Menu
© Ferrari
Nieuws

Wat het bijtekenen van Kimi Räikkönen bij Ferrari betekent voor de rijdersmarkt

4 reacties | 1875x gelezen
25-08-2017 09:23

EvDelft | Scuderia Ferrari heeft er een gewoonte van gemaakt te wachten tot het geruchtenseizoen van de Formule 1 in volle gang is, om vervolgens één van de belangrijkste stoeltjes bekend te maken. Het gaat om dat van Kimi Räikkönen.

Bron: NESN.com

Räikkönen zal voor het achtste jaar - het vijfde achtereen - bij Ferrari uitkomen in 2018. Dat liet Ferrari afgelopen dinsdag weten. De beslissing de Fin te houden is geen verrassing, omdat hij vlak voor de zomerstop goed presteerde - twee podiumplekken in de laatste twee races - hoewel het een behoorlijk grote invloed heeft op de rijdersmarkt. Toen de geruchten voor het eerst gingen dat er dit jaar veel contracten aflopen, was Kimi - net zoals de afgelopen drie jaren - de belangrijkste man die de rijdersmarkt in beweging kan zetten. Als gevolg daarvan zijn er coureurs die hun toekomst lieten afhangen van deze beslissing. Nu Kimi is bevestigd voor 2018, zullen sommige coureurs weten wat er van het verwacht wordt in de komende seizoenen.

Hier zijn vier coureurs waarbij de toekomst het meest bepaald werd door het al dan niet aanblijven van Kimi bij Ferrari.

Sebastian Vettel

Er zijn niet veel mensen in het paddock die eraan twijfelen dat Sebastian Vettel in 2018 voor Ferrari zal rijden. Het contract van de Duitser loopt aan het einde van dit seizoen af en hij heeft al laten weten dat zijn eerste doel het behalen van de titel is voor 2017. Hij zal later pas willen onderhandelen over een nieuw contract. Vettel is altijd blij geweest met Kimi als teamgenoot, en nu de Fin is bevestigd voor het komende seizoen, is het vrijwel zeker dat hij volgend jaar zelf ook bij de Scuderia zal rijden. Waarschijnlijk wordt dat ten tijde van de Grote Prijs van Italië bekend gemaakt.

Carlos Sainz

Er is geen ruimte voor Carlos Sainz bij Red Bull Racing en Toro Rosso heeft geen zin de Spanjaard uit te lenen aan een concurrerend team. De hoop van Carlos was dan ook gericht op een stoeltje bij Ferrari. En de enige waar hij enigszins een kans op maakte, was die van Kimi Räikkönen. Maar omdat dat feestje niet doorgaat, zal Sainz volgend jaar voor het vierde opeenvolgende seizoen bij Toro Rosso rijden. Hij heeft laten weten dat hij uiteindelijk graag bij Red Bull terecht wil gaan komen. Als - en dat is een grote 'als' - Ferrari besluit Max Verstappen of Daniel Ricciardo weg te lokken bij Red Bull als vervanger voor Kimi voor 2019, kan Sainz eindelijk krijgen wat hij hebben wil.

Romain Grosjean

Romain Grosjean en Haas hebben al bewezen dat zij een goede combinatie vormen. De Fransman was echter één van de eersten die in verband gebracht werd met een stoeltje bij Ferrari voor 2018. Haas heeft een zeer goede relatie met de Scuderia en het was zeer goed mogelijk dat deze relatie in zou houden dat op verzoek Haas Romain naar Ferrari zou laten vertrekken. Met een korting op de motoren, uiteraard, als gevolg. Voorlopig zal Grosjean echter bij de Amerikanen blijven, hoewel het goed mogelijk is dat hij in 2019 alsnog een kans maakt om naar Maranello te gaan.

Felipe Massa

In tegenstelling tot vorig jaar, toen het Williams het beste leek Felipe Massa vrij te laten, heeft het team dit jaar weinig keus. Na een maand van zijn pensioen genoten te hebben, verving hij Valtteri Bottas die naar Mercedes ging, om zo nieuwkomer Lance Stroll de kneepjes van het vak te leren. Dat die nog niet is uitgeleerd, is duidelijk. Massa presteert voorlopig stukken beter dan de Canadees en er zijn geen kandidaten voor zijn stoeltje. Bovendien, nu Ferrari bepaald heeft dat de 37 jaar oude Räikkönen nog een jaar mag blijven, kan Williams geloven dat de 36 jaar oude Massa nog genoeg in zijn mars heeft.


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

Misjab
Gold Member

Betekent ook (zoals verwacht) weer geen stoeltje voor een meer junior rijder, als GIO of CLE.
Ook de laatste kleine kans voor ALO gat niet door. VET ook niet naar mercedes, dus ook BOT gaat zeker blijven. Inderdaad redelijk wat gevolgen dit bijtekeken. laatste gevolg is dat het sily season van volgend jaar (voor 2019 stoeltjes) NOG gekker gaat worden....

Alleen om te stellen dat dit invloed op Massa heeft, lijkt me sterk. Wiliams gaat niet opeens besluiten Massa maar wel te houden, omdat maar omdat Kimi nog een paar maanden ouder is. Gaat gewoon om Massa zijn eigen presteren, en om eerlijk te zijn, vind ik dat nog niet echt heel overtuigend. Reed verleden jaar al dik achter Bottas aan, en is er niet sneller op geworden. Als ik williams was, nam ik afscheid. Massa zit er alleen omdat ze last minute niemand anders konden krijgen. Ik zou toch liever Perez, Ocon, Sainz of een andere jongere coureur met wat (maar niet zoveel als massa) ervaring hebben.

0 25-08-2017 09:47:41
Camiel221
Nieuwspress

Kom hier maar eens mijn mening geven. De redenen waarom Kimi de enige keus is voor ferrari.

1. Vettel stelde als eis voor een nieuw contract bij ferrari dat ze kimi ook een contract moesten geven. De reden hier voor is dat op dit moment kimi er weinig moeite mee heeft om een nodige 2de rol in het team te spelen als dat nodig is, en dat Vettel en Kimi vrienden zijn buiten dit circus om wat voor een extreem goede sfeer en balans zorgt in het team. Dat komt het team alleen maar ten goede, niet zoals Nico VS lewis was.

Als zouden ze bijvoorbeeld perez aanemen of max, raakt het hele team balans van slag en kan er een grote strijd ontstaan wat ze een titel kan kosten. Bovendien is ferrari meer succesvol geweest met een nummer 1 en 2 in het team dan 2 hanen in de auto's te zetten. Dus niet zo gek dat ze hier weer voor gaan.

2. Ontwikkeling van de auto. Kimi ontwikkelt langzaam sinds zijn terug keer bij ferrari een auto naar zijn rijstijl, hierdoor zie je ook duidelijk dat hij steeds beter is gaan rijden. BOVENDIEN hebben Kimi en vettel nagenoeg dezelfde rijstijl waardoor ze hetzelfde van de engineers willen. Iets waar je als team alleen maar om kan dromen dat wat je ontwikkelt werkt voor beide coureurs. Dit is ook een van de redenen waarom vettel direct goed overweg kon met de ferrari toen hij bij het team kwam, omdat kimi hem al langer aan het ontwikkelen was en niet meer alonso.
Als ferrari een coureur kiest die een andere rijstijl heeft zal er 1 van de 2 de dupe zijn. Wat niet erg is als je een nummer 1 en 2 coureur heb maar als je twee gelijke coureurs heb gaat dat nooit werken en krijg je ruzie in je team. DAT WIL JE NIET.

3. Ferrari heeft sinds ergens rond de jaren 70 nooit meer een Rookie aangenomen om meteen bij ferrari te gaan rijden. Waarom zouden ze dat nu opeens wel doen als ervaren coureurs Ferrari in het verleden duidelijk ten goede is gekomen (meest succesvolle team enzo). Hierdoor wordt Lerlec meteen uitgesloten.

4. Vettel besluit bij Ferrari weg te gaan. Oh daar zit je dan als ferrari beide coureurs zijn er niet meer volgend jaar, wie gaat er nu voor zorgen dat de auto goed doorontwikkeld wordt? Inderdaad dat zal helemaal vast lopen. Hierom hebben ze kimi ook nodig, ze zullen er altijd zeker van dat de auto doorontwikkeld zal worden ongeacht of vettel blijft of niet. En dan heb je niet zo maar een coureur maar 1 van de meest ervaren die de spoort ooit heeft gekend, een die bekend staat extreem duidelijk te zijn naar zijn engineers en daardoor goed een auto kan ontwikkelen.

5. Vettel gaat weg, wie komt er nieuw bij? Stel vettel gaat weg, dan moeten ze een gok nemen met een nieuwe coureur. Misschien komt hamilton dan wel, die zal zijn gang wel gaan. Maar als er een coureur komt met minder ervaring of een met mindere kwaliteit. Hebben ze aan Kimi een goede leermeester die veel kan leren aan de jongere. Of ze kunnen van kimi dan nog altijd een nummer 1 coureur maken. Als het team aan de pitmuur achter kimi staat kan hij nog altijd winnen. Hij had dit seizoen al 2 overwinningen kunnen hebben als het team simpel voor hem had gekozen ipv vettel. De snelheid heeft hij dus nog om met ferrari te kunnen winnen als het moet.

Ferrari zit in een complexe situatie, kimi is voor 2018 de enige juiste keus. in 2019 als lerlec heeft bewezen snel te zijn zal hij misschien wel kimi zijn plekje in nemen. Of zelfs pas in 2020.

groeten

1 25-08-2017 12:17:31
Misjab
Gold Member

Goeie zet Camiel om te reageren, moeten meer leden doen, dan krijgen we weer misschien wat goede discusies.

Meteen een goed punt wat je maakt bij Nr.2 Die had ik nog niet zo bedacht (van die zelfde rijstijlen en ontwikkeling)

BiJ nr 4 en 5 (over weggaan vettel) bedoel je toch aan einde van DIT seizoen he? Ziet er niet naar uit dat dat gaat gebeuren, zeker niet nou ze hem zn zin met Kimi hebben gegeven, en daarnaast HAM zelfs vandaag nog overal loopt te vertellen dat Vettel niet met hem wil rijden en hij blijer met BOT is.

Maar je brengt me wel op het idee van het tegenovergestelde: Stel dat VET gewoon blijft, is de kans wel groot dat hij volgend jaar weggaat, en dan nog samen met Kimi ook... dan vallen ze dus DAN in dat gat wat je beschrijft. zullen toch eens een opvolger moeten gaan klaarstomen. , of heel hard hopen dat VET nog 2 jaar blijft en er volgend jaar kimi met een jongere rijder vervangen.

25-08-2017 15:54:16
Camiel221
Nieuwspress

ik bedoelde idd over dit seizoen, contracten zijn tegenwoordig niet zo vast meer. Als een team iemand wil kunnen ze heel veel geld neerleggen om een afkoopsom te betalen. Dus kan/kon zomaar dat vettel toch weg ging. Waarschijnlijk niet maar het is mogelijk. Volgend jaar is het nog steeds mogelijk. Als kimi op zijn huidige niveau blijft presteren (uitzondering eerste 3 races van dit seizoen) kan hij wellicht ook in 2019 blijven om een soort gelijke situatie op te vullen mits de rookies van ferrari tegenvallen.

0 26-08-2017 08:54:53
;