Menu
© IMCDb.org
Achtergrond

60 jaar Wereldkampioenschap Formule 1: teamweetjes

5 reacties | 6694x gelezen
01-06-2017 10:31

EvDelft | Dit jaar bestaat het Formule 1 kampioenschap voor constructeurs 60 jaar. Dat geeft de kans voor het opzoeken van enkele leuke weetjes.

Bron: TheDrive.com

Wie won de meeste constructeurstitels? Hoeveel teams zijn er gediskwalificeerd? Er zijn wel wat voorwaarden verbonden aan het overzicht, zoals bijvoorbeeld het feit dat het een kampioenschap is voor constructeurs. In vroeger jaren konden coureurs of andere geïnteresseerden een auto kopen. Eventueel behaalde punten werden bijgeschreven op het conto van de constructeur, niet van het team. Dus de punten die het team van bijvoorbeeld Rob Walker behaalde met de gekochte Lotus 18/21, werden bijgeschreven bij Lotus.

Verder zijn er tientallen teams die maar één keer hebben deelgenomen, met een eigen auto, zoals Token, Amon Racing en andere lang vergeten namen. Ook zijn de teams die (tussen 1957 en 1960) voor de Indy 500 meededen (wat toen meetelde voor het wereldkampioenschap Formule 1) buiten beschouwing gelaten.

Elk team dat sinds 1950 - het jaar van oprichting van het Formule 1 wereldkampioenschap voor coureurs - minimaal twee keer heeft deelgenomen, is meegenomen in de lijst. Daardoor staan teams als Bugatti er ook niet op, en, zoals gezegd, de Indy 500 teams ook niet. Bovendien zijn de privéteams niet meegenomen als zodanig, omdat het een overzicht betreft voor de constructeurs, niet voor de teams.

In 1958 werd het eerste Formule 1 wereldkampioenschap voor constructeurs gehouden. Alleen teams die minimaal één punt hebben behaald voor dat kampioenschap, zijn in de lijst meegenomen. Daardoor tellen teams als Life en Pacific ook niet meer. Caterham is wel meegenomoen, omdat die nog maar recentelijk uit de Formule 1 zijn gestapt.

Enige uitleg over het gebruikte spreadsheet, dat hier te vinden is, is wel op zijn plaats.

De eindstand in het kampioenschap voor constructeurs en trofee emoticons laten zien waar het team in het betreffende jaar in de uitslag terug te vinden was. Soms zijn er dubbele getallen, zoals 2/9. Dat houdt in dat het chassis met verschillende motoren heeft gereden. De scores voor het chassis met de betreffende motor is separaat bijgehouden. Een zwart vierkantje in in het hokje betekent dat het team dat jaar geen punten heeft gescoord. Dat is met name belangrijk in het oude puntensysteem, toen de top zes punten kreeg toebedeeld.

Hieronder staan wat interessante feitjes opgenoemd.

· Niet verrassend is het, dat Ferrari het meest succesvolle team is in de geschiedenis van de Formule 1. Zij heeft 16 keer het wereldkampioenschap voor constructeurs op haar naam gezet. Sinds 1981 is het team nooit lager geëindigd dan vierde.
· Van de drie oudste teams - Ferrari, McLaren en Williams, is Mclaren het minst succesvolle team. Zij hebben acht keer de titel gewonnen bij de constructeurs, Williams neven keer.
· Het oudste team in de Formule 1 is, niet verrassend, Ferrari. Haar eerste Formule 1-race reden zij in 1947. Het tweede oudste team is een ex æquo tussen McLaren en - vreemd genoeg - Mercedes. Beide teams stammen uit 1967.
· Zoals gezegd bestaat het team dat nu Mercedes heet sinds 1967. In dat jaar werd Matra opgericht, dat later werd overgenomen door Tyrrell (1970), daarna door B·A·R (1999), vervolgens door Honda (2006), toen door Brawn (2009) en ten slotte door Mercedes (2010). Het originele fabrieksteam van Mercedes is opgeheven in 1955.
· Een ander team met lange geschiedenis die niet van haarzelf is, is Renault. Het huidige team Renault is in 1981 opgericht als Toleman, werd in 1986 Benetton, toen Renault in 2002, Lotus in 2010 (het derde team met die naam!) en vervolgens in 2016 weer Renault. Het originele fabrieksteam van Renault werd opgericht in 1977 en opgeheven in 1985.
· Het huidige Red Bull werd in 2005 overgenomen van Jaguar, die 2000 Stewart GP overnamen, welke in 1997 werd opgericht. In 2002 probeerde Red Bull al het zo goed als failliete Arrows over te nemen.
· Het eerste team van Frank Williams, met de naam Frank Williams Racing Cars en opgericht in 1975, werd in 1977 overgekocht door Walter Wolf. Het team hield in 1979 op te bestaan.
· Zowel Sauber als het inmiddels failliete Manor moesten hun oude sponsornaam blijven voeren vanwege reglementen verbonden met het prijzengeld. In 2010 heette Sauber voluit BMW Sauber Ferrari, ondanks dat BMW in 2009 uit de Formule 1 was gestapt. Manor reed in 2015 onder de naam Manor Marussia, ondanks dat Marussia geen deel meer uitmaakte van het team.
· Tussen 2005 en 2008 is het huidige team Force India 4 keer van naam veranderd. In 2005 heette het team nog Jordan, in 2006 werd het Midland, en enkele races voor het einde van datzelfde seizoen Spyker. In 2008 werd het Force India.


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

;