Menu
© McLaren
Nieuws

Zak Brown: "Honda werkt eindelijk op F1-niveau"

1 reactie | 2995x gelezen
06-01-2018 06:00

EvDelft | Zak Brown, de grote baas bij McLaren, is van mening dat Honda eindelijk opereert op een manier die in de Formule 1 werkt.

Bron: ReadMotorSport.com

Na drie jaar samenwerking tussen McLaren en Honda, waarbij het team niet verder kwam dan een zesde plek in het kampioenschap voor constructeurs en geen enkele keer het podium werd behaald, zijn het team en de motorleverancier uit elkaar gegaan. Honda levert nu motoren aan Toro Rosso en McLaren krijgt die van Renault.

Brown: "We hebben veel uitdagingen gehad. De situatie met Honda was ontegenzeggelijk moeilijk, maar ik denk dat we er goed mee om zijn gegaan."

Wat volgens speculaties niet meehielp, waren de cultuurverschillen tussen de twee partijen. Honda weigerde hulp van buitenaf te zoeken toen de motoren niet waren wat was beloofd, om zo de motoren sneller te kunnen ontwikkelen. Volgens Honda ging dat tegen de hele bedrijfscultuur in.

"We konden gewoon niet snel genoeg stappen voorwaarts maken. Ze hebben een bepaalde manier van werken en zoals Éric Boullier (de teambaas, red.) eerder dit jaar zei: 'Als je de Formule 1 binnenkomt, moet je werken op de manier zoals de Formule 1 dat vereist'. Ik denk, dat ze dat nu begrijpen. Ik denk dat ze nu eindelijk de juiste maatregelen hebben getroffen en ik denk dat ze er zeker zullen kokmen. Echter, wij moesten gewoon voor onszelf kiezen", aldus Brown.

De problemen op en naast de baan stonden in sterk contrast met de grote successen die Honda en McLaren in de jaren '80 en '90 samen behaalden. Tussen 1988 en 1991 won de combinatie vier keer het kampioenschap bij de coureurs en de constructeurs. Vooral de McLaren MP4/4 was een dominante auto, die 15 van de 16 races wist te winnen in 1988.

Op de vraag of McLaren in de toekomst weer met Honda zou willen samenwerken, antwoordde Brown: "Natuurlijk. Het is een geweldig bedrijf. We hebben verschillende titels met hen gewonnen en ze weten nu wat ze aan het doen zijn. Om verschillende redenen hebben ze het deze keer niet voor elkaar gekregen maar we hebben nog altijd een goede relatie en je moet in deze sport nooit nooit zeggen."


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

Sicko
Gold Member

Het zou een blamage voor McLaren zijn als de Toro Rosso's met Honda motoren sneller/beter blijken te zijn dan de McLaren's.

Beetje raar dat Brown verkondigt dat Honda nu op F1-niveau werkt, terwijl ze de samenwerking net hebben verbroken. Is Mclaren zich al aan het indekken voor tegenvallende resultaten?

Cultuurverschillen zullen er ongetwijfeld zijn, maar ik denk dat McLaren heeft geprobeerd om hulp op te dringen bij Honda. En dat werkt echt niet bij Japanners. McLaren heeft zijn eigen ruiten wat dat betreft ingegooid.

Hoe anders gaat Marko van Red Bull in de media om met de samenwerking met Honda. Respect en bewondering spreekt hij uit. Daar kun je wat mee bereiken.

0 06-01-2018 10:06:49
;