Menu
©
Achtergrond

Feit of fictie - de voorspellingen van Eddie Jordan

7 reacties | 7192x gelezen
03-07-2017 02:22

EvDelft | Eddie Jordan, voormalig teambaas van het Formule 1 team Jordan, is nu expert bij de televisie. Hij heeft een behoorlijke reputatie waar het gaat om het voorspellen van zaken die in de Formule 1 gaan gebeuren.

Bron: ESPN.co.uk

De Ier heeft onlangs zich de woede op de hals gehaald van Toto Wolff, door te beweren dat Mercedes aan het einde van 2018 het Formule 1 team terug zal trekken. Maar wat is nu waar over de reputatie van Eddie Jordan als voorspeller van zaken in de Formule 1?

Schumacher naar Brawn, 2009 - klopt

Eddie Jordan kwam in 2009 bij de BBC als expert voor de Formule 1. Zijn reputatie begon dat jaar, toen hij voorspelde dat Michael Schumacher het jaar erna - 2010 - terugkeren in de Formule 1, bij Brawn. Schumacher was sinds 2006 met pensioen. De Duitser was bijna in 2009 teruggekeerd bij Ferrari als vervanger van Felipe Massa, die gewond was geraakt. Echter, dat deed Schumacher niet, maar de voorspelling van Jordan kwam uit toen Schumacher in 2010 de teamgenoot werd van Nico Rosberg bij Mercedes - dat Brawn GP had overgekocht.

Hamilton naar Mercedes, 2012 - klopt

Dit wordt gezien als de beste voorspelling van Eddie Jordan. De man uit Ulster zorgde voor nogal wat beroering toen hij voorafgaand aan de Grote Prijs van Italië, in 2012, liet weten dat Hamilton in 2013 naar Mercedes zou gaan. Hamilton had tot dat moment zijn hele carrière te danken aan McLaren en het leek toen ondenkbaar dat hij het team uit Woking zou verlaten. Het leek dus een rare gedachtekronkel. Bovendien presteerde Mercedes slechter dan McLaren op dat moment en veel experts dachten dat de wereldkampioen van 2008 een grote fout zou maken.

Maar de voorspelling van Jordan kwam uit en Hamilton verving Schumacher bij Mercedes. Zijn overstap kwam een jaar voordat het team uit Brackley zou gaan domineren in het V6 turbotijdperk. Sinds de Grote Prijs van Brazilië in 2012, gewonnen overigens door Jenson Button, wist McLaren geen race meer op haar naam te schrijven, terwijl Hamilton twee keer wereldkampioen werd bij Mercedes.

Räikkönen naar Ferrari, 2013 - klopt

De toekomst van Kimi Räikkönen was in 2013 een veelbesproken onderwerp. Toen Red Bull besloot Daniel Riccardo als vervanger aan te nemen voor Mark Webber, liet Jordan weten dat de Fin zou terugkeren bij het team dat hem in 2007 zijn enige wereldtitel gaf: Ferrari. Een jaar eerder was Kimi al teruggekeerd na een pauze van twee seizoenen. Hij reed op dat moment voor Lotus en won in beide jaren, 2012 en 2013, één race. Toen de relatie tussen Kimi en Lotus slechter werd, vertrok de Fin naar Ferrari, als teamgenoot van Fernando Alonso.

Volkswagen koopt Red Bull, 2015 - klopt niet

Het team Red Bull was tijdens het seizoen 2015 niets minder dan een grote puinhoop. De snelheid was er niet en er speelde openlijke onenigheid met motorleverancier Renault. Red Bull liet herhaaldelijk weten dat ze de sport zouden verlaten. Verschillende namen werden genoemd als nieuwe motorleverancier voor Red Bull, en Eddie Jordan liet weten dat VolksWagen op het punt stond het team over te nemen.

In de Formule 1 gaan al jarenlang de geruchten dat VolksWagen, of Audi, of Porsche, terugkeren in de sport. Echter, de visie van Jordan, gebaseerd op het terugtreden van Ferdinand Piech - die helemaal niets met de Formule 1 had - zorgden ervoor dat het verhaal geloofwaardig overkwam. Uiteindelijk werd het niets tussen VolksWagen en Red Bull. Christian Horner grapte: "Hij heeft niet altijd gelijk!", over de voorspellingen van Jordan.

Ecclestone gaat eind 2016 met pensioen, 2016 - klopt niet

In 2016 werd de Formule 1 overgenomen door Liberty Media. De geruchten over de toekomst van Bernie Ecclestone waren wild. Daar waar de meesten verwachten dat de nieuwe eigenaren Ecclestone langzaam maar zeker van zijn macht zouden beroven, had Jordan een andere visie. Hij liet tijdens de Grote Prijs van Italië weten dat Ecclestone vóór de Grote Prijs van Maleisië, dat was de race na Italië, zou terugtreden.

Dat bleek uiteindelijk niet het geval. Ecclestone bleef aan het roer tot het einde van het jaar. Toen Liberty uiteindelijk de overname af had gerond, werd Ecclestone aan de kant gezet. Jordan had dus wel gelijk dat Ecclestone niet meer lang aan het roer van de Formule 1 zou staan.

McLaren keert terug naar Mercedes, 2017 - onbekend

De hartverscheurende prestaties van Honda, ofwel het onvermogen een goede motor in de Formule 1 te brengen, duurt nu al drie jaar. Het is ook het gene waar het meeste over gesproken wordt in de Formule 1, dit seizoen. Bovendien lijkt de breuk tussen McLaren en Honda, die een contract met elkaar hebben tot 2025, onafwendbaar.

De geruchten dat het team uit Woking terugkeert naar hun vorige motorleverancier, Mercedes, gaan al langer. Jordan liet echter in april al weten dat de overeenkomst al getekend is. Zowel Mercedes als McLaren ontkennen dat hartgrondig.

Mercedes stopt na 2018, 2017 - onbekend

De meest recente voorspelling van Jordan is dat Mercedes aan het einde van het seizoen 2018, dus na volgend jaar, de Formule 1 de rug toe zal keren - als fabrieksteam. Dat wekte de woede op van Toto Wolff. Maar Jordan heeft dit niet één, maar twee keer gezegd, dit seizoen. Wolff noemt het 'nepnieuws'.

Wolff: "Ik kan best met Eddie lachen, maar als hij grapjes maakt over de toekomst van 1500 werknemers, vind ik het niet grappig meer." Bovendien benadrukte Wolff dat Mercedes een contract heeft met de Formule 1 tot 2020.


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

;