Menu
© F1Retro.com
Achtergrond

Coureurs en bijgeloof - de zes beste amuletten van coureurs (deel 1)

11 reacties | 6400x gelezen
08-01-2018 00:01

EvDelft | Gezien het onherroepelijke gevaar waarin zij altijd verkeren, en hun onlesbare dorst voor succes, is het niet verrassend dat veel coureurs bijgelovig gedrag vertonen, vaste rituelen hebben en andere zaken hebben zoals amuletten. Hier volgen zes van de meest memorabele gevallen.

Bron: Formula1.com

Stefano Modena: nooit de linker garage.

Het copyright van deze foto ligt bij Formula1.com

De unieke wensen van Stefano Modena zijn zo ongeveer een legende. De Italiaan, die in 70 races twee keer op het podium wist te komen aan het eind van de jaren '80 en het begin van de jaren '90, had vele vreemde gedragingen. Hoewel de meeste onschuldig waren - zoals hoe zijn riemen werden vastgemaakt en dat hij altijd aan de linkerkant van de auto instapte - waren er ook andere die invloed hadden op mensen om hem heen.

Martin Brundle beschrijft in zijn boek 'Achter het stuur' dat zijn voormalige teamgenoot bij Brabham één van de meer excentrieke momenten vertoonde na afloop van de prekwalificatie in Brazilië, in 1989.

"We hadden een uur om de auto's en alle apparatuur in een echte garagebox te verplaatsen: in eentje die werd vrijgemaakt door een team dat niet door de prekwalificatie was gekomen. De monteurs zweetten als otters toen alle gereedschapskisten en luchtcompressoren en alle andere zware apparatuur in de garage werd gebracht. Daarna wilden ze de auto's prepareren voor de eerste vrije training."

"Ze hadden net alles voor elkaar, toen mijn teamgenoot Stefano de garage binnenkwam en keek alsof hij een spook had gezien. 'Nee, nee', zei hij, 'ik wil niet de linker garage hebben, alleen de rechter'. Stefano is een beste vent, maar hij is ongelooflijk bijgelovig. Hij weigerde gewoon in zijn auto in te stappen als die in de linker garage stond. De monteurs konden niets anders doen dan alle apparatuur én de auto's van plek te verwisselen."

Modena liet hier in 2014 zelf over weten: "Ik ben heel bijgelovig en dat ben ik altijd geweest. Het maakt me niet uit dat ik anders ben, dit ben ik en het ging om mijn resultaten, niet om hoe vaak ik glimlachte en niet om mijn bijgelovigheid."

En wat dan omtrent het binnenstebuiten dragen van zijn handschoenen? "Dat had niets met bijgeloof te maken. Dat was omdat de naden in mijn vingers sneden en dat deed pijn."


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

;