Menu
©
Video

De Formule 1 in de jaren '50 was bizar

10 reacties | 3581x gelezen
31-12-2017 20:00

EvDelft | De Formule 1 is heden ten dagen absoluut niet wat het in de jaren '50 van de vorige eeuw was. En nee, het is niet alleen omdat de auto's tegenwoordig sneller zijn.

Bron: RoadAndTrack.com

Je verwacht van een motorische sport niet anders dan dat het veel verandert in meer dan 60 jaar tijd. Echter, het is een grote schok te zien hoe anders de Formule 1 in de eerste tien jaar van het bestaan van het wereldkampioenschap was. Deze video, afkomstig van WTF1, laat vele hoogtepunten zien uit die tijd. Het ziet eruit alsof het een totaal andere sport is dan tegenwoordig.

Ik zal niet teveel vertellen, maar er is iets dat ik graag wil delen voordat je de video bekijkt. Wist je dat de coureurs in die tijd daadwerkelijk aardig waren tegen elkaar? Tijdens de Grote Prijs van Portugal, 1958, werd Mike Hawthorn gediskwalificeerd na het behalen van de tweede plek, omdat hij zijn auto zou hebben laten aanduwen tijdens de race. Stirling Moss, die de race won, ging in protest en met succes. Het resultaat? Hawthorn won het kampioenschap dat jaar met één punt meer dan Moss. Dat zie je tegenwoordig niet meer gebeuren…

Tevens telde de Indy 500 mee voor het Formule 1-kampioenschap in die jaren. En dat, ondanks dat er maar heel weinig coureurs uit de Formule 1 daadwerkelijk mee deden aan die race. De Amerikaanse coureur Pat Flaherty sloot het Formule 1-kampioenschap in 1956 af als vijfde, alleen maar omdat hij de Indy 500 op zijn naam had weten te zetten in dat jaar (en dat leverde hem 8 punten op voor de overwinning). Hij heeft nooit in een Formule 1-auto gereden.

Het zal mij benieuwen hoe de Formule 1 er in 2070 uit zal zien. Zijn de coureurs dan weer aardig voor elkaar?


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

;