Menu
© Mercedes
Achtergrond

Hoeveel beter was Lewis Hamilton dan zijn teamgenoten?

12 reacties | 7134x gelezen
08-01-2018 14:00

EvDelft | Het is iets dat in de Formule 1 vaak gezegd wordt: de eerste man die je moet verslaan is je teamgenoot.

Bron: F1i.com

Wat dat betreft is Lewis Hamilton niet makkelijk. De meeste coureurs die heb als teamgenoot hebben gehad in de afgelopen jaren, hebben dat niet echt voor elkaar gekregen.

Mark Hughes, gevierd Formule 1-journalist voor MotorSport Magazine, heeft wat interessante getalletjes op een rij gezet toen hij een relatieve vergelijking maakte tussen de regerend wereldkampioen en zijn respectievelijke teamgenoten sinds het debuut van de Brit. Niet verrassend is, dat Hamilton in de meeste gevallen als betere coureur boven komt drijven. Er is één coureur waar hij niet aan kon tippen…

Lewis Hamilton vs. teamgenoten
Teamgenoot
Aantal jaar
Kwalificatie
Race
Valtteri Bottas
1
LH sneller met 0"254
84,2%
Nico Rosberg
4
LH sneller met 0"070
65,4%
Jenson Button
3
LH sneller met 0"259
61,3%
Heikki Kovalainen
2
LH sneller met 0"282
65,2%
Fernando Alonso
1
LH langzamer met 0"014
45,5%


Als je naar de zaterdag kijkt, naar de kwalificatie, valt het op dat Valtteri Bottas en Jenson Button ten opzichte van Lewis Hamilton net zo snel zijn, maar beiden zijn ze langzamer dan Nico Rosberg in de kwalificatie. De wereldkampioen van 2016 was in 2014 zelfs beter dan Lewis en wel met 0"023.

Op de zondagen wist Bottas zijn teamgenoot slechts 15,8% van de keren te verslaan, terwijl Button 38,7% van de gevallen eerder bij de geblokte vlag was.

Hoewel Heikki Kovalainen in de kwalificaties de langzaamste coureur was ten opzichte van Hamilton, was hij op zondag beter dan Rosberg en wist hij in 34,8% van de gevallen Hamilton te verslaan.

Als we naar de laatste regel kijken, naar het debuutjaar van Lewis, zien we dat de getallen ten nadele van Lewis zijn. Fernando Alonso had de overhand op de Brit. Hij was zowel in de kwalificaties in 2007 gemiddeld sneller, al is het met héél weinig, en wist zijn teamgenoot in 54.5% van de gevallen te verslaan. Met andere woorden: in 6 van de 11 gevallen was Alonso beter.

Voor alle vergelijkingen op zondag is alleen gekeken naar die races waar beide coureurs over de finish kwamen.

Wat zeer duidelijk wordt, is dat Valtteri Bottas een heleboel te doen heeft, dit seizoen. De 28 jaar oude Fin zal consistenter moeten zijn en meer races moeten winnen. Het is, zoals inmiddels bekend, een jaar waarin hij zijn carrière kan maken of breken.


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

;