Menu
© Sauber
Nieuws

Jean Todt blaast discussie over 'wereldwijde motoren' nieuw leven in

15 reacties | 3001x gelezen
06-01-2018 10:00

EvDelft | Jean Todt, de president van de FIA, heeft gesuggereerd dat de Formule 1 'wereldwijde motoren' moet ontwikkelen om de almaar oplopende kosten in bedwang te houden.

Bron: F1i.com

Het idee is om één motor te bouwen die in verschillende open-wiel klassen gebruikt kan worden, waaronder de IndyCar. Ook de rallywagens, toerwagens en prototype sportwagens zouden zich kunnen inschrijven voor het afnemen van de betreffende motoren.

Het originele voorstel stamt uit 2009. De FIA vroeg destijds het consultatiebureau Ricardo te analyseren of een dergelijk reglement mogelijk was. Echter, de voorstellen leidden nergens toe, omdat de verschillende series allemaal hun zorgen uitten over de kosten en het praktische gebruik van de motoren.

Todt: "Op het moment heeft iedere tak van autosport zijn eigen reglementen. We moeten eens zien te bekijken of daar niet wat homogeniteit in te brengen is."

De nieuwe eigenaren van de Formule 1, Liberty Media, is net begonnen met het voorstellen van nieuwe motorreglementen vanaf 2021. Dit voorstel is gebaseerd op het gebruik van meer standaard onderdelen om de kosten onder controle te houden en nieuwe teams en leveranciers aan te trekken. Todt denkt dat er nog meer bespaard kan worden als de Formule 1 buiten het Formule 1-kader durft te denken.

"Wat we eigenlijk zouden moeten zeggen, en dat is niet makkelijk, is dat we deze motoren ook in andere takken van de motorsport moeten kunnen inzetten", aldus de Fransman.

Het belangrijkste doel voor Todt zou de LMP1 zijn, in de langeafstandsracerij. De toekomst van deze sport lijkt niet erg florissant nu Audi en Porsche zich uit dat kampioenschap hebben teruggetrokken.

"Zou het zin hebben te anticiperen op de toekomst van de langeafstandsracerij als de reglementen tussen de verschillende klassen gelijkwaardiger zijn? We zouden het kilometrage gelijk kunnen trekken", aldus Todt.

De tussenkomst van de president van de FIA over het ontwikkelen van de motoren staat lijnrecht tegenover de ideeën van Liberty Media. Het is ook niet duidelijk of het oude team van Todt - Ferrari - zich in dat idee kan vinden. Ferrari dreigt al met opstappen uit de Formule 1.

Er zijn over het betreffende voorstel nog geen reacties gekomen vanuit de LMP1. Echter, aangenomen wordt dat de (kleinere) private teams een serie reglementen krijgen voorgesteld waarbij het idee van radicale veranderingen is vastgelegd, maar met een stabiliteit op de lange termijn.


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

;