Menu
© Renault
Achtergrond

Comeback Kubica?

5 reacties | 2325x gelezen
15-06-2017 16:45

vinner | De privétest die Robert Kubica in Valencia met Renault heeft mogen afleggen heeft een hoop geruchten doen ontstaan over een eventuele comeback. Jolyon Palmer, die al het hele seizoen onder vuur ligt door zeer matige prestaties bij Renault, zou op de wip zitten en Kubica zou wel eens zijn plek kunnen innemen. Stel dat Kubica inderdaad bij Renault de plek van Palmer mag innemen (dan gaan we er even van uit dat het Kubica wordt en niet een andere kandidaat), wat valt er dan tegen en voor een comeback van Kubica te zeggen?

Bron: Formule1Nieuws.nl

Wanneer?
Het eerst punt is het moment van de eventuele comeback. Is dat nog tijdens het lopende seizoen, of pas vanaf 2018? De resultaten van Jolyon Palmer zijn tot nu toe niet erg indrukwekkend te noemen en de verwachting is ook niet dat het beter zal worden. Bovendien verbleekt hij bij zijn teamgenoten. Kevin Magnussen reed vorig jaar veel meer punten bijen dan Palmer en Nico Hülkenberg rijdt hem helemaal zoek. Het is daarom niet vreemd dat de geruchten rond gaan dat Palmer nog tijdens het seizoen vervangen wordt. Kubica wordt genoemd als één van de kanshebbers. Het ligt echter meer voor de hand om te wachten tot het seizoen 2018. Midden in een seizoen instappen is lastig voor een coureur, al helemaal na zes jaar afwezigheid. Renault zou er daarom goed aan doen om nog even te wachten. Bijkomend voordeel als Kubica in 2018 instapt, is hij nog genoeg tijd heeft om aan een comeback te werken.

Tegen
Eerst kijken we wat er tegen een comeback valt in te brengen. Wat natuurlijk het belangrijkste is, is dat Kubica fysiek in staat moet zijn om een formule 1 auto voor twee aaneengesloten uren te kunnen besturen. Natuurlijk heeft hij in Valencia 115 rondjes met een oude formule 1 wagen kunnen rijden, maar het is daarbij belangrijk om te onthouden dat het om een auto uit 2012 ging. Vanaf dit jaar zijn de auto’s fysiek zwaarder bestuurbaar gemaakt, dus het is nog maar de vraag of Kubica ook met een huidige formule 1 auto kan meekomen. De lichamelijke schade aan zijn hand en arm die hij tijdens zijn rally crash in 2011 opliep was enorm en dokters dachten dat hij überhaupt nooit meer een auto zou kunnen besturen. Blijft echter wel dat zijn hand beperkt functioneert. De vraag is, hoe ernstig beperkt dit hem in een formule 1 auto?

Voor
Wat het meeste voor een comeback van Kubica spreekt is dat hij een grote toevoeging voor de formule 1 zou zijn. Hij is een talentvolle en sympathieke coureur, iets wat de sport altijd kan gebruiken. Dit seizoen lijken de tegenstelling tussen talentvolle en talentloze coureurs heel sterk te zijn, onder andere binnen het team van Renault (Palmer versus Hülkenberg). Het talent van Kubica zou daarom erg welkom zijn. Bovendien kan je na zes jaar revalideren het Kubica bijna niet misgunnen om terug te keren.

Kubica lijkt het racen niet verleerd te zijn. Hij heeft al laten zien dat hij weer rally kan rijden. Bovendien heeft hij ook al getest in de Formula E, de simulator van Mercedes en het WEC en hoewel de formule 1 test dus met een oude auto was, is dat natuurlijk wel een enorme prestatie. Hij kan verschillende auto’s besturen en daarnaast is hij nog steeds snel, in de rally won hij verschillende rondes, in het WRC-2 kampioenschap eindigde hij als eerste en in het WEC was hij sneller dan de vaste coureurs van de stal waar hij voor testte. Daarnaast is hij consistent, hij reed in totaal 115 rondjes tijdens de f1 test. Hiermee toont Kubica aan dat hij nog prima kan racen.

Wat ook sterk in zijn voordeel werkt, is dat hij voor zijn ongeluk altijd snel was. Hij heeft niet voor niets een poleposition, een overwinning en twaalf podiumplekken op zijn naam staan. Puur op basis hiervan is hij een geweldig alternatief voor Palmer. Kubica is een hele talentvolle coureur en dat talent heeft hij nog steeds.

Dus mocht Kubica inderdaad een comeback maken, dan zal het waarschijnlijk in 2018 zijn. Wat tegen een comeback in te brengen is, is dat hij het fysiek aan moet kunnen. Dat lijkt mogelijk te zijn, hij heeft al genoeg geracet en dus recent 115 rondjes met een formule 1 wagen gereden. Daarnaast is hij een zeer getalenteerde coureur en een waardevolle toevoeging aan het formule 1 veld.


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

Gallardo
Hoofdredacteur

Hoe jammer ook, echter denk ik dat we de Pool niet meer in competitie in de Formule 1 zullen tegenkomen. Zijn beschadigde arm is echt bizar beschadigd, testwerk is toch net even wat anders dan vol in een wedstrijd meedoen frees ik. Maar, ik kan het uiteraard ook net zo goed mis hebben.

1 15-06-2017 17:01:08
Camiel221
Nieuwspress

Het zou me niks verbazen als hij wel terug komt. Hij zij een aantal jaar terug niks met f1 te maken willen hebben omdat het hem pijn deed andere te zien rijden, wetend dat hij het niet kan. Dat hij nu tests doet zegt mij genoeg hij probeert een comeback te maken en gaat er vol voor. Als een comeback in zijn gedachten niet mogelijk was, had hij helemaal geen tests gedaan. Zijn revalidatie is ongekend bijzonder goed gegaan. Eerst dacht men dat hij nooit kon rijden, heeft hij bewezen van wel. Toen dacht men dat een 1 zitten onmogelijk was door de beperkte ruimte in de cockpit. En ook dat heet hij bewezen dat het wel kan. En meer dan 100 rondjes afleggen in 1 dag in een bolide van 6 jaar terug is fysiek ook super zwaar. Ruim anderehalve raceafstand! Ik duim voor hem, in f1 periode deed ik dat ook al.

15-06-2017 17:18:02
bengelke
Diamond Member

ALS der werkelijk een comeback komt, raad ik renault aan, om hem nog dit sezoen te laten doorgaan. Dan weten ze direct als ze voor volgend sezoen op zoek moeten naar een ander of niet. Stel, ze zetten kubica gewoon volgend sezoen in de auto, wie weet valt het tegen, dat is weer een sezoen na de kloten

2 15-06-2017 17:51:10
vinner
Rookie

@Bengelke. Ik denk niet dat het voor gaat komen dat ze hem volgend jaar in de auto zetten en dat hij ineens flink tegen valt. Om dat te voorkomen kan hij nog genoeg testen dit seizoen en als dat slecht gaat nemen ze hem niet. Desnoods laat Renault verschillende coureurs testen in de winter en kiezen ze de beste.

15-06-2017 18:07:17
Mathon
Bronze Member

Deze keer ben ik het er eens met Bengelke eens. Als ze erover denken om Kubica volgend jaar in die auto te zetten kunnen ze hem beter dit jaar al races laten rijden. Dan is hij beter voorbereid om volgend jaar echt mee te doen. En veel slechter dan Palmer zal hij het echt niet doen op pure snelheid.

Ik hoop dat dit gebeurt maar denk toch dat het te zwaar is om een heel race weekend en een heel seizoen met die beschadigde arm te doen.

15-06-2017 20:30:58
;