Menu
© Haas F1
Column

De Formule 1 is hard…

2 reacties | 1981x gelezen
15-08-2017 15:46

EvDelft | In 2014 kondigde Gene Haas aan dat hij een Amerikaans Formule 1 team ging opzetten, welke zou debuteren tijdens de Grote Prijs van Australië, 2016. Hij huurde Romain Grosjean in en maakte een contract met Ferrari voor de levering motoren en technische bijstand. Grosjean finishte de eerste race van het team op de zesde plek.

Bron: RoadAndTrack.com

In 2017 gaat het ook niet slecht. Het team staat momenteel op de zevende plek in het kampioenschap voor constructeurs en dat is voor een privé-team in haar tweede jaar helemaal niet slecht. Maar Gene Haas is het met die gedachtegang niet eens. In een interview dat hij onlangs had met MotorSport liet hij weten gefrustreerd te zijn door het verschil in niveau waarop de teams in het middenveld presteren ten opzichte van die aan de kop van het veld.

Haas: "Om eerlijk te zijn begrijp ik niet dat we met wat wij zien als het modernste materiaal, zo ver achterliggen op de topteams."

Het probleem van Haas is, dat hij verwacht te winnen. Toen zijn NASCAR team samen ging werken met Tony Stewart, was dat een succeshit. Stewart won in zijn eerste jaar verschillende races en werk kampioen in het derde jaar voor Haas. De Formule 1 werkt niet zo. Dat kost tijd. En de Formule 1 verandert ook in de zoveel jaren radicaal.

Kijk maar naar McLaren. Dat was jarenlang een topteam. Nu mogen ze al blij zijn als ze een race uitrijden. Voordat Michael Schumacher in 2000 de rijderstitel binnenhaalde voor Ferrari, was de laatste titel van de Scuderia in 1979 met Jody Scheckter. Red Bull was dominant tussen 2009 en 2013 maar nu er nieuwe reglementen zijn, is dat ook veranderd. De samenwerking tussen Honda en B·A·R in het begin van deze eeuw leverde maar één overwinning op. Het team wordt verkocht aan Ross Brawn (voor $ 1) en het wint beide titels in 2009. En hoewel Toyota naar verluidt het grootste budget had dat ooit in de Formule 1 is gezien, won het nooit een race.

Het feit dat Haas constant in gevecht is voor een plekje in de top tien in de haar eerste twee seizoenen, is iets waar het team heel erg blij mee moet zijn. Het is niet zo dat hij een ander team heeft gekocht dat opeens slechter ging presteren - zoals Prost halverwege de jaren '90 met Ligier. Haas heeft een team opgebouwd vanuit het niets. Als hij zo door blijft gaan, komt het succes echt wel.


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

RvDelft
Moderator

Veel ambitie heeft Meneer Haas wel.

0 15-08-2017 17:02:37
Sicko
Gold Member

Haas toont in dit gesprek dat hij behoorlijk naïef in het F1-avontuur is gestapt. Denkelijk met de gedachte: "We kopen alles van Ferrari en dan komen de overwinningen vanzelf." Dus niet. De topteams worden nog steeds bevoorrecht in de F1 en die zetten de hakken meteen in het zand als de FIA daar verandering in aan willen brengen.

0 15-08-2017 20:06:09
;