Echter, het voelde niet goed, dus ik weigerde", aldus Newey.

"Toen werd er een serieus bod gedaan door Jean Todt. Hij wilde dat ik ik 1996 technisch directeur voor Ferrari zou worden. Op dat moment had ik een aanbod om bij Williams te blijven, naar McLaren te gaan en naar Ferrari te gaan. Ik heb er lang en diep over nagedacht, want ik had destijds een jonge familie en ik besloot in het Verenigd Koninkrijk te blijven", liet de goeroe weten.

Het meest recente aanbod van Ferrari was in 2014, toen Red Bull problemen had met de minder sterke motoren van Renault. Dat leidde tot veel slapeloze nachten voor Newey.

"Het was duidelijk dat Renault een flinke achterstand had op vooral Mercedes en in zekere zin ook op Ferrari. Het einde leek zoek. Renault leek niet van plan geld te investeren om de problemen op te lossen, en dat was deprimerend en baarde me zorgen. Ik bevond me in een lastige positie. Ik wilde niet Red Bull zomaar in de steek laten want ik voel me daar thuis en ik ben daar vanaf het begin sterk betrokken geweest bij de plannen van Christian Horner, de teambaas. We hebben samen het team opgebouwd vanaf het moment van de overname van Jaguar", ging hij verder.

"En ik wilde daar niet zomaar weggaan, maar aan de andere kant wilde ik ook niet in een positie verkeren waarbij ik met één hand vastgebonden mijn werk moest doen - met de achterstand op de motoren, bedoel ik dus. Het was echt heel erg lastig. Ferrari bood mij een enorme som geld, het was heel aantrekkelijk en het heeft me veel slapeloze nachten bezorgd. Uiteindelijk vond ik het niet eerlijk Red Bull in de steek te laten", liet Newey weten.

"Ik ben zelfs nog op bezoek geweest bij Luca di Montezemolo. Hij bood mij de leiding aan over het ontwerp van alle auto's van Ferrari, zowel de Formule 1 als de andere raceafdelingen, en de straatauto's. Het voelde als in een film en het ging gepaard met een astronomisch salaris. Ik krijg bij Red Bull al een riant salaris, maar Ferrari bood me meer dan het dubbele. Het was echt een moeilijk beslissing, het kostte me vele slapeloze nachten, maar uiteindelijk heb ik het aanbod afgeslagen", besloot Newey.


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

;