Menu
©
Geruchten

Komt de naam Brabham terug in de Formule 1?

2 reacties | 2186x gelezen
03-08-2017 13:38

EvDelft | David Brabham, de zoon van drievoudig wereldkampioen Jack Brabham en zelf oud-Formule 1-coureur, is in gesprek met Bernie Ecclestone. Ecclestone is voormalig eigenaar van het Brabham Formule 1-team. David wil de naam terug in de Formule 1 brengen.

Bron: TheJudge13.com

Het Australische team werd in 1960 door Jack Brabham opgericht en werd later door Bernie Ecclestone overgenomen. Vele innovaties zijn gedaan door het team van Brabham, vooral toen Gordon Murray daar de auto's ontwierp. Denk aan de fan-car, de driehoekige sidepods, pitstops voor brandstof, een laag chassis… Goed, niet alles werkte even geweldig, maar toch.

In de jaren '60 en '80 won Brabham twee keer de titel bij de constructeurs en vier keer bij de coureurs. In de tweede helft van de jaren tachtig verdween het roemruchte team langzaam naar de achterkant van het veld, om vervolgens in 1992, na de Grote Prijs van Hongarije, failliet te gaan. Damon Hill is de laatste coureur geweest die in een Brabham heeft gereden.

In 2009 beweerde het Duitse bedrijf Formtech dat het eigenaar was de van de naam Brabham en wilde onder die naam in 2010 zich inschrijven voor de Formule 1. De familie Brabham sloeg terug met een rechtszaak om de 'familienaam te beschermen'. David, die in de jaren '90 in de Formule 1 racete en 30 races op zijn naam heeft staan, liet weten: "Het is een gevoelig onderwerp. Maar ja, er is een mogelijkheid het team terug te laten keren."

In 2014 lanceerde David Brabham een ambitieuze campagne voor crowdfunding: Project Brabham. Het doel was genoeg geld binnen te halen om in de langeafstandsracerij deel te nemen van de FIA, inclusief de 24 uur van Le Mans. Dat moest in 2015 gebeuren. Daarna zou Brabham zijn vleugels uitspreiden naar de Formule E en de Formule 1.

Uiteindelijk is het project op niets uitgelopen, hoewel Project Brabham officieel nog steeds bestaat.

De nieuwste geruchten zijn dat voormalig teambaas Ecclestone in de markt is Force India te kopen, en het dan om te noemen naar Brabham. Autoweek vroeg daarop aan David Brabham over het gerucht, die liet weten: "Brabham is een merk met meer dan 69 jaar geschiedenis in de racerij. Het is onze intentie deze naam terug te brengen op het circuit. Sinds Project Brabham was gelanceerd hebben we veel verschillende mensen gesproken die interesse hebben en de namen willen voeren. We geven verder geen commentaar, maar we zijn enkele opties aan het evalueren."

Hoewel alle vorige pogingen op niets zijn uitgelopen, zou een samenwerking met Bernie Ecclestone wellicht iets kunnen worden.


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

Misjab
Gold Member

Was toch al een ander artikel een paar weken geleden over een evt brabham terugkeer??

Kan dit niet echt een Brabham terugkeer noemen. Inderdaad een grote naam die veel geschiedenis heeft geschreven. Maar dat bestaat niet meer. Het enige wat over is gebleven, is de herinneringen, wat nostalgie en een een naam die bezit wordt door een bedrijf.
MOcht dit hele trucje werken, wat hebben we dan? Een FI met een sticker erop, gerunt door wat zakenmensen die er een slaatje uit willen slaan. Gegarandeerde garantie voor falen. Laat FI, lekker FI (or F1) blijven, en laat brabham lekker de oude Brabham in onze herinneringen blijven. En laat zeker ecclestone lekker gepensioneerd blijven.

Kortom: gaat niet gebeuren.

1 04-08-2017 07:34:40
bvonk
Moderator

Inderdaad maar was wel 3 maanden terug.

http://formule1nieuws.nl/modules/news&storyid=44252

Hoe meer van dit soort berichten hoe groter de kans is dat er echt iets komt maar blijft afwachten. Zou wel mooi zijn.

04-08-2017 17:48:33
;