Menu
© Sauber
Achtergrond

Welk belang heeft Ferrari bij de motor deal met Sauber?

7 reacties | 6445x gelezen
03-08-2017 12:14

V.malafronte | Achtergrond – Enkele maanden geleden maakte Sauber bekend vanaf volgend jaar met Honda motoren te gaan rijden. Na nog geen meter met de Honda motor achterin te hebben gereden, is de deal al afgeketst en werd een nieuwe deal met Ferrari aangekondigd. Dit is ongetwijfeld ingegeven door de veranderingen in het management bij Sauber. In dit achtergrondartikel wordt beschreven wat het belang van Ferrari is bij de nieuwe deal met Sauber.

Bron: Formule1nieuws.nl

Meer data.
Wat voor elke motorfabrikant cruciaal is om de motor te ontwikkelen, is bruikbare data. Doordat tijdens het seizoen nauwelijks mag worden getest met hedendaagse auto’s, moet de data uit officiële sessies worden gehaald. Daarbij geldt, hoe meer teams met een motor rijden, hoe meer data verzameld wordt. Ferrari leverde de afgelopen jaren meestal aan drie teams motoren (echter betrof het in sommige gevallen een oudere motor). Als Sauber met een Honda motor zou gaan rijden, zou dat betekenen dat Ferrari volgend jaar naast het eigen team enkel Haas van motoren voorziet. De hoeveelheid beschikbare data voor Ferrari zou dan dus sterk afnemen. Doordat Sauber volgend jaar met de nieuwste specificatie Ferrari motor rijdt, is dus een hoop meer data beschikbaar.

Extra inkomsten.
Naast data gaat er nog iets anders rechtstreeks van het klantenteam naar de fabrikant: geld. De ontwikkelingskosten van de huidige motoren zijn ontzettend hoog, een reden dat kleinere fabrikanten zoals Cosworth onder de huidige motoren formule niet deelnemen aan de Formule 1. Ook voor grotere fabrikanten die deelnemen zijn de kosten ontzettend hoog, zij kunnen dit echter wel bekostigen. Al zijn extra inkomsten meer dan welkom, zo ook voor Ferrari.

Opleidingsteam.
Wat misschien nog wel het belangrijkste is voor Ferrari, is de afhankelijkheidsrelatie die Sauber ten opzichte van Ferrari krijgt. Dit kan worden vormgegeven in de vorm van het stallen van opleidingscoureurs. Ferrari heeft, net als andere grote teams, een eigen talentenprogramma. Ferrari is een conservatief team dat het liefste coureurs met een bak aan ervaring in de eigen auto’s zet. Eigen jonge coureurs moeten eerst die ervaring opdoen bij een satellietteam. Dit is in de meeste gevallen een team dat met dezelfde motor rijdt en vanwege de plaatsing van die jonge rijders korting krijgt. Voor Ferrari is Haas, waar het motoren aan levert, geen optie meer, aangezien dat de eigen coureurs voor volgend jaar aanhoudt. Sauber is dan een andere optie en Ferrari speelt duidelijk met het idee om minstens één coureur bij Sauber te stallen, vanwege hun talent een serieuze optie. Voorzitter Sergio Marchionne heeft al openlijk aangegeven dat Ferrari graag Charles Leclerc of Antonio Giovinazzi bij Sauber zou willen stallen, vanwege hun talent een serieuze optie.

Voor Sauber is deze optie ook gunstig, het is namelijk voordelig voor klantenteams om enige korting te bedingen op de motor, tegen het mogen stallen van een ontwikkelingscoureur van de fabrikant. Zeker voor een niet zo kapitaalkrachtig team als Sauber is dit aantrekkelijk.

Ferrari heeft dus verschillende belangen bij de motordeal met Sauber. Door een extra team van motoren te voorzien, krijgt Ferrari extra data en inkomsten binnen. Het grootste belang is dat Ferrari coureurs uit haar jonge coureurs programma in de Sauber kan zetten.


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

;