5 reacties | 7256x gelezen
11-08-2017 00:07
EvDelft | Voormalig Formule 1 wereldkampioen Alan Jones heeft bevestigd dat Bernie Ecclestone hem ooit heeft betaald een dag ziek te zijn in plaats van te racen.
Bron: F1i.com
Er zijn al lang geruchten waarom Alan Jones, de wereldkampioen van 1980, de Grote Prijs van Zuid Afrika niet reed, terwijl hij voor Lola reed. Hij kwalificeerde zich op de achttiende plek, maar startte de race nooit. In zijn autobiografie How Alan Jones climbed to the top of Formula 1 haalt hij de herinneringen op over de race van 1985.
"Ik werd naar het penthouse van Ecclestone geroepen. Ik had geen idee wat ik fout had gedaan, maar ik kwam toch. Toen ik binnen kwam, vroeg Bernie: 'Hoe voel je je?'. Daarna vroeg hij hoe ik mijn kansen op een overwinning inschatte. Ik antwoordde: 'Als ik nu van start mag gaan, redelijk goed'."
Ecclestone zei toen, aldus Jones: "Ik heb een idee. Als je je ziek meldt en de race niet rijdt, geef ik je het prijzengeld voor de overwinning. Ga lekker naar huis en bezoek Australië." Jones snapte de hint en checkte uit bij zijn hotel om de volgende ochtend naar huis te vliegen. Alleen teameigenaar Carl Haas en teambaas Teddy Mayer waren op de hoogte van de afspraak. De rest van het team werd verteld dat Jones een virus had opgelopen, zodat de auto niet zou rijden tijdens de race.
De achtergrond hiervan was een wereldwijde politieke storm rond die tijd, omtrent de apartheid in Zuid Afrika. Alle teams, coureurs en sponsoren stonden onder druk om de race te boycotten. De Franse teams Ligier en Renault hadden, op verzoek van de Franse regering, zich al teruggetrokken.
Jones bevond zich in een moeilijker situatie. Zijn team Lola werd gesponsord door Beatrice Foods, een wereldwijd opererend bedrijf waar veel Afro-Amerikanen werkten. De mensenrechtenactivist Jesse Jackson dreigde met een staking voor alle Afro-Amerikanen die bij Beatrice werkten als Lola de auto zou terugtrekken uit de race. Maar noch het bedrijf, nog Ecclestone wilden toegeven aan politieke druk. Openlijk, ten minste.
Jones: "Dus kwam Bernie met een idee. Als een coureur ziek wordt, kan de auto van Beatrice niet rijden. Dat is overmacht. Jesse Jackson kon zich dan niet op de borst slaan en roepen: 'Kijk, ik heb hen gedwongen zich terug te trekken', en hij kon ook geen staking uitroepen omdat zijn auto ging racen."
Na de race werd Zuid Afrika zes jaar lang niet aangedaan door de Formule 1. Twee races werden er nog gereden op Kyalami, in 1992 en 1993, die werden gewonnen door Nigel Mansell ('92) en Alain Prost ('93).
Gelukkig was Alan Jones snel weer beter en twee weken later kon hij bij zijn thuisrace in Adeleide, Australië,gewoon van de partij zijn: "Ik herstelde miraculeus snel, gelukkig genoeg, om in mijn thuisrace te kunnen racen", liet Jones weten.
❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯
Reacties